Aldonis, Agija

Ar svētku tradīcijām un gardumu tirdziņu Valmiermuižā svinēs Māras dienu

Daudzinot laiku, kad dabas devums ir pašā pilnbriedā, 6. augustā Valmiermuižas pils parkā, no plkst. 11.00 – 15.00 norisināsies Māras dienas svinības un tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”. Sanākušie varēs iegādāt dažādus mājražotāju gardumus un amatnieku labumus, izzināt Māras dienas tradīcijas, baudīt Valmiermuižas saimes sarūpētos labumus un doties izjādēs zirga mugurā.

Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”

Folklorā Māras diena saukta arī par tirgus dienu, jo tas ir laiks, kad daba ir savā pilnbriedā. Valmiermuižas pils parkā sabrauks tirgotāji no tuvākām un tālākām vietām, vedot sev līdzi dažnedažādākos jaunās ražas gardumus un amatnieku darinājumus. Varēs iegādāties svaigi ceptu maizi, medu, dzirkstošus mājas vīnus, žāvētu un kūpinātu gaļu, metāla kalumus, podnieku traukus, audēju sarūpētos rokdarbus, meistaru darinātas rotas un vēl daudz citu meistarstiķu. Īstenas Latvijas garšas izzināt viesos brauks restorāna BIBLIOTĒKA NO 1 galvenā konditore Airita Jurcika. Garšu pazinēja meistarklasē #zemesgarša stāstīs un rādīs, kā pagatavot smalkus gardumus no ērkšķogām, izceļot visiem tik labi pazīstamo bērnības ogu garšu.

Latvisko Māras dienas tradīciju izzināšana

To, kā Māras dienu latvieši svinējuši agrāk, izzināt palīdzēs folkloras kopa „Pērlis” no Druvienas, kas mācīs tradīcijas, sanākušos vedot rotaļās un dziedot Māras dienai raksturīgas dziesmas. Varēs arī izmēģināt spēkus sentēvu amatā – sviesta kulšanā, iepazīstot gan pašu darbu, gan senos piensaimniecības rīkus. Varēs nogaršot svaigi ceptas karašas un izzināt, kā tās tiek ceptas pašu darinātā māla maizes krāsnī. Paši mazākie varēs piedalīties siena leļļu darbnīcā un izgatavot katrs savu rotaļlietu. Arī Māras dienā neiztiksim bez zirgu izjādēm gan lielo zirgu, gan ponijmeitenes Zitas mugurā.

„Valmiermuižas alus” brūvējumu un īpašu Māras dienas ēdienu baudīšana


Kas gan būtu svētki bez īpaša mielasta, tāpēc Valmiermuižas Alus virtuves pavāri būs sarūpējuši jaunās dārzeņu ražas sautējumu un rupjmaizes – medus našķus ar rabarberu ievārījumu. Savukārt brūža meistari galdā cels putojošu dzīvo alu un spirdzinošos Gardu Muti zelterus.

/Ieeja bez maksas/

Jaunākie raksti