Laura, Jadviga

Ar krāšņu koncertu svinēs Dzintaru koncertzāle 80. gadu jubileju

Šogad Dzintaru koncertzāle svin nozīmīgu jubileju – 80 gadus, kopš Mazās zāles – pirmās slēgta tipa koncertzāles Latvijā – atklāšanas 1936. gadā! Šim notikumam par godu Dzintaru koncertzāle ir sagatavojusi plašu pasākumu programmu visa gada garumā ar izcilu Latvijas un Pasaules līmeņa mākslinieku piedalīšanos!

Svētku kulminācijas koncertā 4. jūnijā, klausītājus gaida tikšanās ar populāriem un iemīļotiem mūziķiem – maestro Raimondu Paulu, Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri, diriģentu Andri Pogu, pianistu Antonu Ļahovski, dziedātājiem Daumantu Kalniņu, Intaru Busuli un Kristīni Prauliņu, Latvijas Radio Bigbendu un citiem māksliniekiem!

Dzintaru koncertzāle vēsturiski ir bijusi vieta, kur vasarās uzstājušies pasaulslaveni mūziķi, bet leģendārajās Emīla Dārziņa recenzijās varam lasīt par koncertiem Dzintaros ar 20. gadsimta mūzikas leģendām.

Šī gada īpašajā 80 gadu jubilejas koncertā klausītājus priecēs programma ar izcilu simfoniskās mūzikas buķeti un iemīļotām Raimonda Paula melodijām.

Koncerta pirmajā daļā Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā vedīs caur žilbinošajiem Riharda Štrausa mūzikas līkločiem, Jāzepa Vītola senatnīgi kolorētām Latvijas ainavām un Jāņa Mediņa ''Ārijai'' – latviešu simfoniskās mūzikas pērlei, kurā ar emocionālu siltumu iedzīvināta mums tik tuvā melanholija. Savukārt  pianists Antons Ļahovskis, kura spēle izceļas ar dižciltīgumu un dziļumu, atskaņos Sergeja Rahamaņinova ''Variācijas par Paganīni tēmu'' – skaņdarbu, kurā apvienojas itāliska spozme un tikai krievu mūzikai raksturīgais dvēseliskā plašuma skaistums – nedaudz smeldzīgs un temperamentīgs.

Koncerta otrajā daļā klausītājus Raimonda Paula melodijās iekustinās Latvijas Radio Bibends un latviešu džezmeņi - Intars Busulis, Daumants Kalniņš un Kristīne Prauliņa, kā arī pavisam jauna, talantīga dziedātāja no Uzbekstinānas – Sabina Mustaeva, kura jau plūkusi laurus vairākos starptautiskos konkursos. Bet pie klavierēm būs pats Maestro Raimonds Pauls!

Vēsturiskā Dzintaru koncertzāle ir pirmā slēgta tipa koncertzāle Latvijā, kas tika atklāta 1936. gada vasarā pēc arhitekta Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka projekta. Tā ir unikāls Jūrmalas koka neoklasicisma arhitektūras paraugs ar nacionāla romantisma iezīmēm,  kuras centrālās ieejas vestibila interjerā iestrādāti mākslinieka Anša Cīruļa sienu gleznojumi. Dzintaru koncertzāle ir valsts nozīmes arhitektūras un vēstures piemineklis un kopā ar visu kompleksu ir iekļauta Latvijas Kultūras Kanonā. Tomēr lielākā Dzintaru koncertzāles vērtība ir unikālā akustika, ko novērtējuši gan mākslinieki, gan klausītāji. Dzintaru koncertzāles Mazā zāle ar 500 skatītāju vietām,  pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem, tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbībai Dzintaru koncertzālē norisināties visa gada garumā.

Jaunākie raksti