Vēsma, Fanija

Festivāls „Via Baltica” dodas uz Kuldīgu

Jau vairākus gadus festivāls “Via Baltica” dodas arī uz Kuldīgu. Šoreiz Kuldīgas novada domes zālē un Mākslas namā 20. augustā notiks trīs bezmaksas koncerti – “Demokrātiskā laikmetīgā mūzika” ar klavieru kvartetu „Quadra”, “Vasaras pērles”, pianistes Lienes Circenes un čellista Ivara Bezprozvanova izpildījumā, un koncerts “Bēthovena vēstules” ar Egilu Šēferu (klarnete), Tomu Ostrovski (klavieres) un citiem.

Pēc tam, kad Liepājā būs izskanējuši divi festivāla „Via Baltica” koncerti, tostarp atklāšanas koncerts „Ziemeļu balsis – Estonian Voices” 18. augustā koncertzālē „Lielais dzintars”, festivāls dosies uz Kuldīgu, lai sestdien, 20. augustā iepriecinātu kuldīdzniekus un pilsētas viesus ar trim bezmaksas kokncertiem.

Pulksten 13 Kuldīgas Mākslas namā dzirdēsim daudzsološo klavieru kvartetu „Quadra” koncertā „Demokrātiskā laikmetīgā mūzika”. Kvarteta sastāvu veido jauni un aizrautīgi latviešu mūziķi – pianists Rihards Plešanovs, Arvīds Zvagulis (vijole), Pēteris Trasuns (alts) un Kārlis Klotiņš (čells). Koncertprogrammā līdz ar Volfganga Amadeja Mocarta klavieru kvartetu iekļauti arī itāliešu avangardista Franko Donatoni dzīvespriecīgais un virtuozais skaņdarbs „Ronda”, kā arī šā gada jubilāra Pētera Vaska klavieru kvartets, kas ierindojams pie izcilākajiem šī žanra paraugiem ne tikai Latvijas, bet arī visas pasaules mūzikas kontekstā.

Pulksten 16 Kuldīgas Mākslas namā savu trīs koncertu maratonu festivāls turpinās ar vienīgo koncertu Kuldīgā, kurš nebūs dzirdams Liepājas koncertu apmklētājiem,– koncerts „Bēthovena vēstules”. Tajā piedalīsies klarnetists Egīls Šēfers, Dace Zālīte (čells), Toms Ostrovskis (klavieres) un Orests Silabriedis konferansjē lomā. Koncertā tiks lasīti Bēthovena vēstuļu fragmenti un ne tikai – dzirdēsim arī 20. gadsimta latviešu komponistu un mūzikas kritiķu Jāzepa Vītola un Jēkaba Graubiņa domu apmaiņu. Programmā dzirdēsim Ludviga van Bēthovena, Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Pētera Plakida un igauņu komponista Arvo Pērta skaņdarbus.

Pēdējais festivāla koncerts notiks pulksten 19 Kuldīgas novada domes zālē. Koncertā “Vasaras pērles” dzirdēsim aizraujošu programmu pianistes Lienes Circenes un čellista Ivara Bezprozvanova izpildījumā. Ivars Bezprozvanovs ir Latvijas Nacionālās operas orķestra čellu grupas koncertmeistars, „Nordic symphony orchestra” čellists, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas čella spēles un ansambļa pasniedzējs. Savukārt pianiste Liene Circene ieguvusi Latvijas Lielo mūzikas balvu, uzvarējusi vairākos starptautiskos konkursos, kā arī bijusi vairākkārtēja Liepājas pianisma zvaigžņu festivāla dalībniece. Koncerta programmā dzirdēsim romantistu Fēliksa Mendelszona-Bartoldi un Kārļa Marijas Vēbera darbus, franču komponistu Gabriela Forē, Žaka Ibēra darbi, kā arī mūsu pašu komponistu Jāņa Ķepīša un Pētera Plakida skaņdarbus.

Festivāla "Via Baltica", kas no 28. jūlija līdz 2. septembrim norisinās Liepājā un Kuldīgā, koncertos klausītāji dzirdēs vairākus izcilus Baltijas valstu kamermūzikas un džeza māksliniekus. Liepājā notiekošie koncerti norisināsies koncertzālē “Lielais dzintars”, kuras Lielās zāles un kamerzāles izcilā akustika jau guvusi pasaules labāko mūziķu atzinību. Vēl festivāla programmā šogad – lietuviešu mūsdienu mākslas izstāde “Pateiktais klusums” viesnīcas “Promenade Hotel” 2. stāvā, dokumentālā izstāde "Baltijas brīvības ceļš" Liepājas Muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos”, kā arī Pētera Krilova dokumentālās filmas "Uz spēles Latvija" bezmaksas seanss 23. augustā. Kā ierasts, festivāls 27. augustā noslēgsies ar bezmaksas koncertu Baltijas jūras krastā, kur Liepājas pludmalē pie Pieminekļa bojā gājušajiem zvejniekiem un jūrniekiem koncertēs vokālā grupa “Framest”.

Festivāla „Via Baltica” rīkotājs ir nodibinājums “Via Cultura”. Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas kultūras pārvaldes un Kuldīgas novada domes finansiālu atbalstu.  Plašāka informācija par festivālu pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv/viabaltica, jaunumiem seko līdzi sociālajos portālos twitter.com/via_baltica, draugiem.lv/viabaltica un facebook.com.

Jaunākie raksti