Gunta, Ginta, Gunda

TOP no top: Zuzānu kolekcijas izstāde

No 2017. gada 29. jūlija līdz 17. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs eksponēta mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu kolekcijas izstāde “TOP no top”, kas piedāvās Latvijas mākslas pārskatu neierastā interpretācijā, uzsverot privātās kolekcijas tapšanu kā nebeidzamu procesu.

Latviešu valodā divējādi izrunājamais burts “o” Zuzānu kolekcijas izstādei piešķir rotaļīgumu ar konceptuālu norādi. No vienas puses, “top” ir anglicisms, kas apzīmē hierarhisku, pēc dažādiem vērtēšanas kritērijiem veidotu kārtību. No otras – latviešu darbības vārds “top” raksturo procesu ceļā uz pilnību, kas liek iepriekš savākto pārskatīt, meklēt iztrūkstošās vienības un iespējamos papildinājumus.

Ekspozīcija organizēta trīs lielos blokos. Pirmais demonstrē kuratoru atlasi desmit atšķirīgos topos kā alternatīvu ierastajiem mākslas darbu novērtējumiem. Ievietojot Zuzānu kolekcijas spožākos darbus jeb pērles vairākos vienojošos kontekstos, tās zaudē laika gaitā uzkrāto pārspīlēto unikalitāti, kļūstot patiesākas, dzīvākas. Topiem izmantotas tādas objektīvas mērvienības kā mākslas darbu finansiālā vērtība, izmērs, reāla pietuvinātība kolekcionāram vai – gluži otrādi – subjektīva kuratoru interpretācija, kur sadaļas nosaukums atklājas gan ironiskā, gan kultūrvēsturiskā darbu kombinācijā vai intelektuālos rēbusos.

Otrajā, interaktīvajā blokā apmeklētājs, mijiedarbojoties ar skulptūrām un to izgaismojošiem prožektoriem, veidos savu ekspozīciju. Trešā, noslēdzošā sadaļa atspoguļo privātās kolekcijas tapšanu – ne tikai caur nākotnē realizējamiem projektiem, bet arī ar pārdrošiem sapņiem. Tos skatītāji varēs ieraudzīt ar īpaši radīta mobilā ceļveža palīdzību.

“TOP no top” ir līdz šim vērienīgākā Zuzānu kolekcijas izstāde Latvijā, kas parāda viņu krājuma pamatu – Latvijas mākslas vēsturē nozīmīgu dažādu tautību autoru veikumu. Ekspozīcijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā apvienotas gleznas, skulptūras, grafikas, fotogrāfijas, video un instalācijas – kopumā ap 200 mākslas darbu, kas darināti laika posmā no 19. gadsimta līdz pat 2017. gadam. Izstāde rosina doties ceļojumā, kura gaitā katrs tiek aicināts dibināt personisku kontaktu ar mākslu, domāt par paša izvirzītajiem vērtēšanas principiem un rezultātā izkristalizēt savu pērļu izvēli.

Izstādes “TOP no top” idejas ģeneratori un kuratori ir Diāna Barčevska, Sniedze Kāle, Līga Lindenbauma un Valts Miķelsons, kuri strādā ciešā sadarbībā ar ekspozīcijas iekārtotāju – mākslinieku, scenogrāfu Reini Suhanovu.

Projekta sakarā izdevniecības “Neputns” paspārnē klajā nāk pirmais Zuzānu kolekcijas pārskata izdevums. Grāmatā reproducēti ap 200 mākslas darbu, aiz kuriem slēpjas kāds interesants stāsts vai kuri pretendē uz pērles statusu. Atlasē iekļuvuši daiļdarbi, kuru vērtību mēra pēc sirdī radītā siltuma, kas ir būtisks kritērijs privātas kolekcijas veidošanā. Grāmatas koncepcijas pamatā ir personīgs dialogs īsu tekstu formātā, kuru autori ir Zuzānu ģimene un Mūkusalas Mākslas salona darbinieki.

Jaunākie raksti