Jurģis, Juris, Georgs

Metāla svētki Jelgavā 2015 - Metāla laikmets

Jau sestdien, 5. septembrī, no pulksten 10 līdz pat 16 Jelgavā, Pasta salā, norisināsies 5. Metāla svētki - Metāla laikmets. Svētku laikā būs metināšanas konkursi, helikopteru apskate, eksperimenti Igaunijas zinātnes centra „AHHAA” mobilajā stacijā, izmēģinājumi drošas braukšanas simulatoros, sacensības par „Jelgavas Dzelzs vīra 2015» titulu un „TehnoBuss Latvija” autobusa prezentācija.

Svētkos piedalīsies virkne metālapstrādes nozares uzņēmumi, kas iepazīstinās ar savu aparatūru un darba iespējām šajā nozarē. Jau tradicionāli neiztrūkstoša šo svētku sastāvdaļa ir metināšanas konkurss, kurā noskaidros prasmīgāko metinātāju. Konkursam dalībnieki varēs pieteikties turpat uz vietas Pasta salā ZRKAC Metālapstrādes mācību parka teltī.

Īpašs notikums iecerēts pulksten 10.30, kad tiks atklāts un prezentēts Mašīnbūves un Metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC) un „Nordmetall” (Vācija) sadarbības projekts – „TehnoBuss Latvija”. Tā ir īpaša ar ražošanas un eksperimentu iekārtām un multimediju sistēmām aprīkota ceļojoša mācību laboratorija. Ar šī autobusa palīdzību, ceļojot pa Latvijas skolām, ir iecere raisīt lielāku jauniešu interesi par inženierzinātnēm. Metāla svētkos viesosies zinātnes centra „AHHAA” mobilā eksperimentu stacija, kurā svētku apmeklētāji varēs veikt dažādus eksperimentus. Tāpat šeit būs pieejamas arī ZRKAC organizētās «Miniphanomenta» mācību eksperimentu stacijas, kas mācību gada laikā ceļo pa skolām. Bet Rīgas Tehniskās universitātes Robotikas klubs piedāvās piedalīties robotu sacensībās. Savukārt drošas braukšanas skola „Zebra” apmeklētājiem ļaus izmēģināt simulatorus, lai redzētu, cik svarīgi ir automašīnā piesprādzēties, un izjust, kas notiek brīdī, ja ir frontāla sadursme un tu neesi piesprādzējies, kā arī kas notiek, ja automašīna apgāžas. Tāpat drošas braukšanas skola organizēs sacensības automašīnu riepu montēšanā, lai noskaidrotu ātrāko Jelgavas montētāju.

CSDD šajā dienā meklēs „Gada jauno autovadītāju”, ļaujot apmeklētājiem pārbaudīt zināšanas ceļu satiksmes drošībā. Bet biedrība „Remoss” sportiskās aktivitātēs mēģinās noskaidrot „Jelgavas Dzelzs vīru 2015”. Dzelzs vīrs tiks noskaidrots divās vecuma grupās – pieaugušo vecumā no 19 gadiem, junioru vecuma grupā no 14 līdz 18 gadiem. Spēka un veiklības konkurss «Jelgavas Dzelzs vīrs» notiks no pulksten 10.30 līdz 13.30. Reģistrēšanās „Remoss” teltī no pulksten 10. Jāpiebilst, ka dalībnieki iedvesmu varēs smelties Latvijas spēkavīru paraugdemonstrējumos. Jelgavā ieradīsies spēkavīrs Agris Kazeļņiks ar saviem kolēģiem, lai no pulksten 12 līdz 13 sniegtu paraugdemonstrējumus un aktivitātēs iesaistītu arī skatītājus.

„Metāla laikmetā” ar jaunāko pieaugušo izglītības piedāvājumu klātesošos iepazīstinās Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, bet jomas speciālisti stāstīs par karjeras iespējām un inženierzinātņu profesiju piedāvājumu reģiona vidējās un augstākās izglītības iestādēs. Darbosies arī amatnieku tirdziņš, kurā varēs iegādāties metālkalumus, rotas, metāla un akmens izstrādājumus. Paralēli visām tehniskām aktivitātēm organizatori sarūpējuši kultūras programmu ar pašmāju māksliniecisko pašdarbības kolektīvu piedalīšanos un grupas «Colt» koncertu. Ieeja un dalība visos pasākumos – bez maksas.

Plašāku informāciju par Metāla svētkiem, to dalībniekiem un precīziem norises laikiem atradīsiet mājas lapā www.metalasvetki.info

Jaunākie raksti