Gunta, Ginta, Gunda

Miķeļdienas svinības un tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā” 20. septembrī

Lai atzīmētu rudens saulgriežus jeb Miķeļus, 20. septembrī no pl. 11:00 – 15:00 pie „Valmiermuižas alus” darītavas notiks Miķeļdienai veltīts lauku labumu tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”, radošās darbnīcas, mielošanās un pl. 19:00 Tradīciju vakars ar folkloras kopas „Ceiruleits” koncertu un dančiem.

Tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”

Miķeļi ir laiks, kad diena un nakts ir vienlīdz garas, noslēgušies visi rudens ražas novākšanas darbi un nopļautā labība savesta klētī. Miķeļi tiek atzīmēti ar lielām svinībām, kurās daudzina Jumi – ražas un auglības simbolu. Arī Valmiermuižā sabrauks tuvāki un tālāki mājražotāji un amatnieki, kuri gada vēsākajam laikam būs sagatavojuši brangus lauku labumus – mājas maizi, svaigo sieru, kūpinājumus, meža gaļas konservus, medu, mājas vīnus, sulas, ievārījumus, kompotus, sukādes, sulīgus augļus un dārzeņus, sēnes un citas meža veltes.

Tradīciju izzināšana un radošās darbnīcas

Lai pateiktos par Jumja vēlību un auglīgo ražu, Miķeļdiena jāatzīmē ar skaļu lustēšanos, apdziedāšanu un dančiem, tamdēļ Rencēnu folkloras kopa „Rota” lielākus un mazākus tirdziņa viesus aicinās izzināt rudens saulgriežu tradīcijas. Savukārt, bērnus, kā allaž, sagaidīs svētku radošās darbnīcas, kur kopā ar VJC „Vinda” tiks gatavoti rudens ražas zīmogi, spiedogi un veidotas dārzeņu skulptūriņas, savukārt savu spēku un veiklību varēs pierādīt atraktīvās spēlēs, vizināties „Ražas ratos” un doties izjādēs ar zirgiem.

Mielošanās ar Miķeļdienas cienastiem

Miķeļdienas svinību galds vienmēr ticis klāts ar bagātīgu rudens ražas mielastu, tamdēļ kopā ar „Valmiermuižas virtuves” pavāriem tirdziņa viesi varēs pagatavot sātīgu dārzāju zupu, bet „Valmiermuižas alus” darītāji nodos vērtēšanai jaunbrūvējumus.

Tradīciju vakars

Vakarpusē, pl. 19:00, „Valmiermuižas klētī” notiks Miķeļdienai veltīts Tradīciju vakars ar līksmu sadziedāšanos un dančiem kopā ar folkloras kopu „Ceiruleits”. Kopjot latviskās tradīcijas un nesot tās tālāk, kopa „Ceiruleits” ar koncertprogrammu ir viesojusies ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Kopas repertuārā ir plašs latgaliešu dziesmu, rotaļu un deju klāsts, kas savu pilnīgo skanējumu iegūst caur kokles, stabules, cītaras, vijoles, akordeona un dažādu sitamo instrumentu skaņām. Savukārt, lai vakara gaitā būtu gana enerģijas, mūsdienīgi latviskās „Valmiermuižas virtuves” pavāri galdā cels tradicionālu svētku mielastu. Ieeja ar ielūgumiem, kurus var iegādāties tirgotavā Valmiermuižā, Dzirnavu ielā 2, vērtībā sākot no € 7,00.

Jaunākie raksti