Mirta, Ziedīte

Festivāls „Via Baltica” noslēguma pasākums „Senās uguns nakts”

Sestdien, 29.augustā, pulksten 21 Liepājas pludmalē norisināsies festivāla „Via Baltica” noslēguma koncerts „Senās uguns nakts”.

Festivāls „Via Baltica” šogad notika no 21.augusta Liepājā un Kuldīgā, jau piekto gadu priecējot festivāla apmeklētājus ar dažādiem kultūras pasākumiem – izstādēm, koncertiem un mūzikas nodarbībām bērniem un vecākiem, pulcējot vairākus mūziķus un māksliniekus no Baltijas valstīm. Taču nu ir pienācis laiks festivāla noslēgumam.

Rīt, 29.augustā, pulksten 21 festivāls „Via Baltica” noslēgsies Liepājas pludmalē pie Pieminekļa bojā gājušiem zvejniekiem un jūrniekiem ar „Senās uguns nakti”. Kā jau katru gadu, augusta pēdējā sestdienā apdzīvotās vietās ap Baltijas jūru tiks iekurti ugunskuri, lai parādītu Baltijas jūras valstu vienotību, atgādinātu sev un citiem par kopīgo vēsturi un kultūras mantojumu, kā arī vienkārši pieminētu jūru, kas mums ir kopīga un sargājama. „Senās uguns nakts” savu nosaukumu ieguva 1992.gadā, kad Somijas Turku apriņķī tika atdzīvināta šī senā tradīcija. Vairāk par ugunskuriem ap Baltijas jūru var uzzināt interneta vietnē http://www.ancientlights.eu/lv.

Paralēli lielā ugunskura un lāpu aizdegšanai Liepājā skanēs Latvijā plaši pazīstamā mūziķa Kaspara Zemīša ģitārspēle kopā ar stīgu kvartetu, izpildot latviešu tautasdziesmu aranžējumus, Emīla Dārziņa skaņdarbus, Astora Pjacollas argentīniešu tango un daudz ko citu. Kaspars Zemītis ir publikai plaši pazīstams klasiskās ģitāras virtuozs, kas piedalījies dažādu neakadēmiskās mūzikas dziedātāju pavadošajos sastāvos, turklāt pēdējā laikā viņš ir pievērsies arī komponēšanai. „Senās uguns nakts” vakarā Kasparam Zemītim pievienosies Līva Plociņa (vijole), Madara Gaile (vijole), Inteta Abakuka (alts) un Madara Norbūte (čells) – klasisks kamermūzikas stīgu kvartets.

Koncerts ir bez maksas un aicināts ir ikviens liepājnieks un pilsētas viesis, kurš vēlas pavadīt vakaru brīnišķīgā atmosfērā pie ugunskura, lāpām un lieliskas mūzikas.

Kaut arī festivāla koncerti pēc rītdienas jau būs beigušies, līdz 6.septembrim Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” un „Promenade Hotel” Hika un Vites zālēs vēl joprojām būs iespējams apskatīt izstāde „Balta lapa”. Tajā piedalās divdesmit pieci jaunie mākslinieki no visām Baltijas valstīm. Izstāde ir veltīta vēsturiskā Baltijas ceļa atcerei, un tās dalībnieki, atbilstoši savai akcijas “Baltijas ceļš” izjūtai, ir radījuši darbus oriģinālā un mūsdienīgā redzējumā.

Jaunākie raksti