Aldonis, Agija

Lieldienu svinības bērniem

Kas ir aizrautīgākie Lieldienu svinētāji? Kam visvairāk patīk ievērot Lieldienu tradīcijas? Kas prot krāsot skaistākās Lieldienu olas? Kas visvairāk gaida Lieldienu zaķi? Protams! Tie ir bērni, tāpēc gaidot Lieldienas der padomāt, kā radīt prieku bērniem.

Radošas idejas parasti tiek realizētas pirmsskolas izglītības iestādēs un bērnu attīstības centros. Tāpēc Lieldienu svinēšanas pieredzē ar mums dalījās Bērnu un jaunatnes radošo spēju attīstības centra „Namiņš” audzinātāja un metodiķe Ineta Freimane.

Kā atzīst Ineta, „Namiņā” Lieldienas tiekot svinētas pēc senlatviešu tradīcijām – bērni šūpojas, kopīgi krāso olas, skandina tautasdziesmas. Ārā tiek ripinātas olas, notiek dažādas olu stafetes un parasti ciemos atnāk arī pats zaķis ar olu grozu. Dažkārt pieaugušie iestudējot arī kādu tematisku ludziņu, ko izrāda bērniem.

Centrā kopā ar bērniem Lieldienu laikā tiek dekorētas telpas – ar izplaucētiem bērza zariem, izpūstām oliņām, kas pārvērtušās par putniem ar spalvu spārniem. Putnu tēma vispār pavasarī ir aktuāla, tāpēc „Namiņā” tiek organizēta arī Putnu balle, kad visi bērni un pieaugušie saģērbjas kā putni, katra grupiņa rāda kādu citu putnu, par kuru iemācās tautasdziesmas un būtiskāko, nesen ciemos bija atlidojis pat eksotisks putns no Austrālijas. Ineta saka: „Katru gadu cenšamies izdomāt ko jaunu, lai bērniem būtu interesanti. Notiek arī daiļrunātāju un mazo dziedātāju konkursi.”

Ineta neslēpj, ka patiesībā ļoti daudzas rotaļas, stafetes un atrakcijas var pielāgot Lieldienu tēmai: „Lieldienās organizējam dažādas atrakcijas, saistot tās ar olu tēmu, jo patiesībā teju jebkuru stafeti vai rotaļu var nedaudz pārvērst, lai pieskaņotu tieši konkrētajiem svētkiem. Piemēram, ir bijusi atrakcija, kad bērni sadalās pāros un starp vēderiem iespiež krāsainas olas (patiesībā – bumbas), tad pārim kopā ir jāskrien līdz noteiktai vietai, taču bumba nedrīkst izkrist. Bērnus iepriecināja arī olu (bumbiņu) mešana groziņā, šūpošanās, olu ripināšanas sacensības – kura ola aizripos tālāk. Šogad esam ieplānojuši smilšu maisiņu nešanu – ir sašūti krāsaini nelieli auduma maisiņi, kurus piepildām ar smiltīm – bērni tādu liek uz galvas un jāapskrien kā stafete – tas labi trenē līdzsvaru. Citā gadā mums bija radošās olu darbnīcas, kad bērniem bija piedāvāta iespēja gatavot un krāsot dažādu materiālu olas, piemēram, māla un plastmasas. Cenšamies būt radoši, visas audzinātājas kopā meklējam idejas un realizējam tās, domājot par to, lai mūsu bērniem būtu interesanti un Lieldienu laiks sagādātu prieku.”

Vēl dažas idejas:

Nedēļu pirms Lieldienām kopā ar bērniem trauciņā iesējiet zāli, lai Lieldienās ir kur olas guldīt.

Pagatavojiet papīra groziņu, kurā svētkos likt olas, ko nesīsiet dāvanā draugiem un radiem!

Dodieties kopā uz mežu – pārrunājies pavasarī dabā notiekošo, atrodiet dažādus asnus, lapiņas, zarus, ar ko rotāt māju svētkos. Papētiet, kā izskatās koki pavasarī, mēģiniet atšifrēt, kurš ir kurš.

Olu krāsošanā noteikti ir jāiesaista bērni, pat ja virtuvē pēc tam ir nepieciešama ģenerāltīrīšana.

Ar Lieldienu olu palīdzību var mācīties matemātiku – saskaitiet, cik olu nokrāsojāt, cik sanāk katram ģimenes loceklim, cik paliek, ja katrs vienu apēt, cik nesīsiet ciemakukulim citiem?

Dodieties nelielā izbraucienā, piemēram, uz kādu mājas zoodārzu, aizvediet turienes zaķiem burkānus!

Zīmējiet Lieldienu zaķi, iemācieties kopā dzejoli par Lieldienām vai Lieldienu dziesmu!

Jau laikus atrodiet interesantas Lieldienu tradīcijas un svētkos kopā ar bērniem tās piepildiet – mazgājiet no rīta seju tekošā ūdenī, šūpojieties, sauciet putnus u.t.t.

Pagatavojiet zaķa masku svētku dienas jautrībai!

Jaunākie raksti