Līksma, Bārbala

Sarunas muzejā: Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura – Dānija

Svētdien, 2015. gada 11. oktobrī, plkst. 15.00 Mākslas muzejs „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) un mākslas zinātniece Vita Birzaka aicina uz otro „Sarunu muzejā”, veltītu laikmetīgās mākslas izstādei „Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura – Dānija”.

Šobrīd Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (MMRB) viesojas laikmetīgās mākslas izstāde „Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura – Dānija”, kas sniedz ieskatu Tenderas Mākslas muzeja (Kunstmuseet i Tønder) krājumā. Ceļā uz topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju šis ir pirmais projekts, ar kuru Borisa un Ināras Teterevu fonds sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju iepazīstina ar Baltijas jūras reģiona muzeju labākajiem laikmetīgās mākslas kolekciju piemēriem.

Tenderas Mākslas muzejs atrodas Dānijā, Jitlandes dienvidos, netālu no robežas ar Vāciju un 2010. gadā Dānijā ieguvis titulu „Gada muzejs”. Tā laikmetīgās mākslas kolekcija fokusējas uz 20. un 21. gadsimta tendencēm Ziemeļeiropas mākslā, īpašu uzsvaru liekot uz Dānijas māksliniekiem.

11. oktobrī „Rīgas Birža” piedāvā apmeklētājiem lielisku iespēju tuvplānā ieraudzīt izcilus mūsdienu mākslas darbus, kopā ar mākslas zinātnieci Vitu Birzaku aplūkojot neparasto ekspozīciju. Izstādē iekļautās gleznas, objekti, instalācijas un fotogrāfijas veido emocionāli piesātinātu vēstījumu, kurā ir vieta lirismam un asprātībai, ekspresijai un askētismam.

Savā stāstījumā pēcpusdienas „Sarunā muzejā” Vita Birzaka pievērsīsies arī aktuālajām un zīmīgākajām tendencēm kaimiņvalstu mākslā. Skatītāji uzzinās par tādiem laikmetīgās mākslas meistariem kā Pērs Kirkebijs (Per Kirkeby, 1938), kurš ar savu spontāno gleznošanas stilu, ķieģeļu skulptūrām un instalācijām kļuvis par vienu no spožākajām Dānijas mākslas zvaigznēm, Georgs Bāzelics (Georg Baselitz, 1938) – viens no veiksmīgākajiem mūsdienu vācu māksliniekiem un neoekspresionisma aizsācējiem, kura darbi atrodas daudzās slavenās kolekcijās visā pasaulē, Īans Makīvers (Ian McKeever, 1946) – autodidakts, kuru uzskata par vienu no ievērojamākajiem Lielbritānijas abstraktās mākslas pārstāvjiem u.c.

Uz „Sarunām” Mākslas muzejā „Rīgas Birža” laipni aicināts ikviens interesents!

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 4,27; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13).

Jaunākie raksti