Gunta, Ginta, Gunda

Seno prasmju darbnīcas visai ģimenei Kalnciema kvartālā

Jau otro reizi šovasar Kalnciema kvartālā tiks rīkotas Seno prasmju darbnīcas, kas ļaus iepazīt senos arodus un prasmes un kā tās tiek pielāgotas mūsdienu vajadzībām. 23. augusta sestdienā zemnieku un amatnieku tirdziņa laikā visu vecumu interesenti varēs iesaistīties darbnīcu procesā, gan iepazīstot un apgūstot dažādu arodu praktiskos risinājumus, gan pats sev izstrādājot īpašu piemiņas lietu vai unikālu rotu.

23. augustā no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00 Seno prasmju dienā gan pieaugušie, gan bērni aicināti iesaistīties sekojošās darbnīcās:

Iepazīšanās ar vienu no senākajām tradicionālajām tekstilmākslas prasmēm – aušanu uz stellēm mūsdienīgā tehnikā. Pie “LUDE” dizaina meistarēm varēs apgūt prasmes krāsainu un košu auduma lupatu paklājiņu aušanā.

Pamata prasmes galdniecībā varēs apgūt pie Kalnciema kvartāla tirdziņa uzticīgā tirgotāja Sergeja Kudrjavceva, kas rādīs, kā no koka kluča tikt pie lielās koka karotes. Savukārt biedrības "Koka dizaina centrs" meistari aicinās iemēģināt roku ne tikai kokgriešanas prasmēs, bet arī asināt prātu - uztaisīt pašam savu koka rēbusu.

Ādas apstrādes darbnīcā pie mākslinieces Lienes Mūrnieces (BuduArt) ikvienam būs iespēja izveidot pašam savu unikālo rokassprādzi, sākot no piemērotas materiāla izvēles, izgriešanas, apstrādes un zīmju iegrebšanas, aizdares mehānisma izveides, kā arī mākslinieciskajiem risinājumiem (ādas savīšana pīnē, utml), iegūstot savā īpašumā paša veidotu, kvalitatīvu un ilgi kalpojošu rokassprādzi.

Darbnīcā “Mālotava” būs iespēja iepazīties ar keramiķa darbu, pamēģināt Latvijas mālu, pielietojot vissenākās zināmās tradīcijas – lipinot un veidojot. Uzzināsiet māla īpašības un veidošanas pamatus darinot praktiskus un dekoratīvus priekšmetus, kurus varēs bez maksas iegūt savā īpašumā pēc tam, kad meistare būs tos apdedzinājusi savā ceplē Suntažos. Māla darbnīcu vadīs un padomus sniegs Agnese Ošleja.

Tāšu pīšana ir praktisks arods. Radošās darbnīcas ietvaros ikvienam interesentam būs iespēja apgūt pirmās iemaņas pītas tāšu vācelītes gatavošanā. Mūsdienās šādas turziņas noderēs gan saldumu glabāšanai, gan cienasta aizvešanai.

Lottes zīmoglaka rīkos mazu meistarklasi, kurā būs iespēja iespēja pastrādāt pašiem ar dažādām zīmoglakas tehnikām un izmēģināt tās dažādos pielietojumus, kā arī uzzināt par zīmoglakas lietošanas vēsturi, tradīcijām, mūsdienu pielietojumu variācijām. Meistardarbnīcu norises laiks – plkst. 13.00 un 15.00 Vīnu veikala zālē. Dalības maksa par materiāliem -  EUR 4.

Amata meistars Edvīns Šakalis demonstrēs un piedāvās apgūt prasmes pie kalēja smēdes.

Par darbnīcu bērniem būs parūpējies pats Lāčplēsis un Laimdota – seno, literāro tēlu izšūšana un ietērpšana mūsdienu bērna acīm. Dalības maksa EUR 1,50.

Savukārt Vīnu veikala Kino zālē plkst. 11.00 tiks demonstrēta filma “Satiec savu meistaru!”, kas stāsta par sešiem Latvijas amata meistariem un viņu amata noslēpumiem. Šeit varēs iepazīt dzintara rotu gatavošanu, knipelēšanu, karošu grebšanu, kokļu izgatavošanu, kalēja darbus un Salnavas muzicēšanu. Filma tiks rādīta sadarbībā ar  Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Paralēli darbnīcām no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00 norisināsies arī ierastais Latvijas zemnieku un amatnieku tirdziņš.

Jaunākie raksti