Aldonis, Agija

„Baltajā naktī” LNMM izstāžu zālē Arsenāls viesosies GINTA GABRĀNA videoinstalācija „Sešas galvas”

Sestdien, 2015. gada 5. septembrī, tikai 9 stundas – no plkst. 18.00 līdz 03.00 – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) mūsdienu kultūras foruma „Baltā nakts” dalībnieki varēs baudīt mākslinieka Ginta Gabrāna personālizstādi – gaismas, skulptūru un 3D videoinstalāciju „Sešas galvas”.

Gaismas, skulptūru un 3D videoinstalācijā „Sešas galvas” Gints Gabrāns pievērsies uztveres komplicētībai. Darbs atklāj dažādu realitātes modeļu (subjektīvās, „objektīvās”, paplašinātās, virtuālās u.c.) vienlaicīgu pārklāšanos un izgaismo tajos notiekošās transformācijas un nobīdes, katram skatītājam veidojot savu individuālu pasaules ainu, ko nosaka ikviena personīgā pieredze un redzējums.

Mākslas projekta „Sešas galvas” ideja atsaucas uz cilvēku subjektīvās iztēles un uztveres īpatnībām, kas neskaidrus, negaidītus vizuālus objektus smadzeņu neironu tīkla darbības rezultātā tiecas „pabeigt” – t.i., interpretēt tos ar kādu no atmiņā jau esošajiem formas modeļiem vai „piezīmēt” iztrūkstošo, tādējādi ļaujot saskatīt atpazīstamus, nosaucamus tēlus. Izstādē apspēlēts prāta darbības princips, kas nosaka, ka mūsu intelekts patstāvīgi visur meklē līdzības ar sejām, kas ierakstītas neironu tīklā, un katrreiz, kad tiek atrasta līdzība, smadzenes apbalvo cilvēku ar dopamīna devu jeb patīkamu apmierinājuma sajūtu.

Instalācija „Sešas galvas” ietvers polietilēna skulptūras, kuru tapšanas procesā izmantoti dabas pašorganizācijas likumi. Šo skulptūru virtuālie 3D modeļu video, kas veidoti ar rentgenstaru datortomogrāfiju, demonstrēs objektus no iekšpuses. Savukārt uz skulptūrām projicēta gaismas instalācija konstruēs ēnu siluetus kā daļēji kontrolētā haosā radītās formas. Viss tālākais ir skatītāja uztveres ziņā…

Uz Ginta Gabrāna personālizstādi „Sešas galvas” laipni aicināts ikviens interesents!

Ieeja brīva.

Jaunākie raksti