Alīna, Sandris, Rūsiņš

Latvijā radīts pirmais caur dzintaru filtrētais degvīns pasaulē

Baltijas lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs AS “Latvijas balzams’’ (LB), sadarbojoties ar Latvijas zinātniekiem, radījis Amber Gold™ - pirmo caur dzintaru filtrēto degvīnu pasaulē. Šis ir viens no apjomīgākajiem pēdējo gadu projektiem jauno produkta attīstībā, ko realizējis uzņēmums.

Amber Gold™ ir premiālas kvalitātes degvīns ar izteikti maigu garšu, kas tiks piedāvāts gan Baltijas tirgū, gan eksportēts uz citu valstu tirgiem.

“Esam lepni par šo produktu, kas tapis trīs gadu laikā ciešā sadarbībā ar zinātniekiem, apliecinot Latvijas ražotāja spēju pielietot jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus, lai radītu unikālu, tikai Baltijas reģionam raksturīgu produktu, izmantojot „ziemeļu zeltu” jeb dzintaru ar tā unikālajām īpašībām.  Nav šaubu, ka šī inovatīvā tehnoloģija un tās rezultātā radītā produkta garša un kvalitāte tiks novērtēta arī starptautiski. Dzintars iegūst arvien lielāku popularitāti pasaulē, un jaunais dzēriens ir vēl viens apliecinājums tā daudzveidīgajam pielietojumam,’’ atzīst “Latvijas balzama’’ komercdirektors Valters Kaže.

Degvīna filtrācijas procesā izmantotais Baltijas dzintars iepriekš tiek attīrīts, izmantojot Latvijas zinātnieces, inženierzinātņu doktores Ingas Ļašenko patentēto unikālo dzintara attīrīšanas metodi. Ražošanas procesā dzēriens tiek filtrēts caur trim dažādiem filtriem – vispirms caur dzintara pavedienu filtru, pēc tam caur dzintara un sudraba mikrogranulām, bet noslēgumā caur zelta diegu filtru. Visi šie filtri ir patentēti.

Kā atklāj uzņēmuma stipro alkoholisko dzērienu galvenā tehnoloģe Aija Zablocka, sākotnēji, sadarbojoties ar Latvijas zinātniekiem un Krievijas filtru izgatavošanas uzņēmumu, tika izstrādāti vairāku tipu filtri, pielietojot dažādas dzintara frakcijas - gan granulas, gan sīki samaltu dzintaru. „Vairāku eksperimentu rezultātā degvīna Amber Gold™ ražošanai izvēlējāmies tehnoloģiju, kas ietver 2 pakāpju filtrāciju - attīrīta un apstrādāta dzintara kompozītpavedienu filtram seko filtrācija caur  filtru ar  dzintara granulām,” skaidro tehnoloģe.

Dzintara attīrīšanas metodes autore, Rīgas Tehniskās universitātes Biotekstilmateriālu zinātniski pētnieciskās laboratorijas vadītāja, inženierzinātņu doktore I. Ļašenko dzintara unikālo īpašību plašākai izmantošanai pievērsās vēl 2006.gadā, iepazīstoties ar dzintara izmantošanu senajā Ēģiptē. Dažādos avotos minētais zinātniecei I. Ļašenko devis ierosmi jaunam pētījumu virzienam un dzintara izmantošanas iespējām visplašākajā spektrā: biotekstilmateriālu radīšanā, kosmetoloģijā un tagad arī dzērienu ražošanā.

Amber Gold™ tiek pildīts īpaša dizaina pudelē, kas tika radīta speciāli šim produktam un imitē jūras viļņus. Pieejams 0,5l un 0.7 l tilpumos.

Jaunākie raksti