Aldonis, Agija

Pianists Andrejs Osokins izdod savu debijas albumu

Šodien, 14. jūnijā, pasaules slavu ieguvušais latviešu pianists Andrejs Osokins prezentē savu debijas solo albumu, kurš ierakstīts koncertā Štutgartē, Vācijā. Albuma programma ir ļoti daudzveidīga, tajā būs klausāmas romantiski grandiozās Lista un Bēthovena sonātes, klasiski izsmalcinātais Haidns, apgarotie un meditatīvie Baha darbi un noslēpumainās Ravēla Nakts vīzijas. Līdz ar to klausītājiem būs iespēja viesoties dažādās mūzikas pasaulēs, katrā ar savu skanējumu un emocionālo daudzveidību. Mūsdienu klasiskās mūzikas industrijā tas uzskatāms par retumu, jo pārsvarā ieraksti ir veltīti kādam konkrētam komponistam vai mūzikas stilam.

“Zīmīgi, ka mans pirmais albums ir “dzīvais ieraksts” (Live Recording) no koncerta, kas pēc savas būtības ārkārtīgi atšķiras no studijas ieraksta. Albumā iemūžinātas visas koncerta laikā izdzīvotās emocijas, ir jūtama klausītāju klātbūtne un īpašā enerģija, kas vienoja mani ar zāli. Tas ļauj sajust neatkārtojamo koncerta izpildījuma burvību, kad nav iespējas ierakstīt otru vai trešo versiju, vai izlabot kaut ko. Tādējādi šis albums ir unikāls gan man, gan arī visiem tiem, kas to klausīsies,” savu prieku pauž pats Andrejs Osokins.

Albuma izdošanu iniciējusi Andreju Osokinu pārstāvošā aģentūra IPF Masters Management Vācijā. Disku ir iespējams iegādāties arī Latvijas mūzikas ierakstu pārdošanas vietās, kā arī internetā (http://www.pianoforum-frankfurt.de/index.php?article_id=371&clang=1). Paralēli notiek darbs arī pie otra soloalbuma veidošanas ar nosaukumu “Dedication”, kas klajā nāks šī gada rudenī.

''Man un Frankfurtes Starptautiskajam Pianisma forumam tas bija īpašs prieks iepazīt Andreju Osokinu Vācijas Pianisma balvas konkursā. Viņa vienreizējās un daudzpusīgās spējas mūzikā ļauj aizraut klausītājus ļoti īpašā muzikālā ceļojumā. Andrejs transformē katru savu koncertu ļoti personiskā un jūtpilnā pārdzīvojumā. Ar tik milzīgu talantu Latvijas pianisms sniedzas ļoti tālu aiz tās robežām!'' par sadarbību ar Andreju Osokinu stāsta Frankfurtes Starptautiskā Pianisma foruma direktore Mariama Maleki.

Neskaitāmo prestižo konkursu, kuros Andrejs ir kļuvis par laureātu, eksperti ir novērtējuši viņa spēju ļoti precīzi izcelt katra mūzikas stila burvību, dažādu komponistu skaņdarbi Andreja interpretācijās kļūst ārkārtīgi dažādi. Pianists perfekti atklāj katra komponista raksturu, īpatnības un ļauj klausītājiem it kā ceļot pa dažādām mūzikas pasaulēm.

“Programmai izvēlējos komponistus, kas man pašam ir īpaši tuvi. Katrs no tiem sasaucas ar kādu no manas personības šķautnēm. Programma ir kā muzikāla mozaīka, kas veido manu šībrīža māksliniecisko portretu,” stāsta pianists.

“Domāju, albums būs interesants gan klasiskās mūzikas cienītājiem un lietpratējiem, gan arī tiem, kuros interese par klasisko mūziku tikai mostas. Esmu pārliecināts, ka tas atklās, cik daudzveidīga un aizraujoša var būt klaviermūzika,” stāsta Andrejs, uzdāvinot divus albumus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai.

Šobrīd Andreja Osokina nākotnes ieceres ir saistītas ar koncertēšanu Vācijā un citviet Eiropā. Pirms gada iegūtā Starptautiskā Vācijas Pianisma Audiences balva mūziķim ir pavērusi plašas koncertēšanas iespējas. “Dažu nedēļu laikā izpildīt vairāk kā piecus dažādus klavierkoncertus – tas ir katra pianista sapnis! Sajūtu lielu lepnumu par iespēju pārstāvēt Latviju ārzemju koncertos un milzīgu prieku, ka arī savās mājās varu uzstāties diezgan bieži. Latvijā klausītāji ir īpaši patiesi un emocionāli ļoti atvērti!” uzskata Andrejs.

Šovasar pie mums Andreju Osokinu varēs dzirdēt spēlējam Ineses Galantes festivālā “Summertime”, Ventspils pilsētas svētkos uzstāsies Trīs Osokini, Liepājas Mākslas Foruma ietvaros Lielajā Dzintarā Andrejs uzstāsies kopā ar dziedātāju un pianisti Katrīnu Gupalo, Pētera Vaska jubilejai veltītajā koncertā Saulkrastos muzicēs kopā ar Jaunajiem Latvijas kamermūziķiem, bet Siguldas Starptautiskajos jauno mūziķu kursos Andrejs ne tikai spēlēs vairākos koncertos, bet arī vadīs meistarklases. Savukārt ziemā, pēc ambiciozā Edītes Piafas simtgadei veltītā eksperimenta, kas sagādāja tik daudz prieka un citu skaistu emociju klausītājiem visā Latvijā, tiks radīta nākamā crossover programma. Jaunā koncertizrāde “Walking after midnight” aptvers laikaposmu no 20.gs. 20. līdz 50. gadiem, kad tapusi neiedomājami skaista amerikāņu kino, mūziklu un džeza mūzika.

Jaunākie raksti