Alīna, Sandris, Rūsiņš

Ar plašu programmu svinēs Dzintaru koncertzāles 80 gadu jubileju

Šogad Dzintaru koncertzāle svin nozīmīgu jubileju – 80 gadus kopš Mazās zāles – pirmās slēgtas konstrukcijas koncertzāles Latvijā – atklāšanas 1936. gadā. Par godu šim notikumam Dzintaru koncertzāle kopā ar citiem koncertu rīkotājiem sagatavojusi plašu pasākumu programmu visa gada garumā ar izcilu Latvijas un pasaules mākslinieku piedalīšanos. Svētku kulminācijas koncertā 4. jūnijā klausītājus gaida tikšanās ar Maestro Raimondu Paulu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā, pianistu Antonu Ļahovski, dziedātājiem Kristīni Prauliņu, Sabīnu Mustajevu, Intaru Busuli, Daumantu Kalniņu un Latvijas Radio bigbendu.

Jubilejas sezonā Dzintaru koncertzālē klausītājus priecēs tādi festivāli kā Jūrmalas festivāls, 17. Starptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā”, “Summertime – aicina Inese Galante”, “Laima Vaikule Rendez-vous”, Artissimo, “BIGBANK Latvijas pērles“, kā arī tādi izcili mākslinieki kā Elīna Garanča un Dmitrijs Hvorostovskis, Deniss Macujevs, Jeļena Vaenga, Intars Busulis & Abonementa orķestris, Grigorijs Ļepss, Maksims Galkins, Dima Bilans, Kristīna Orbakaite un citas zvaigznes. Pirmo reizi Latvijā Dzintaru koncertzālē notiks vērienīgais studijas “Kvartāls 95” humora festivāls.

Dzintaru koncertzāle vēsturiski bijusi vieta, kur vasarās uzstājušies pasaulslaveni mūziķi, bet leģendārajās Emīla Dārziņa recenzijās varam lasīt par koncertiem Dzintaros, kuros uzstājušās 20. gadsimta mūzikas leģendas.

“Dzintaru koncertzāle ir Jūrmalas pilsētas sabiedriskās dzīves centrs un vizītkarte, nacionāla mēroga kultūrvēsturiska vērtība – vienīgā koncertzāle Latvijā, kas iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Pirms koncertzāles lielās jubilejas pašvaldība atjaunojusi Mazo zāli, un ir veiksmīgi aizvadīta pirmā sezona koncertzāles vēsturē, kad koncertdzīve šeit turpinās arī ziemā,” Dzintaru koncertzāles 80. jubilejas sezonas preses konferencē atzina Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. “Nākamais solis ir Lielās zāles atjaunošana, lai koncertzāle varētu sniegt vēl plašākas iespējas gan māksliniekiem, gan klausītājiem. Iespēju izpēte jau uzsākta.”

Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, gatavojoties Dzintaru koncertzāles 80. jubilejas pasākumiem, uzsvēra: “Dzintaru koncertzāles nākotne saistās ar lielu uzdevumu un mākslinieciski augstvērtīgu ieceru piepildījumu. Jau šobrīd Dzintaru koncertzāli apmeklē aptuveni 180 000 klausītāju gadā, un esmu pārliecināts, ka mūsu draugu loks kļūs aizvien plašāks. Mēs apzināmies Dzintaru koncertzāles lomu arhitektūras un citu profesionālo mākslu radīto vērtību saglabāšanā un attīstībā. Svinēsim 80 gadu jubileju, radot jaunas un paliekošas vērtības, aicinot tuvus un tālus draugus, visai pasaulei stāstot par Baltijas jūru, Jūrmalu un Latviju!”

Dzintaru koncertzāles 80 gadu jubilejas kulminācijas koncertā 4. jūnijā klausītājus iepriecinās izcili simfoniskie opusi un šī gada lieljubilāra Maestro Raimonda Paula mūzika: atgādināsim, ka 12. janvārī arī Maestro sveicām 80. gadskārtā!

Koncerta pirmajā daļā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos Riharda Štrausa simfonisko poēmu “Tila Pūcesspieģeļa draiskie nedarbi” un divus skaņdarbus, kas skanējuši Dzintaru koncertzāles sezonas atklāšanas koncertā tālajā 1936. gadā – Ādolfa Ābeles “Vīziju” un Emīla Dārziņa “Melanholisko valsi”. Savukārt pianists Antons Ļahovskis, kura interpretācijas izceļas ar dižciltīgu dziļumu, būs solists Sergeja Rahmaņinova Rapsodijā par Paganīni tēmu.

Koncerta otrajā daļā klausītājus iepriecinās Raimonda Paula melodijas, kuras pats Maestro atskaņos kopā ar Latvijas Radio bigbendu un populāriem latviešu džeza māksliniekiem: Kristīni Prauliņu, Intaru Busuli un Daumantu Kalniņu, kā arī jauno un talantīgo dziedātāju Sabīnu Mustajevu no Uzbekistānas, kura jau plūkusi laurus vairākos starptautiskos konkursos, bet pavisam nesen konkursā Riga Jazz Stage 2016 ieguva Maestro Raimonda Paula balvu, kā arī skatītāju simpātiju balvu.

Leģendārais komponists un pianists Maestro Raimonds Pauls, gatavojoties Dzintaru koncertzāles 80 gadu jubilejai, atceras: “Padomju laikā Dzintaru koncertzāle bija viena no centrālajām mūzikas atskaņošanas vietām Latvijā, kur skanēja gan klasiskā, gan vieglā mūzika un džezs. Te viesojās izcilākie simfoniskie orķestri, kori un solisti gan no visas Padomju Savienības, gan citām valstīm. Dzintari bija Latvijas vasaras muzikālais centrs! Ir ļoti labi, ka tagad atjaunota arī Mazā zāle, kurā dažāda stila koncerti var notikt visa gada garumā. Pēc remonta ērti jūtas gan mūziķi, gan skatītāji. Dzintaru koncertzālei novēlu attīstīties un tāpat kā agrāk kļūt par Latvijas muzikālo centru visa gada garumā!”

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents Andris Poga, runājot par Dzintaru koncertzāles jubilejas koncertu, neslēpa: “Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim ir liels prieks un pagodinājums piedalīties Dzintaru koncertzāles jubilejas koncertā. Daudzu gadu garumā Dzintari orķestrim bijusi regulāra koncertvieta vasarā – sadarbībā ar izciliem solistiem un diriģentiem orķestris šeit piedzīvojis neskaitāmas muzikālas virsotnes, tāpēc vēl jo vairāk svarīgi, ka jubilejas reizē varam atskaņot mūziku, kas lieliski atspoguļo orķestra iespēju spektru un daudzējādā ziņā godina arī koncertzāles vēsturi."

Dzintaru koncertzāles preses konferencē 20. maijā pie viena galda bija sastopami arī Dzintaru koncertzāles galvenie sadarbības partneri, kas jubilejas sezonai sagatavojuši daudz skaistu koncertu Jūrmalas iedzīvotājiem, viesiem un visas Latvijas klausītājiem.

Operdziedātāja un festivāla "Summertime – aicina Inese Galante" idejas autore un patronese Inese Galante atzīmēja: “Festivāls “Summertime – aicina Inese Galante” ir Latvijas vasaras koncertdzīves īpašais akcents, kurš arī šogad – no 8. līdz 14. augustam – priecēs skatītājus ar mākslinieku un mūzikas žanru daudzveidību, krāšņām un pārsteigumiem bagātām programmām, vien Jūrmalas vasarai raksturīgu šarmantu un siltu gaisotni.” Pasaulē slavenās operzvaigznes aicināti, Dzintaru koncertzālē pulcēsies mūzikas pasaules prominences un jaunie talanti.

SIA Art Forte valdes priekšsēdētāja Jūlija Ločmele preses konferencē pauda: “SIA ART Forte ar Dzintaru koncertzāli sadarbojas kopš 2008. gada. Deviņu gadu laikā esam rīkojuši daudzus interesantus un spilgtus pasākumus, bet šovasar Dzintaru koncertzāles apmeklētājiem piedāvāsim trīs krāšņus koncertus: Jeļenas Vaengas koncertu ar īpašo viesi Intaru Busuli 12. jūnijā, Elīnas Garančas un Dmitrija Hvorostovska koncertu simfoniskā orķestra pavadībā ar Konstantīnu Orbeljanu pie diriģenta pults 29. jūnijā, kā arī vizuāli literāru mūzikas programmu “Paralēlās pasaules. Krievu māksla. XX gadsimts” Konstantīna Habenska, Jurija Bašmeta un simfoniskā orķestra Novaja Rossija izpildījumā 4. jūlijā.”

Hermaņa Brauna fonda direktore un festivāla Artissimo dibinātāja Inna Davidova preses konferencē uzsvēra: “Artissimo – tā ir augstākās raudzes māksla! Vasarā Dzintaros kopā sanāk operas un džeza meistari, kamermūzikas interpreti un solisti- instrumentālisti, kā arī orķestri, etnogrāfiskie ansambļi un vokālās grupas, lai zem vasaras zvaigžņotajām debesīm dāvātu savu mākslu klausītājiem. Saglabājot tradicionālās formas, mēs ienesam jaunas vēsmas, publikai piedāvājot spožus koncertus. Lai “pagarinātu” mūzikas klausīšanās prieku, pirmo reizi festivāla Artissimo vēsturē rīkosim vairākus koncertus dienā. Šajos vakaros mūzikas straume pārlīs no vienas zāles otrā, bet dienas laikā viesi rīkos meistarklases, palīdzot izkopt meistarību jaunajiem māksliniekiem. Ingas Kalnas, Mišas Maiska un Aleksandra Vedernikova vārdi festivāla afišās mūsu Artissimo ļauj ierindot līdzās tiem respektablajiem un prestižajiem Eiropas un visas pasaules mūzikas svētkiem, kas tiek rīkoti Zalcburgā, Kuhmo, Bregencā un citviet.”

Bravo Events un Makrokoncert direktors Igors Jefremovs informēja, ka kompānija Makroconcert, kas jau 15 gadus ir viens no līderiem Latvijas koncertu tirgū, šosezon piedāvās skatītājiem plašu un daudzveidīgu koncertprogrammu. “Šovasar Dzintaru koncertzālē rīkojam desmit ievērojamu, publikas iemīļotu mākslinieku koncertus: to skaitā – grupa A'Studio, Grigorijs Ļepss, Maksims Galkins, Aleksandrs Reva un Mihails Galustjans, Dima Bilans un Kristīna Orbakaite. Turklāt pirmo reizi Latvijā norisināsies vērienīgais studijas “Kvartāls 95” festivāls Made in Ukraine, kura ietvaros notiks trīs lieli pasākumi – šova “Kvartāls 95” filmēšana, humora čempionāts un Ukrainas zvaigžņu lielkoncerts. Priecājamies, ka šosezon klausītājiem varam piedāvāt arī burvīgus klasiskās mūzikas koncertus, kurus sniegs izcilais pianists Deniss Macujevs no Krievijas, vijolniece Sajaka Sjodzi no Japānas un Krievijas Nopelniem bagātais Sanktpēterburgas filharmonijas akadēmiskais simfoniskais orķestris diriģenta Jurija Temirkanova vadībā.”

No 11. līdz 16. jūlijam Dzintaru koncertzālē jau otro gadu norisināsies grandiozākais vasaras klasiskās mūzikas notikums – Jūrmalas festivāls. Festivāla goda mākslinieks – Aleksandrs Antoņenko kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem – Kseniju Sidorovu, Vestardu Šimkus, Sergeju Nakarjakovu, Alisi Zinovjevu, Intaru Busuli, Liepājas Simfonisko orķestri un daudziem citiem talantiem sniegs neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzāles jubilejas gadā.

Dzintaru koncertzāles 80. jubilejas gadā plānots arī izdot koncertzāles vēsturei veltītu grāmatu, veidot skulptūras koncertzāles galerijās, kā arī organizēt citus pasākumus, par kuriem informēsim tuvākajā laikā.

Vēsturiskā Dzintaru koncertzāle ir pirmā slēgtas konstrukcijas koncertzāle Latvijā, kas tika atklāta 1936. gada vasarā pēc arhitekta Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka projekta. Ēka ir unikāls Jūrmalas koka neoklasicisma arhitektūras paraugs ar nacionālā romantisma iezīmēm, kuras centrālās ieejas vestibila interjerā iestrādāti mākslinieka Anša Cīruļa sienu gleznojumi. Dzintaru koncertzāle ir valsts nozīmes arhitektūras un vēstures piemineklis un kopā ar visu kompleksu iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Tomēr lielākā Dzintaru koncertzāles vērtība ir unikālā akustika, ko novērtējuši gan mākslinieki, gan klausītāji. Dzintaru koncertzāles Mazā zāle ar 500 skatītāju vietām  pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbībai Dzintaru koncertzālē norisināties visa gada garumā.

Jaunākie raksti