Aldonis, Agija

Brīvdabas muzejā notiek Ziemas saulgriežu svētki

Šo svētdien, 20. decembrī, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (LEBM) no pulksten 10 līdz 16 norisināsies Ziemas saulgriežu svētki un Bluķa vakars.

Ziemas saulgriežu un Bluķa vakara tradīcijas latviešu tautai ir bijuši vieni no gaidītākajiem un jautrākajiem notikumiem. Ciemos iešana, vizināšanās ar kamanām (ja ir attiecīgi laika apstākļi), masku darināšana un "maskoto" gājieni no sētas uz sētu, spēles un rotaļas, arī citas jautrības un, protams, kārtīga mielošanās. Savukārt bluķa vilkšana pāri laukiem un cauri sētām un tā sadedzināšana ir auglības un labklājības simbols.

Brīvdabas muzejā rotaļas un maskošanās notiks kopā ar folkloras kopām "Grodi", "Garataka", "Krulla", "Zvīgzna". Lielais Bluķis tiks dedzināts pļavā pie priedes kroga svētdien pulksten 15.30.

Apmeklētājiem būs iespēja darboties arī sveču darināšanas darbnīcās Nidas dūmistabā, maskoties Kurzemes zemnieka laidarā, meistarot ķistas darbnīcā Kurzemes sētas pretistabā, bet Kurzemes sētā – Senās spēles ar Aldoni Baldiņu; kā arī liet laimes Mērsraga smēdē. Uz ceļa no Kurzemes zemnieka sētas līdz smēdei notiks Ziemassvētku tirdziņš, kā arī izjādes ar zirgu.

Jaunākie raksti