Līksma, Bārbala

Rīga varētu kļūt par viesmīlības industrijas meku

Pērnās nedēļas nogalē ar prezentāciju Rīgā viesojās viens no izcilākajiem bārmeņiem pasaulē Gabriele Manfredi, kurš šobrīd strādā Londonas bārā Nightjar*, kurš pagājušajā gadā tikaatzīts par otro labāko kokteiļbāru pasaulē. Vizītes laikā Gabriele Manfredi sniedza kokteiļmeistarības paraugstundas, dalījās ar pasaules tendencēm dzērienu jomā, kā arī iespaidos par Rīgu, uzsverot, ka „Rīgai ir visas iespējas kļūt par vienu no top vietām pasaulē kokteiļbāru un viesmīlības nozarēs”.

Gabriele Manfredi, kurš savu karjeru uzsāka jau 13 gadu vecumā, Rīgā viesojās pirmo reizi. Vizītes mērķis bija sniegt kokteiļmeistarības paraugstundas, iepriecinot rīdziniekus un pilsētas viesus ar pasaules tendencēm kokeiļu jomā. Sadarbībā ar Pernod Ricard Latvia divu vakaru garumā apmeklētājiem bija iespēja baudīt četrus unikālus kokteiļus**, kurus īpaši šim notikumam par godu Gabriele Manfredi prezentēja izsmalcinātā kokteiļbāra XIII apmeklētājiem, un vairākus no kuriem šobrīd var baudīt godalgām bagātajā Londonas bārā Nightjar.

„Kokteiļu industrija pēdējo  gadu laikā ir ļoti mainījusies, ļoti augusi. Neviens sevi cienošs restorāns vai bārs vairs nevar atļauties servēt garlaicīgus kokteiļus, kur vienkārši kopā tiktu sajaukts alkohols ar sulu vai saldu gāzētu dzērienu. Šobrīd kokteiļu industrija jau ir sasniegusi zinātnes līmeni un bārmeņa ikdienas darbs ir mācīties un veikt nemitīgus eksperimentus, mēģinot atrast arvien jaunas garšas un smaržas buķetes”, uzsver titulētais bārmenis.

Vienlaikus Gabriele Manfredi uzsver, ka kokteiļu mekā Londonā šobrīd modē atgriežas klasika, kokteiļi, kuri tika piemirsti, bet tagad ar nelielām variācijām, bauda savu kāpienu uz slavas triumfu. Piemēram, Manhattan, Negroni, Old Fashioned. Pieprasīts ir arī tik populārs kokteilis kā Gin Fizz. Vienlaikus tendences liecina, ka kokteiļi salīdzinājumā ar ēdieniem vairs nespēlē otrā plāna lomu. Šefpavāra radītie ēdieni var kalpot kā iedvesmas avots jaunu kokteiļu tapšanā un otrādi – kokteiļi nereti iedvesmo šefpavārus jaunu šedevru radīšanā.

Vaicājot, cik ļoti pasaules vēsmas var just arī Latvijā, titulētais bārmenis uzsver, ka ir patīkami redzēt, ka kokteiļu kultūra ir redzama ne tikai Londonā, kura ir tik liela un unikāla šajā jomā, bet, ka tā attīstās pa visu pasauli, tai skaitā Rīgā.

„Vakar es biju vienā veikaliņā, kurā redzēju daudz dažādas garšvielas, sausos augļus, un es sapratu, ka šeit, Rīgā, var dabūt praktiski visu, lai sāktu nodarboties ar mākslu konkrētajā industrijā. Līdz ar ko, lai gan Rīga ir ļoti maza pilsēta, tai ir visas iespējas kļūt par vienu no top vietām pasaulē bāru un kokteiļu industrijas ziņā, taču to nevar sasniegt vienkārši atverot bāru un stāvot aiz letes. Bārmeņiem ir daudz jāstrādā mājās, jāveic pētījumi un eksperimenti ar sastāvdaļām. Pēc darba maiņas ir jāiet uz augļu, ziedu tirgu, mēģinot atrast jaunus, neredzētus un pat nepazīstamus produktus, lai ar tiem eksperimentētu. Sajaukt dažas visiem zināmas sastāvdaļas var jebkurš, taču problēmas sākas, kad jāsāk eksperimentēt, lai radītu ko īpašu, jaunu, ar unikālu garšas buķeti. Taču nepārtraukta eksperimentēšana, zināšanu pilnveidošana ir vienīgais veids kā plūkt uzvaras laurus šajā jomā”, stāsta viens no labākajiem pasaulē bārmeņiem Gabriele Manfredi.

Jaunākie raksti