Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sarunas muzejā: Nikolajs Rērihs un Latvija

Noslēdzot rudens / ziemas sezonu programmai “Sarunas muzejā”, svētdien, 2015. gada 13. decembrī, plkst. 15.00 Mākslas muzejs “Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) aicina uz tikšanos ar pazīstamo mākslas vēsturnieci Edvardu Šmiti. Apmeklētājus gaida aizraujoša ekskursija izstādē “Nikolajs Rērihs un Latvija” un stāstījums par ievērojamo krievu mākslinieku, kura vārds zināms visā pasaulē, bet dzimtas saknes meklējamas Kurzemē.

Izcilā krievu gleznotāja, zinātnieka, filozofa un ceļotāja Nikolaja Rēriha (Николай Константинович Рерих, 1874–1947) atstātais mantojums ir patiesi grandiozs: viņš radījis vairākus tūkstošus mākslas darbu, sarakstījis neskaitāmus literāros darbus – grāmatas, esejas, lugas, publikācijas un dienasgrāmatas. Mākslas muzejā “Rīgas Birža” šobrīd apskatāmā izstāde “Nikolajs Rērihs un Latvija” ir veltīta meistara ieguldījumam pasaules kultūrā. Kopumā 134 eksponāti atklāj Nikolaja Rēriha daiļrades vērtību un sabiedriskās darbības nozīmi, atspoguļojot viņa personības lielumu un daudzpusību, kā arī izgaismojot svarīgus biogrāfiskos faktus. Kā zināms, Rēriha dzīve dažādos posmos bija saistīta ar Krieviju, ASV, Indiju un citām valstīm, taču īpaša vieta mākslinieka sirdī bija atvēlēta senču zemei Latvijai.

Izglītības programma “Sarunas muzejā” apmeklētājiem piedāvā lielisku iespēju kopā ar mākslas vēsturnieci Mag. art. Edvardu Šmiti nonākt Nikolaja Rēriha neparasto tēlu, krāsu un ideju pasaulē. Mēģinot tuvoties paša autora iecerei atsevišķām kompozīcijām, detalizēti tiks aplūkoti 39 izstādē iekļautie Nikolaja Rēriha darbi.

“Sarunas” turpinājumā Edvarda Šmite pastāstīs par gleznotāja jaunāko dēlu Svjatoslavu Rērihu (Святослав Николаевич Рерих, 1904–1993) kā tēva misijas turpinātāju (ekspozīcijā varēs apskatīt 9 Svjatoslava Rēriha audeklus) un sniegs ieskatu Latvijas Rēriha biedrības darbības vēsturē.

Mākslas vēsturniece Edvarda Šmite (1937) ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vecākā speciāliste. Pētnieces zinātnisko interešu loks ir ļoti plašs, uzmanības fokusā – vācbaltiešu kultūra, kā arī Latvijas profesionālās mākslas skolas attīstība no pirmsākumiem līdz mūsdienām. No vēstures dzīlēm izceļot bagātīgu faktoloģisko materiālu, Edvarda Šmite pasniedz to asprātīgi, dažādās kopsakarībās laikmetu un personību aspektā, atrodot interesantus un reizēm detektīvcienīgus stāstus. Viņas redzējumā tie vienmēr cieši savīti ar mākslinieku saglabāto un reāli eksistējošo darbības radošo rezultātu, kas jebkuru lietu spēj darīt vairāk izprotamu, pietuvinot mākslas neatkārtojamai burvībai.

Trešā “Saruna muzejā” izstādē “Nikolajs Rērihs un Latvija” notiks 10. janvārī plkst. 15.00, kad uz tikšanos ar skatītājiem atnāks izstādes kuratore Ksenija Rudzīte, lai krievu valodā pastāstītu par projekta ideju, muzeja krājumā esošajiem un ekspozīcijā aplūkojamajiem darbiem, pasaulslavenā meistara mākslinieciskā un garīgā mantojuma aktualitāti arī 21. gadsimtā.

Uz “Sarunām” Mākslas muzejā “Rīgas Birža” laipni aicināts ikviens! Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 4,27; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Jaunākie raksti