Aldonis, Agija

Jūrmalas festivāla noslēguma koncertā – pasaules opermūzikas zvaigznes!

Jūrmalas festivāla noslēgumā 16. jūlijā plkst. 20:00 Dzintaru koncertzālē skanēs krāšņs Gala koncerts Viva Italia, kurā Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni un Gaetāno Doniceti operu majestātiskās ārijas un duetus izpildīs Jūrmalas festivāla Goda mākslinieks Aleksandrs Antoņenko (tenors), starptautiski atzītā latviešu operdziedātāja Alise Zinovjeva (soprāns), uzlecošā zvaigzne Marlēna Keine (soprāns), izcilākais latviešu basbaritons Egils Siliņš un Jūrmalas festivāla orķestris Igaunijas Nacionālās operas galvenā diriģenta Vello Pēna vadībā.

Jūrmalas festivāla grandiozais Gala koncerts Viva Italia tiks aizvadīts itāļu operkomponistu Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni un Gaetāno Doniceti mūzikas zīmē. Klausītājus priecēs atkalredzēšanās ar Aizkrauklē dzimušo, bet nu jau par itāļu dīvu kļuvušo Alisi Zinovjevu, kura savu spožo soprāna balsi skolojusi Romas Santa Cecilia konservatorijā un Milānas Teatro alla Scala akadēmijā, kā arī jauno un talantīgo dziedātāju, Latvijas Nacionālās operas solisti Marlēnu Keini, kura skolojusies Tallinas Mūzikas un teātra akadēmijā un Berlīnes Hansa Eislera Mūzikas akadēmijā, studiju laikā debitējusi Tallinas Nacionālajā operā, bet mūsu Baltajā namā ienākusi ar Barbarīnas lomu Volfganga Amadeja Mocarta operā “Figaro kāzas”. Slavējama arī viņas veiksmīgā debija operetes žanrā – lai atceramies Niko Dostāla “Klīviju” un pēcāk – Franča Lehāra “Jautro atraitni”.

Dāmu partneri šajā vakarā būs divi izcili, Latvijā allaž gaidīti dziedoņi, kuru ikdiena jau vairākus gadu desmitus saistīta ar slavenākajiem pasaules operteātriem. Izcilais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko tikko kā aizvadījis vairākas izrādes Ņujorkas Metropoles operteātrī, dziedot titullomu Džuzepes Verdi operā “Otello”. Viņš tiek uzskatīts par vienu no vislabākajiem Otello lomas atveidotājiem visā pasaulē. Savukārt pieredzes bagātais, elegantais basbaritons, par operas dievu un dēmonu dēvētais Egils Siliņš beidzamajos gados pievērsies Riharda Vāgnera operām: šobrīd viņš ir viens no pieciem pasaules labākajiem basbaritoniem, Vāgnera mūzikas interpretiem.

Solistu uzticamais pavadonis ceļojumā uz itāļu opermūzikas valstību būs īpaši Jūrmalas festivālam radītais Jūrmalas festivāla orķestris, kurā aizrautīgi muzicē Latvijas vadošo profesionālo simfonisko orķestru, toskait Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Nacionālās operas orķestra labākie mākslinieki, bet Pie diriģenta pults stāsies igauņu maestro, Arvīda un Marisa Jansonu audzēknis, Igaunijas Nacionālās operas mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Vello Pēns.

Kā jau ziņots, no 11. līdz 16. jūlijam Dzintaru koncertzālē jau otro gadu notiks vasaras grandiozākais klasiskās mūzikas notikums – Jūrmalas festivāls. Festivāla Goda mākslinieks būs dziedātājs Aleksandrs Antoņenko, kurš kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem – Kseniju Sidorovu, Vestardu Šimkus, Sergeju Nakarjakovu, Alisi Zinovjevu, Intaru Busuli, Liepājas Simfonisko orķestri un daudziem citiem māksliniekiem gādās par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzāles 80. jubilejas gadā.

Jaunākie raksti