Līksma, Bārbala

Rudens kompozīcijas bērnudārznieku priekam

Ik rudeni teju ikviens bērnudārznieks pārnes mājā ziņu, ka nepieciešama rudens kompozīcija izstādītei. Un katru gadu uz izstāžu galdiem vērojamas divas tendences – ir vecāki, kuri kopā ar bērnu vai pašu spēkiem vien ir radījuši īstus tēlniecības mākslas darbus un ir virkne darbiņu, kas atnesti ķeksīša pēc.

Patiesībā rudens ir īstais laiks, kad ļaut vaļu bērna iztēlei – ir pieejami visdažādāko krāsu, formu un virsmu augļi, dārzeņi un citas dabas veltes, kas rosina domas un vedina izveidot kaut ko interesantu.

Patiesībā viss ir vienkāršāk nekā šķiet, jo vislabākās idejas mīt pašos bērnos, atliek vien viņus iesaistīt procesā – gan materiālu meklēšana, gan kopīga darbošanās iepriecinās.

Cilvēciņi un dzīvnieki

Tā ir jau teju klasiska vērtība ikrudens kompozīcijās, rudens velšu dažādās formas tam iedvesmo. Pie tam gatavie cilvēciņi var kļūt ne tikai par izstādes eksponātu, bet arī par rotaļlietu bērnam (tad gan jāpiedomā pie tā, lai veidojums nesastāv no asām, lipīgām detaļām).

Lai dārzeņu cilvēks vai dzīvnieks izskatītos izteiksmīgāks, to var papildināt ar dažādiem papildmateriāliem – audumu, diegiem, pogām, krāsainu papīru u.tml. Klasiska vērtība ir zīļuki un ar kociņiem kopā saspraustu ogu vai dārzeņu tārpiņi.

Braucamie

Ne retāk izstādēs aplūkojami dažādi braucamie – laivas (izgrebts kabacis ar zaru airiem), automašīnas (ķirbis ar kartupeļu riteņiem), lidmašīnas (burkāns ar kāpostlapu spārniem). Transporta līdzekļus var papildināt ar ziediem un mini cilvēciņiem. Šāda veida kompozīcijas veidošana īpaši iepriecinās puišus.

Ziedu vai augļu trauks

Samērā vienkārši var tapt arī dažādi izgrebti trauki, piemēram, izgrebts ķirbis var tapt par košu vāzi rudens ziedu kompozīcijai, bet pašu vīts klūgu groziņš pildīts ar āboliem būs ne tikai skaists, bet arī gards pārsteigums pārējiem. Ja grozs vai trauks tiks pildīts ar ziediem, jāpadomā, kā tos iespējami ilgāk saglabāt svaigus, tam lieliski noder floristikas veikalos nopērkamās oāzes, tikpat labi gan trauku var pildīt ar vārpām, graudiem, kastaņiem – lietām, kas nebojājas un kam nav nepieciešams ūdens.

Ne tikai izstādei

Patiesībā rudens kompozīciju pielietojums var būt ievērojami plašāks kā tikai kompozīcijās bērnudārza izstādē. Mazajiem tā var kļūt par rotaļlietu pāris dienām, kompozīcijas lieliski papildina galda klājumu, īpaši labi dažādi veidojumi iederēsies rudenīgā bērnu ballītes galda klājumā. Savukārt dodoties ciemos tradicionālā ziedu pušķa vietā var pasniegt, piemēram, kabacī izgrebtu ziedu laivu. Pagatavojot kompozīcijas no kaltētām lapām, ziediem, zīlēm vai kastaņiem, tās var glabāt arī ziemai un izmantot, piemēram, Ziemsvētku galda klājumā vai kā dāvanu papildinājumu mīļajiem, atliek vien laikus parūpēties par izejmateriālu sagatavošanu. Bērnu kompānijā prieku sagādās augļu/dārzeņu tēlu leļļu teātris.

Ir varianti

Puķkāpostu aitiņas vizuāli atgādinās auniņu Šonu no bērniem populārās multfilmas. No kāposta atdala rozetes, ko papildina ar tumšākām acīm (piemēram, krustnagliņas) un ausīm (piemēram, no tumša papīra izgrieztām). Rozetes veido tā, lai "aitiņas" stāvētu uz kājām.

Kabača laiva ar zīļuku pasažieriem.

Lapu čūska – kādu garu priekšmetu (piemēram, gabalu lokanas caurules) labi notin ar krāsainām rudens lapām, ko stiprina ar neuzkrītošu auklu. Beigās gatavo čūsku saritina.

Rudens glezna – gleznas rāmī stiprina trīsdimensiju mākslas darbu, izvēlētajā kombinācijā rudens veltes pie pamatnes stiprina ar karsto līmi.

Kompozīcija – degustācija. Ja izstādei nav paredzēta ilgstošai aplūkošanai, var sagatavot degustācijas plati – āboli, burkāni, bumbieri, plūmes – gardās rudens veltes, ko vērotāji drīkst arī nogaršot. Tā paliks prātā vislabāk.

Sēņu iepazīšana – seklā kastītē ieklāj sūnas un stiprina tajās dažāda veida ēdamās sēnes. Smaržīgi, skaisti un izglītojoši!

Zaru būves. Puišiem kopā ar tētiem interesanta nodarbe var kļūt zaru būvju veidošana – tā var uzbūvēt mini šūpoles, peļu namiņu, tiesa, vieglāk būs, ja tētis būs ar iemaņām šādos darbiņos.

Bet meitenēm šī ir iespēja gūt pirmās iemaņas ziedu kompozīciju veidošanā. Jāatceras, ka ziedu vidū lieliski iederas arī pa kādam ābolam vai pīlādzim.

Jaunākie raksti