Līksma, Bārbala

Rīgā notiks 6. starptautiskais Mihaila Kazinika konkurss „Uzlecošās zvaigznes”

No 22. līdz 28. februārim Rīgā sesto reizi notiks Mihaila Kazinika konkurss „Uzlecošās zvaigznes”, kas šogad ieguvis starptautisku vērienu un pārtapis festivālā. Tā programmā iekļauti vairāki spilgti un nozīmīgi notikumi: jauno izpildītāju konkurss, semināri, meistarklases, koncerti. Festivāla dibinātāja ir producente no Rīgas Gaļina Poltoraka.

Konkurss laika gaitā plašākai publikai atklājis vairākus jaunus vārdus mūzikā – ne tikai no Latvijas un Baltijas, bet arī citām valstīm. Piemēram, Daini Medjaņiku, pēc uzvaras konkursā „Uzlecošās zvaigznes”, sniegt kopīgus koncertus Dānijas galvaspilsētā uzrunāja „Copenhagen Summer Festival” prezidents Pols Rozenbaums. Šajā laikā viņa karjera ir virzījusies tikai augšup, 2015. gadā Medjaņiks ierindojās labāko vijolnieku sešiniekā Paganīni konkursā Dženovā un maijā priecēja ar izcilu sniegumu Čaikovska jubilejai veltītajā Starptautiskā talantu centra koncertā.

Nozīmīgākais festivāla „Uzlecošās zvaigznes” notikums būs instrumentālistu un vokālistu konkurss, kur Latvijas jaunie talanti varēs iegūt svarīgu profesionālu pieredzi. Turklāt labākajiem būs iespēja piedalīties Vladimira Spivakova Starptautiskā labdarības fonda rīkotajā festivālā „Maskava sagaida draugus”, Starptautiskajā skatuves mākslas festivālā „The World Championships Of Performing Arts” Holivudā un citos spilgtos pasākumos.

Konkursā var piedalīties bērni un jaunieši vecumā no 5 līdz 30 gadiem. Žūrijas sastāvā darbojas pasaulē atzīti mūziķi un kultūras darbinieki: Mihails Svetlovs (bass; Ņujorka, ASV), Staņislavs Solovjevs (klavieres; Sanktpēterburga, Krievija), Dainis Kalns (Siguldas opermūzikas svētku dibinātājs un organizators; Latvija), Andrejs Čistjakovs (vijole; Maskava, Krievija), Iļja Raihlins (klavieres; Izraēla), Telmans Guževskis (tenors; Izraēla), Boriss Avramecs (mūzikas vēsturnieks; Latvija) un Ata Svetlova (arfa; ASV).

Konkursa uzvarētāji uzstāsies festivāla Galā koncertā 28. februārī Lielajā ģildē. Papildu informācija par konkursa norisi: www.ict-stars.eu.

Konkursa programmas priekšvakarā Mihails Kaziniks vadīs semināru, kura nozīmi ir grūti pārvērtēt – „Nākotnes skola”. Pirmo reizi Latvijā durvis vērs skola, kur mācības ritēs pēc Kazinika izstrādātās unikālās apguves metodes. Seminārs norisināsies no 22. līdz 24. februārim restorāna „Bibliotēka №1” 2. stāvā. Tas veltīts galvenokārt sākumskolas skolotājiem, pedagoģisko augstskolu studentiem un absolventiem.

Lekciju laikā apmeklētāji varēs atklāt Nobela domāšanas fenomenu, apgūt publiskās uzstāšanās prasmes, kas noderēs mācību procesā, un iepazīties ar Mihaila Kazinika izstrādāto „Nākotnes skolas” metodiku.

Katru pusotru stundu skan mūzika, vakara nodarbības noslēdzas ar īpašu koncertu, kurā piedalās Staņislavs Solovjevs un Andrejs Čistjakovs.

25. februārī visi žūrijas dalībnieki vadīs meistarklasi, kam pieteikties iespējams: www.ict-stars.eu.

26. februārī plkst. 22:00 Rīgas Lutera baznīcā Mihails Kaziniks aicina uz „Nakts mistēriju” – muzikāli mistisku uzvedumu, kura laikā maestro atklās mūzikas dievišķā un velnišķā pirmsākumu.

Festivāls noslēgsies ar Galā koncertu „Brīvā lidojumā” 28. februārī plkst. 19:00 Lielajā ģildē. Koncertu vadīs maestro Mihails Kaziniks. Koncertā piedalīsies konkursa uzvarētāji un žūrijas pārstāvji - Mihails Svetlovs, Staņislavs Solovjevs, Andrejs Čistjakovs, Iļja Raihlins, Telmans Guževskis.

Mihails Kaziņiks – mākslas kritiķis, mūziķis, rakstnieks, dzejnieks, filozofs, režisors un viens no erudītākajiem mūsdienu domātājiem. 2005. gadā viņš kā eksperts tika uzaicināts uz Nobela koncertu Stokholmā. No 2006 – Slāvu literatūras un mākslas akadēmijas biedrs, RISEBA goda doktors, Rakstnieku un publicistu starptautiskās asociācijas biedrs. Veidojis vairāk nekā simts raidījumu par mākslu televīzijas kanālam „Dozhd”. Sanktpēterburgas dokumentālo filmu režisora Igora Šadhana darbnīcā uzņēmis vairāk nekā 60 filmas par pasaules kultūru. Ar koncertlekcijām viesojies gandrīz visā pasaule. Tikšanās ar šo cilvēku, nepārspīlējot, burtiski apgriež kājām gaisā visu pasauli – gan iekšējo, gan apkārtējo. Kad viņš mērķtiecīgi uznāk uz skatuves, sāk runāt vai spēlēt – zālē nepaliek neviens cilvēks, kuru neaizkustinātu viņa stihiskā enerģija.

Biļetes uz visiem festivāla pasākumiem var iegādāties „Biļešu serviss” kasēs.

Jaunākie raksti