Gunta, Ginta, Gunda

Kāpēc ir svarīgi bērnam atzīties mīlestībā?

Vai esat kādreiz domājuši par to, cik daudz un dažādu mīlestību mīt katrā no mums? Cilvēkam ir ļoti daudz iemeslu mīlēt. Un viens no lielākajiem šādiem iemesliem ir bērni. Tā ir īpaša mīlestības dimensija, sajūtas, kas nav rodamas nekur citur. Bet te ir mans nākamais jautājums: cik bieži mēs atzīstamies mīlestībā savam bērnam(-iem)?

Kāpēc ir svarīgi bērnam atzīties mīlestībā?

Šo jautājumu Svetkulaiks.lv uzdeva psiholoģei, psihoterapeitei Kristīnei Veckrācei. Viņa piekrīt, ka tuvojoties Valentīndienai, šie svētki un mīlestība vairāk asociējas ar pāra attiecībām un svētkiem romantiskā divvientulībā. Taču šie svētki ir iemesls biežākām sarunām par mīlestību. Arī vecāku un bērnu mīlestību.

K.Veckrāce saka: „Paralēli vecāku mīlestībai kā tādai pret savu atvasi, bērnam ir būtisks veids, kādā vecāki izpauž savas jūtas. Ir nozīmīgi ne vien teikt, bet arī parādīt un izpaust savas jūtas darbos, attieksmē, kopīgā laika pavadīšanā. Pieņemoša, atbalstoša, pacietīga, mērenas robežas uzstādoša un iejūtīga attieksme pret bērnu stiprina viņa pašvērtējumu, dod drošības sajūtu par sevi un apkārtējo pasauli. Bērna personību, emocionālo pašsajūtu, skatu uz pasauli, komunikācijas spējas un drošību vislielākajā mērā nodrošina attiecības ar vecākiem, viņu paustā beznosacījumu mīlestība.”

Protams, ka saviem bērniem vēlam to labāko un mīlam viņus. Bet cik bieži un vai vispār to viņiem pasakām? – „Nav formulas, kas ļautu aprēķināt, cik bieži bērnam jāsaka, ka viņu mīl. Katrā ģimenē var būt savas tradīcijas un attiecību modelis; galvenais, lai mīlestība pastāv. Tomēr dzirdēt vārdus "Es tevi mīlu" ir būtiski arī bērniem no saviem vecākiem; tas ļauj justies īpašam, mīlētam, vajadzīgam un vērtīgam jau ar to, vien, ka viņš IR. Turklāt bērns caur vecākiem apgūst veidus, kā parādīt savas jūtas un kā būt attiecībās ar citiem cilvēkiem.”

Psiholoģe arī novēl biežāk izrādīt savas jūtas bērniem un nedarīt to tikai Valentīna dienā, jo kalendārā ir ierakstīts tāds datums. Ir jāatceras, ka mūs – vecākus un bērnus – vieno īpašas saites, kuras nav mērāmas dienās un datumos.

Kā paust mīlestību?

Piedāvājam 14. februāri padarīt par ģimenes svētkiem, kuros domājam par mīlestību plašāk nekā tikai pāra līmenī. Izplānojiet skaistu dienu vecākiem kopā ar bērniem – tā ir mīlestība.

Tieši kopā pavadīto laiku pirmsskolas vecuma bērni atceras pieaugot, tas rada viņiem ģimenes un prieka sajūtu. Daži varianti:

Uzdāviniet bērnam mīlestības dāvaniņu! Bērni priecājas arī par šķietamiem niekiem – konfekti šokolādes formā vai mazu blociņu ar sirsniņu, vēstulīti no vecākiem, puzzli vai jebkuru citu rotaļlietu.

Pagatavojiet kopā ar bērnu kartiņas, vēstules vai papīra sirsniņas citiem cilvēkiem, kas jums ir svarīgi – vecvecākiem, krustvecākiem, bērnudārza audzinātājām. Pat šo svētku noliedzēji būs patīkami pārsteigti.

Valentīna diena ir ziemā, tāpēc baudiet ziemas prieku. Visa ģimene aizbrauciet uz kalnu slēpot vai vienkārši ar ragaviņām dodieties uz tuvāko kalniņu. Tur būs jūtama ne tikai mīlestība – solām arī smieklus, veselīgu garu un labu apetīti pēc prieku baudīšanas.

Pagatavojiet kopā netipisku maltīti, ēdieniem piešķirot mīlestības garšu! Sirdsveida smilšu cepumi vai no kečupa uzzīmētas sirsniņas uz pusdienu šķīvja malas – saturs ir jūsu ziņā.

Izdariet kopā kādu labu darbiņu, jo ja ģimenē valda mīlestība, ir labi reizēm tajā dalīties! Dodieties talkā sētniekam iztīrīt pagalmu, aiznesiet diplomu par lielisku darbu kasierei veikalā vai apciemojiet veco ļaužu pansionātu. Mīlestība ir laba.

Ir virkne dažādu baudījumu – kāpēc gan to izgaršošanā aprobežoties tikai ar divatni? Sveču kārtojums uz galda, skaista mūzika, kāda filma, fotoalbumu pārlapošana, zvans mīļajiem, svētku kārtas uzģērbšana, pastaiga, sarunas par mīlestību u.t.t.

Jaunākie raksti