Aldonis, Agija

Mūzikas akadēmijā sākušās Otrās Rīgas Saksofonu dienas

Pēdējo gadu laikā Rīga ir kļuvusi par pūšaminstrumentu izglītības centru Baltijā, vietu, kur starptautisko projektu ietvaros regulāri tiekas labākie dažādu pūšaminstrumentu spēles meistari no Ziemeļvalstu un Eiropas Mūzikas akadēmijām un orķestriem.

No 12. oktobra, līdz 17. oktobrim Latvijas Mūzikas akadēmijā norisināsies jau Otrās starptautiskās Rīgas saksofonu dienas - NORDPLUS Intensīvais projekts „Saksofoni 4 – 24”, kuraietvaros notiek meistarklases, individuālās nodarbības, darbs dažādos ansambļos, kurus veidos projekta dalībnieki, kā arī koncerti. Šogad dalībai Saksofonu dienās JVLMA pulcējusi jaunus un aizrautīgus, bet jau pasaules atzinību iemantojušus saksofonistus, kas iedvesmo ne vien ar savu virtuozitāti, bet arī ar absolūti inovatīvu pieeju saksofona spēlei. Katrs no viņiem jau iepriekš viesojušies Rīgā un piedalījušies Mūzikas akadēmijas citos projektos, šoreiz veido neredzēti krāšņu komplektu. Saksofonu dienu viesprofesori ir Larss Mlekušs/Lars Mlekusch, Austrija-Šveice/, Klauss Olesens/Claus Olesen, Dānija/, Rolfs Eriks Nīstrems/Rolf-Erik Nystrøm, Norvēģija/, kā arī pašmāju saksofona spēles meistars Arvīds Kazlausks. Neiztrūkstoši ir arī saksofona spēles studenti no Dānijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Orhūsā, Helsinku Mākslu Universitātes Sibēliusa akadēmijas, Norvēģijas Mūzikas akadēmijas un, protams, arī no JVLMA.

Līdzīgi kā pagājušo gadu Saksofonu dienu ietvaros notiks izbraukuma sesija, tādējādi paplašinot šo pasākumu robežas un iepazīstinot vairāku Latvijas reģionu mūzikas skolu audzēkņus ar starptautisku meistarklašu īpašo atmosfēru. Pilsētas iedzīvotājiem, mūzikas vidusskolas audzēkņiem un visiem interesentiem sniedzot iespēju iepazīties ar vairākiem spožiem un neparasti iedvesmojošiem mūziķiem, kas atspoguļo mūsdienu saksofona spēles daudzkrāsaino kopainu. Ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu, ceturtdien, 15. oktobrī projekta pedagogi dosies uz Siguldu, lai koncertzālē Baltais Flīģelisplkst. 15.30sniegtu meistarklases, bet plkst. 18.00 muzicētu Saksofonu dienukoncertā. Šajā koncertā piedalīsies gan viesprofesori, gan studenti. Ieeja koncertā bez maksas.

Rīgā, Mūzikas akadēmijā klausītājus aicinām uz koncertu sestdien, 17. oktobrī plkst. 16.00. JVLMA Lielajā zālē notiks Saksofonu dienu NOSLĒGUMA koncerts, kurā piedalīsies Klauss Olesens /Dānija/, Rolfs Eriks Nīstrems /Norvēģija/, Larss Mlekušs /Austrija-Šveice/, Arvīds Kazlausks, Dānijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Orhūsā, Sibēliusa akadēmijas, Norvēģijas Mūzikas akadēmijas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti. Programmā iekļauti 20. gs. komponistu skaņdarbi saksofonam solo un ansambļiem.  Biļetes cena - € 5, pensionāriem, studentiem, skolēniem – 3€.

Jāatzīmē, ka paralēli koncertprogrammu sagatavošanai šī projekta mērķis ir arī piedāvāt studentiem nozīmīgu informāciju, zināšanas un prasmes, kas ir nepieciešamas mūsdienu saksofona spēles profesionāļiem, bet nav iekļautas tradicionālajās akadēmiskajās studiju programmās, piemēram, mūsdienu repertuārs saksofonam no solo līdz kamermūzikai un elektroakustiskajai mūzikai; mūsdienu spēles tehnikas, jaunās tehnoloģijas (skaņu efekti, multifonija, citu mūzikas instrumentu imitācija); sadarbība ar komponistiem – kopā radīšanas process, repertuāra veidošana; improvizācija, radoša sadarbība ar partneriem uz skatuves; dažādu konvencionālo mākslas formu tuvināšanās u.c.

Jaunākie raksti