Vēsma, Fanija

Grila pikniks Lucavsalā pulcē vairāk kā 1000 apmeklētājus. FOTO

Turpinot iesākto tradīciju rīkot piknikus pilsētā, 21. jūlijā tika aizvadīts ikgadējais “Borjomi” grila pikniks, kurš šogad Lucavsalā pulcēja kopā vairāk kā 1000 pilsētas iedzīvotājus un tās viesus. Visiem piknika apmeklētājiem bija iespēja baudīt ne tika uz grila gatavotu vistas gaļu un citus gardumus, bet arī uzzināt tradicionālās un netradicionālās grilēšanas receptes Latvijā un Lietuvā.

Minerālūdens „Borjomi” rīkotais pikniks Rīgā notika jau trešo gadu, un tas ir kļuvis par vienu no iecienītākajiem un lielākajiem piknika pasākumiem Latvijā. Šogad pasākumā piedalījās gaļas grilēšanas meistari no Latvijas un Lietuvas. Profesionālie Latvijas grilēšanas meistari apmeklētājiem uz grila gatavoja vistas gaļu un iepazīstināja apmeklētājus ne tikai ar tradicionālajām grilēšanas receptēm, bet arī dalījās ar grilēšanas noslēpumiem. Savukārt “Borjomi” piknika dalībniekiem atklāja, kā gūt viegluma sajūtu pēc gardajām maltītēm. Visiem bija iespēja baudīt pikniku klausoties labākās pašmāju jazz funk grupas “Very Cool People” un džeza dziedātājas Kristīnes Prauliņas koncertu.

“IDS Borjomi Europe” ģenerāldirektors Iraklijs Bokučava stāsta: “Rīkojot šāda veida piknikus, mūsu mērķis ir dot pilsētas iedzīvotājiem atpūtas mirkli steidzīgajā ikdienā. Tas ir lieliski, ka cilvēki smaida, dalās pozitīvās emocijās, klausās lielisku mūziku, izbauda garšīgu ēdienu un “Borjomi” minerālūdeni patīkamā atmosfērā.”

Šogad “Borjomi” grila piknikā ar tradicionālajām grilēšanas metodēm iepazīstināja Latvijas Grilēšanas savienības vadītājs Juris Titovs, Lietuvas BQQ asociācijas prezidents Juozas Kaminskas un Latvijā pazīstamais šefpavārs un viens no Latvijas Grilēšanas savienības izveidotājiem un entuziastiem Ingmārs Ladigs.

“Šodien piknikā gatavojām sezonālus ēdienus, lai lielākā daļa nepieciešamo sastāvdaļu būtu pieejami pašu dārzos. Gatavojot marinādes daži noliedz etiķi, piemēram, galda vai etiķa esenci, taču Latvijā ir ļoti daudz jaunu etiķa veidu, kā vīna un ogu etiķi, kurus noteikti var un vajag izmantot. Mans ieteikums visiem, gatavojot marinādes, pievienot visas šīs ikdienišķās lietas un galvenais atcerēties, ka marinādē ir vajadzīgs sāls, mazliet skābums, mazliet saldums un rūgtums. Šīs 4 pamatgaršas saliekot kopā, vienmēr sanāks laba marināde,” stāsta Latvijā pazīstamais šefpavārs Ingmārs Ladigs.

„Igaunijā grilēšanas sacensības notiek jau vairāk kā 15 gadus, un viņi sacenšas 12 posmos dažādu produktu grilēšanā. Grilēšanas pasaule ir ļoti plaša, ir gāzes grili, ogļu grili un daudzi citi – iespējas ir ļoti lielas, taču par tām tiek runāts ļoti maz. Tāpēc mēs organizējam grilēšanas sacensības, kas domātas visiem grilēšanas entuziastiem. Visi, kas ieradīsies, varēs uzzināt daudz noderīgus padomus par grilējamajiem produktiem, dažādām garšvielām un grilēšanas temperatūrām,” atzīst Latvijas Grilēšanas savienības vadītājs Juris Titovs.

“Pats neparastākais, ko esam grilējuši, ir ananass sāls mērcējumā, kas ir līdzīgi kā grilējot kartupeli. ”Borjomi” grila piknikā izvēlējāmies pagatavot ko ierastāku - desertu, nevis gaļu vai zivi, jo to šoreiz gatavo mūsu kolēģi.  Deserts jau vienmēr nāk beigās, jo tas ir pats labākais. Piknikā gatavojām Lietuvas tradicionālo kēksu, kura pagatavošanas recepte ir noslēpums, bet sastāvdaļas varam atklāt – ir nepieciešami 2 kg miltu, 30 olas, 1 kg sviesta, 1 l krējuma un cukurs, ” stāsta Lietuvas BQQ asociācijas prezidents Juozas Kaminskas.

“Lietuvā pilsētas svētkos mēs bijām izveidojuši 5 m garu Lietuvas tradicionālo kēksu, ko gatavojam arī “Borjomi” grila piknikā. Vidēji tas jāgrillē aptuveni 2 stundas. Plānojam, ka ar katru reizi Lietuvā šo kēksa garumu palielināsim par metru, un, iespējams, arī nākamajos piknikos Latvijā, ar apmeklētāju palīdzību, gatavosim to jau daudzreiz lielāku,” piebilst Galina Bovsevic, Lietuvas BQQ asociācijas pārstāve.

“Nav svarīga vieta un tas, cik liels ir pikniks, bet gan, lai pikniks nestu prieku un atstātu lieliskas atmiņas. Šajā siltajā gada laikā – vasarā, rīkojot piknikus, ir jāpārliecinās, ka ikviens jutīsies labi arī nākamajā dienā, tāpēc ir vērts ņemt līdzi “Borjomi”, lai nākamajā dienā nebūtu jāmokās ar sliktu pašsajūtu un smaguma sajūtu,” stāsta “IDS Borjomi Europe” ģenerāldirektors Iraklijs Bokučava.

Viens no grilēšanai ērtākajiem un iecienītākajiem gaļas veidiem ir vistas gaļa. Tādēļ piknika laikā grilēšanas meistari demonstrēja receptes ātrai un gardai “Ķekava” vistas filejas pagatavošanai. Vistas gaļa ir piemērota gan tiem, kuri uzskata sevi par grilēšanas lietpratējiem, gan iesācējiem, jo tā ir gan viegli un daudzveidīgi pagatavojama, gan uzturvielām bagāta. Lai maltīte izdotos, būtiski izvēlēties kvalitatīvu vistas gaļu, kurai marinādi var gatavot katrs pats vai iegādāties jau gatavas garšas. “Ķekava” svaigā vistas gaļa ir pirmā putnu gaļa Latvijā, kurai ir piešķirta Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norāde “Kvalitatīvs produkts” jeb “Zaļā karotīte”.

Šovasar, pirmo reizi “Borjomi” grila pikniks notiks arī Valmierā, piedāvājot pilsētas iedzīvotājiem sajust patīkamo piknika atmosfēru un ļaujot nobaudīt dažādas grilēšanas marinādes receptes.

Jaunākie raksti