Aldonis, Agija

No sievietes-zēna līdz lapsenes viduklim – starpkaru periods sieviešu modē

Otrdien, 31. martā, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) aicina uz tikšanos izstādē „Vienas gleznas stāsts: Baltā un melnā” ar mākslas zinātnieci Martu Šusti, kura sniegs aizraujošu ieskatu 20. gadsimta 20.–30. gadu sieviešu modes pasaulē.<br /><br />

Šobrīd Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā ir apskatāma vienas gleznas izstāde, vilinot mākslas cienītājus detalizēti iepazīties ar konkrēta darba tapšanas vēsturi. Dubultportrets „Baltā un melnā” (1925) ir izcils Latvijas 1920. gadu klasiskā modernisma glezniecības piemērs, kas ieņem īpašu vietu Aleksandras Beļcovas (1892–1981) daiļradē.

Aleksandra Beļcova bija gan apburoša un eleganta dāma, gan moderna un emancipēta sava laika sieviete, gan profesionāla māksliniece, kuras 20. gadsimta 20.–30. gadu darbiem – kubistiskajām ainavām, konstruktīvajām klusajām dabām, portretiem un „Baltars” porcelāna apgleznojumiem – piemīt augsta mākslinieciskā kvalitāte un risinājuma savdabība.

Gleznā „Baltā un melnā” attēlotas divas sievietes – Biruta Ozoliņa (1905–1982), literātes Austras Ozoliņas-Krauzes jaunākā māsa, un taizemiešu meitene Tao. Biruta Ozoliņa tikusi iemūžināta Art Deco stila modei atbilstošā tērpā – turbānā, tunikā un austrumnieciskos apavos, rokās turot spalvu vēdekli, kas toreiz bija populārs kopējo ansambli papildinošs aksesuārs.

20. gadsimta 20. gadi ir periods, kad mode krasi mainīja sievietes tēlu kā siluetā, tā izaicinājumā līdzšinējiem sabiedrības standartiem. Šī laika mode uzskatāma par tiltu no vēsturisko stilu tērpiem uz to, ko sievietes valkā šodien. 30. gadi savukārt izveidoja tās sievietes tērpa sievišķīgās līnijas, kuras aktuālas joprojām, īpaši vakartērpu siluetos. Abas dekādes ir straujš pagrieziens modes vēsturē, pēc kura sieviešu mode vairs nekad nav atgriezusies pie stīvajiem korsešu un karkasu tērpiem.

31. martā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā viesosies mākslas zinātniece Marta Šuste, piedāvājot interesentiem lielisku iespēju ne tikai atklāt modi kā dzīvesstila neatņemamu sastāvdaļu un uzzināt par vēsturisko apstākļu ietekmi uz modes tendencēm, bet arī detalizēti iepazīt sieviešu modes vadlīnijas starpkaru periodā, modes tēlu veidojošos elementus un izpētīt to izpausmes rīdzinieču garderobē. Aleksandra Beļcova, viņas kolēģes un draudzenes kā spilgtas un modernas sava laikmeta pārstāves ļoti labi ļauj izsekot 1920.–1930. gadu modes tērpa lokālajām variācijām – no sievietes-zēna līdz lapsenes viduklim.

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 2,13; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 0,71. Pirms pasākuma ir iespējams apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi „Vienas gleznas stāsts: Baltā un melnā”.

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Vietu skaits ir ierobežots.

Jaunākie raksti