Līksma, Bārbala

Baltā nakts Miera ielā: Stāsti mierīgā gaismā

„...Sākumā šī bija tukša, pamesta, nošļurkusi ieliņa. Tāds mazs mistisks posms, kas it kā ir centrā, bet tajā pašā laikā nav. Tāda kā aklā zarna Brīvības ielai. Iela, kurā vazājās bomži un vienlaikus ļoti smaržo pēc šokolādes...” 5.septembrī 18.00 - 03.00 mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” laikā biedrība „Miera ielas republika” aicina izbaudīt Miera ielas noskaņas klausoties STĀSTUS MIERĪGĀ GAISMĀ.

Šī gada “Baltajā naktī” izgaismosim stāstus “iz dzīves”, ko Miera ielas iedzīvotāji pieredzējuši cauri laikiem dzīvojot šajā ielā. Stāsti ir dažādi – gan komiski, gan romantiski, dramatiski un ikdienišķi, vēsturiski un sirsnīgi notikumi. Miera ielas “vienkāršie” iedzīvotāji un viņu atmiņas ir tikpat interesanti kā viņu slavenie līdzgaitnieki. Laika gaitā ir sakrājušies virkne neparastu un interesantu notikumu, kas ļauj apjaust lielo mierīgo iemītnieku stāstnieku potenciālu. Tā ir īsta dārgumu krātuve, kas atrodas viņu sirdīs un atmiņās. Iedzīvotāju stāstījumos iela izgaismojas patiesi tuvā un labi saprotamā gaismā. Gaismā, kas izstaro piederības patīkamo siltumu.

Stāstu pirmavots – Miera ielas iemītnieki, savukārt stāstnieki – Miera ielas nami.

Miera ielas stāsti “Baltajā naktī” izgaismos un atdzīvinās dažus senos, aizmirstos, namus. Gluži kā cilvēku vidū, arī nami mēdz būt ar veiksmīgāku vai bēdīgāku likteni. Tie dzīvo mums līdzās gadiem. Un tieši tādēļ ievērojamā vecuma namiem būs gods pulcēt pie sevis klausītājus “Baltajā naktī”, atdzīvoties un stāstīt viņiem stāstus par Miera ielu cauri laikiem – kā te bija un kā te viss mainās. Uz vienu nakti nami ietērpsies mājīgos aizkaros, to logos spīdēs silta gaisma, un tie lasīs visu nakti stāstus mierīgā gaismā.

STĀSTI MIERĪGĀ GAISMĀ gaidīs klausītājus Miera ielā 20 un Miera ielā 23. Stāstus piedāvā biedrība “Miera ielas Republika” kopā ar idejas autorēm mākslinieci Martu Ģibieti un pētnieci Agitu Salmiņu. Projektu atbalsta Rīgas dome, projekts tapis sadarbībā ar Studiju „Lauska”, Mākslas izgītības centru TRĪS KRĀSAS, CSDD, „Laima”.

„Baltās nakts” garumā aicinām apmeklēt arī pārējos notikumus Miera ielā un apkārtnē:
GRAT - GAISMAS RA(Ā)DA ALU TAKĀ, Kafejnīca "Taka", Miera iela 10;
SPĪDOŠĀ VANNAS ISTABA, Mākslas izglītības centrs “Trīs krāsas”, Miera iela 33;
BALTĀ NAKTS “ARISTĪDĀ”, Klubs “Aristīds", A. Briāna iela 7.

Jaunākie raksti