Mirta, Ziedīte

Jūrmalā atklāj gardēža piedzīvojuma nedēļu Dinner in the Sky. FOTO

Šodien Jūrmalā, klātesot vairākām sabiedrībā zināmām personām, vīnziņa Lotāra Ārenda virsvadībā ar sabrage demonstrējumiem jeb šampanieša atvēršanu ar zobenu, tika atklāta Dinner in the Sky un G.H.MUMM gardēža piedzīvojuma nedēļa. Tā norisināsies no 22.-26. jūlijam, Jūrmalā.

Atklāšanas pasākumā viesiem Ilzei Jurkānei, Artūram Blušam, Mārim Gailim ar meitu, Intam Teterovskim, Jurim Šleieram, Mārim Jansonam un citiem bija iespēja baudīt izcilā somu šefpavāra, pasaulē atzīto kulinārijas sacensību “Bocuse d’Or” laureāta Matti Jämsen meistardarbus, kā arī atklāt šampanieša saderību ar ēdienu, ar ko savās zināšanās dalījās vīnzinis, G.H.MUMM eksperts Lotārs Ārends.

Vīnziņa virsvadībā, atverot šampanieti ar zobenu, tika dots starts ne tikai visai gardēža nedēļai, bet sabrage demonstrējumu izmēģināja arī Ilze Jurkāne un Māris Gailis.

Turpina vīnzinis, G.H.MUMM eksperts Lotārs Ārends: “Šampanietis ir gan skaistu svinību un uzvaras simbols, gan tas ir apvīts ar romantiskiem stāstiem, bet būtiski ir uzsvērt, ka visā pasaulē pieaug tendence šampanietim piemeklēt arī atbilstošu ēdienu un to baudīt ar uzkodām, pusdienās vai vakariņās. Cauri gadiem nav mainījies vien fakts, ka īsts šampanietis nāk tikai un vienīgi no Champagne reģiona Francijā un lielākoties tas ir sauss. Tāpat nekur nav pazudusi savulaik Napoleona laikā tapusī “sabrage” jeb šampanieša atvēršana ar zobenu tradīcija, kas ir īpašs mirklis jebkuram pasākumam un ikvienam, kas to izmēģina.”

Zemenes un šampanietis – lieliska izvēle, šokolāde un šampanietis – nē

Atklājot ēdiena un šampanieša saderību, vīnzinis norādīja, ka pamata postulāti ir ēdiena un dzēriena reģionālā (izcelsmes vietas) saderība, struktūras saderība (jo vieglāks ēdiens, jo vieglākam ir jābūt arī piemeklētajam dzērienam), kā arī garšu mijiedarbība.

Stāsta Lotārs Ārends: “Ēdiens un šampanietis ir kā lielisks pāris, kuri viens otru papildina un izceļ katra labās lietas. Tas, vai ēdiens ir sāļš, salds, skābens, stiprs vai viegls ir ārkārtīgi būtiski, lai piemeklētu atbilstošu šampanieti, iegūtu vajadzīgo garšas balansu un izceltu svarīgāko niansi, kas jājūt gan ēdienā, gan šampanietī. Sāļa uzkoda, piemēram, nogludinās skābenāku šampanieša garšu, to padarot “apaļāku” un izteiksmīgāku. Savukārt deserta un šampanieša saderībai galvenais priekšnosacījums ir, lai vīns ir mazliet saldāks par desertu, līdz ar to maldīgs ir uzskats, ka labākā kombinācija ir šampanietis ar šokolādi. Citādi ir ar daudzu iecienītajām zemenēm un šampanieti, jo zemenes piedos vajadzīgo skābumu, kas izcels šampanieša augļainos un saldenos toņus.”

Dinner in the Sky un G.H.MUMM gardēža piedzīvojuma nedēļa notiks Jūrmalā, Turaidas ielā 10 no 22.-26. jūlijam. Īpašie viesi un ēdienkartes autori – somu šefpavārs Matti Jämsen un Latvijā pazīstamais šefpavārs Māris Jansons ("BIBLIOTĒKA №1 Restorāns").

Jaunākie raksti