Gunta, Ginta, Gunda

Lieldienu pasākumi Rīgas pašvaldības muzejos un kultūras centros

Lieldienu pasākumi muzejā „Rīgas Jūgendstila centrs”, Rīgas Porcelāna muzejā, Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” un kultūras centros „Imanta” un „Iļģuciems” notiks no 31. marta līdz 6. aprīlim, bet izstāde „Lieldienas rīdzinieka mājās” būs aplūkojama līdz pat 14. aprīlim.

No 31. marta līdz 14. aprīlim notiks Lieldienu svinības muzejā „Rīgas Jūgendstila centrs”.

Muzeja darbalaikā no plkst. 10.00 līdz 18.00 ikviens interesents varēs apskatīt izstādi „Lieldienas rīdzinieka mājās”, kurā eksponēti 20. gs. sākumam raksturīgi interjera dekori, kas tapuši mākslinieces Tamāras Čudnovskas vadībā. Bet 5. aprīlī plkst. 12.00 un 15.00 ikviens aicināts uz Lieldienu koncertiem. Tajā postfolkloras grupa „Vecpilsētas dziedātāji” iepazīstinās ar latviešu tradicionālajām dziesmām mūsdienīgā skanējumā.

Muzejs „Rīgas Jūgendstila centrs” atrodas Alberta ielā 12 (ieeja no Strēlnieku ielas). Ieeja izstādē ar derīgu ieejas biļeti muzejā. Ieeja koncertos bez maksas.

4. un 5. aprīlī no plkst. 11.00 līdz 18.00 Rīgas Porcelāna muzejā notiks pasākums „Lieldienu zaķis, porcelāns un tēja”.


Lieldienu pasākumā no plkst.12.00 līdz 15.00 muzeja apmeklētājiem būs iespēja tikties ar Lieldienu tradicionālo tēlu – zaķi un viņa draugu – mākslinieku no porcelāna dzimtenes Ķīnas. Kopā ar zaķi mazie pasākuma dalībnieki pastāstīs meistaram no tālās austrumu zemes par Lieldienu tradīcijām Latvijā, savukārt, meistars piedāvās piedalīties tējas dzeršanas ceremonijā. Tāpat būs iespēja kopīgi zīmēt muzeja servīzi uz papīra siluetiem, risināt atjautības uzdevumus, iesaistīties spēlēs un piedalīties porcelāna apgleznošanas darbnīcā. Svētku darbnīca norisināsies no plkst. 11.00 līdz 18.00.

Rīgas Porcelāna muzejs atrodas Vecrīgā, Kalēju ielā 9/11 (ieeja no Konventa sētas). Ieeja muzejā bez maksas. Dalība porcelāna darbnīcā EUR 4.60 – 10.50 (atkarībā no izvēlētā priekšmeta).

4. aprīlī plkst. 14.00 Rīgas kultūras un atpūtas centrā „Imanta” notiks starptautisks Lieldienu pasākums „Raibo olu vācelīte”.


Pasākuma īpašie viesi – akordeonists Radovans Popovs  no Serbijas un pašmāju Balkānu deju grupa „Solo”, kā arī folkloras kopa „Rija”. Pasākumu vadīs Druvis Rijnieks. Pasākuma laikā apmeklētāji varēs iepazīt latviešu, horvātu un serbu Lieldienu svinēšanas tradīcijas mūzikā, dejā un rotaļās. Radošajās darbnīcās horvātu tautas mākslinieka vadībā ikviens varēs iepazīt neparastos horvātu olu krāsošanas paņēmienus, un pamēģināt neparasti apgleznot arī savu olu. Apmeklētāji varēs līdzdarboties tradicionālās Lieldienu spēlēs, rotaļās un olu ripināšanā. Pie kultūras centra varēs aplūkot naivās mākslas objektu „OLA”, kuru Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai 2014. gadā dāvināja Horvātijas Koprivnicas - Krževački reģions.

Kultūras un atpūtas centrs „Imanta” atrodas Anniņmuižas bulvārī 29. Nokļūšana ar 4. tramvaju un 41. autobusu (pietura – Kleistu iela), vai arī ar vilcienu Rīga – Jūrmala (pietura – Zolitūdes stacija). Ieeja pasākumā bez maksas.

5. aprīlī no plkst. 14.00 Kultūras pils „Ziemeļblāzma” parkā notiks svētku pasākums „Lieldienas Ziemeļblāzmā”.


Svētku koncerts, rotaļas un danči kopā ar folkloristiem Ivetu un Vidvudu Medeņiem, „Teikas muzikantiem” un Kultūras pils „Ziemeļblāzma” visu paaudžu tautas deju kolektīviem. Pils parka daudzfunkcionālajā laukumā būs tautas deju un folkloras priekšnesumi, tautas tradīcijas, olu krāsošana un ripināšana, kā arī Lieldienu rotaļu darbnīca. Ikviens aicināts līdzi ņemt vārītas krāsotas un nekrāsotas olas!

Sliktos laika apstākļos pasākums notiks Kultūras pils „Ziemeļblāzma” telpās. Kultūras pils „Ziemeļblāzma” atrodas Vecmīlgrāvī, Ziemeļblāzmas ielā 36. Nokļūšana ar 2., 24. un 29. maršruta autobusu (pietura – Martas Rinkas iela), vai arī ar maršruta taksometru vai vilcienu (stacija – Ziemeļblāzma). Ieeja pasākumā bez maksas.

6. aprīlī  plkst. 11.00 Rīgas Kultūras centra „Iļģuciems” pagalmā un Amatu namā notiks pasākums „Lieldienas Iļģuciemā”.

Par pozitīvu un prieka pilnu atmosfēru rūpēsies atraktīvie pasākuma vadītāji Ināra Čakste un Pēteris Vilkaste. No plkst. 11.00 visi interesenti tiek aicināti apmeklēt Amatu namu, kurā Tautas lietišķās mākslas studijas un Tautas glezniecības studija piedāvās dažādas radošās darbnīcas. No plkst. 12.00 koncertā ar īpaši sagatavotiem priekšnesumiem apmeklētājus priecēs Rīgas kultūras centra „Iļģuciems” kolektīvi. Pasākuma laikā darbosies olu dekorēšanas darbnīca un  Lauku labumu tirdziņš, kurā ikvienam būs iespēja iegādāties dažādus lauksaimniecības produktus un amatnieku darinājumus. Koncerta saulaino noskaņu papildinās jautras un Lieldienām atbilstošas aktivitātes – olu ripināšanas sacensības, tautas tradīcijās ieturētas rotaļas, kopīgas dziesmas un dejas.

Rīgas Kultūras centrs „Iļģuciems” atrodas Lidoņu ielā 27, k-2. Nokļūšana ar 9. un 25. trolejbusu (pietura – Tirdzniecības centrs). Ieeja pasākumā bez maksas.

Jaunākie raksti