Gunta, Ginta, Gunda

Moderni elegantais džezs – Hosē Džeimsa koncerts izskanējis

29.aprīļa vakarā izskanēja festivāla „Rīgas Ritmi” ilgi gaidītais Hosē Džeimsa (José James) koncerts! Džezs un hip-hops, modernais un klasiskais – Hosē Džeimss to apvienoja vienā īpašā ietvarā, sniedzot klausītājiem neaprakstāmas emocijas pusotras stundas garumā. Hosē īpašo skanējumu rada samtainais baritona tembrs, džezīgais frāzējums un r&b. Skatītājus pārsteidza mākslinieka spēja svārstīties starp žanriem un miksēt tos kopā. Šādā veidolā izskanēja gan paša mākslinieka oriģinālkompozīcijas, gan arī pazīstamu dziesmu kaverversijas.

Mākslinieks pārsteidza auditoriju improvizācijās eksperimentējot ar īpatnējām balss tehnikām. Auditorijā bija jūtama ļoti īpaša atmosfēra – sākumā mierīgā publika pavisam drīz atplauka un ovācijām pavadīja ik katru dziesmu un pat frāzi. Arī pats solists aicināju publiku līdzdarboties un neslēpt savas emocijas, kas lika klausītājiem atvērties komunikācijai vēl vairāk.

Hosē demonstrēja ļoti labas grupas līdera spējas, vadot savu grupu, taču tajā pašā laikā ļaujot katram izpausties individuāli. Īpašas skatītāju ovācijas izpelnījās basists Solomons Dorsijs, demonstrējot, ka ir ne tikai izcils basa virtuozs, bet arī talantīgs dziedātājs. Jāatzīst arī abu pārējo grupas dalībnieku – Takeši Obajaši (Takeshi Ohbayashi) un Džeimsa Blaksa (James Blaxx) sniegums, kuri it īpaši savās solo partijās demonstrēja izcilu sava instrumenta virtuozitāti.

Koncertā izskanēja gan kompozīcijas no iepriekšējiem albumiem, gan arī dziesmas no jaunā, topošā albuma „Love in a Time of Madness”. Dziedātājs vienmēr uzsvēris, ka, šis albums radies, ietekmējoties no pašreizējās politiskās un sociālās situācijas pasaulē. Un patiesi – arī koncertā atskaņoto kompozīciju tekstos bija dzirdamas pārdomas par pasaulē aktuālām problēmām – nabadzību, karu, rasismu, netaisnību.

Koncerta noslēgumā izskanēja viens no dziedātāja lielākajiem hitiem, dziesma „Trouble”. Klausītāji sajūsmā cēlās kājās, atsaucot mākslinekus atpakaļ uz skatuves. Kā pašu pēdējo Hosē veltīja dziesmu īpaši dāmām, kuru mākslinieks paskaidroja, ka radījis ietekmējoties no tādām R&B leģendām kā Rejs Čārlzs (Ray Charles) un Areta Franklina (Aretha Franklin). Dziesma, īpaši pianista Takeši Obajaši solo, izskanēja ieturēta vislabākajās R&B mūzikas tradīcijās.

Hosē Džeimss Rīgā viesojās pirmo reizi, taču skatītāju ovācijas liek cerēt, ka ne pēdējo.

Sekojiet līdzi informācijai par festivāla „Rīgas Ritmi” vasaras koncertsēriju!

Jaunākie raksti