Līksma, Bārbala

Papildināta Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA Indijas mākslas kolekcija

Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA (Doma laukumā 6, Rīgā) šogad saņēmis jau otro apjomīgo dāvinājumu – divdesmit 17.–19. gadsimta metālizstrādājumus, kas attiecināmi uz Indijas un Tibetas kultūru. Krāšņo dāvanu muzejam pasniedza vācu diplomāts un bijušais Vācijas vēstnieks Dominikas Republikā Karls A. Kēlera kungs.

Karla Kēlera (Karl Köhler, dz. 1942, Braslavā) dzimtas saknes ved uz Baltijā tik slaveno muižnieku fon Bēru (von Baehr) dzimtu. Viņa vecāku ģimene ir daļēji latviska un uz Vāciju, vēlāk Zviedriju, emigrējusi Otrā pasaules kara laikā. Visa mūža garumā Karla Kēlera darbs ir bijis saistīts ar vācu diplomātisko dienestu, strādājot Francijā, Indijā, Meksikā, Itālijā, Nigērijā, Japānā, Zviedrijā un Dominikas Republikā. Latvijā Kēlera kungs ir pazīstams kā dāsns kultūras mecenāts, jo pirms Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA dāvinājumus bija saņēmuši arī Rundāles pils muzejs, muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs.

Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA ir pateicīgs Kēlera kungam par izcilo papildinājumu Indijas mākslas kolekcijai, kas iezīmē sākumu turpmākai sadarbībai. Tuvākajā laikā, kad metāla priekšmeti Latvijas restauratoru rokās būs atguvuši bijušo pulējumu, tie papildinās muzeja pastāvīgo ekspozīciju Austrumu galerijā. Šobrīd tur jau ir novietots baltā marmora galds ar lazurīta un nefrīta mozaīku, ko pirms mēneša uzdāvināja kultūras, izglītības un mākslas mecenātu Borisa un Ināras Teterevu ģimene.

Jaunākie raksti