Gunta, Ginta, Gunda

Latvijas pavāri izcīna Baltijas kulināro kausu

Piektdien, 9.septembrī Rīgā vēsturiskā konkursā starp trim Baltijas valstīm Latvijas pavāru komanda izcīnīja pirmo vietu. Starptautiskais pavāru konkurss „Baltijas kulinārais mantojums” tika organizēts pirmo reizi un tajā piedalījās trīs Baltijas valstu komandas - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Ar ļoti minimālu punktu starpību Igaunijas komanda ieguva otro vietu, bet Lietuvas komanda trešo un arī izcīnīja skatītāju simpātijas balvu.

Visas trīs komandas sagatavoties konkursam atbalstīja konkursa ğenerālsponsors SIA „Reaton, LTD”, nodrošinot konkursu ar Latvijā audzētu trušu gaļu un citām sastāvdaļām. Latvijas komandu pārstāvēja Dinārs Zvidriņš no restorāna Kaļķu vārti, Ina Poliščenko, 2015.gada Latvijas gada pavāra titula ieguvēja no restorāna „3 pavāri” un Kristiāna Šteinfelde, kā arī komandas kapteinis Viesturs Lasmanis. Pēc konkursa I.Poliščenko, kura gatavoja desertu mūsu valsts komandā, atzina, ka ir nogurusi, gandarīta un ļoti priecīga. „Tagad varu nākamgad noteikti nepiedalīties Latvijas gada pavāra konkursā, šī ir lieliska uzvara,” priecājās I.Poliščenko.

Konkurss ir saņēmis starptautisko akreditāciju no Pasaules šefpavāru organizācijas (WACS – World’s Association of Chefs) un to vērtēja starptautiska žūrija. Konkursu organizēja Latvijas Pavāru klubs sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas pavāru asociācijām.

Baltijas pavāru konkurss ir unikāls pasākums, kurā sacentās trīs valstu komandas, gatavojot sava reğiona ēdienus no vienādām galvenajām sastāvdaļām – uzkoda no zandarta, pamatēdiens no truša gaļas, bet saldais – no smiltsērkšķiem. Papildus komandām bija uzdevums īpaši dekorēt servējamo galdu, uz kura demonstrēt sagatavotos ēdienus. Konkursa vērtēšanā tika ņemti vērā tehniskie standarti, precīzi ēdienu sagatavošanas un pasniegšanas laiki, profesionālās prasmes ēdienu sagatavošanā, noformēšanā un garšas saskaņā. Papildus ikvienam izcila ēdiena cienītājam konkursa laikā bija iespēja nogaršot un arī piedalīties skatītāju simpātijas balsojumā, nopērkot biļeti uz Baltijas kulinārajām pusdienām.

Šajā nedēļā norisinājās gan Baltijas pavāru konkurss „Baltijas kulinārais mantojums”, gan konkurss „Latvijas gada pavārs 2016”. Abu konkursu ğenerālsponsors ir uzņēmums SIA „REATON, LTD”, kas ir daudznozaru Latvijas kompānija un darbojas tirgū jau kopš 1988.gada. Viens no galvenajiem virzieniem ir tieši kvalitatīvu pārtikas produktu un delikatešu ražošana un izplatīšana Baltijas valstīs.

Reaton atbalsta Latvijas pavāru izglītošanu un prasmju izkopšanu jau desmit gadu garumā. Un tieši pirms desmit gadiem pirmoreiz tika iedibināta Reaton un Latvijas Pavāru kluba tradīcija katra gada uzvarētājam konkursā „Latvijas gada pavārs” saņemt Reaton Zelta pavārnīcu. Pirms desmit gadiem to saņēma šefpavārs Raimonds Zommers (šobrīd restorāna Entresol īpašnieks, šefpavārs un Latvijas pavāru kluba valdes loceklis). Reaton Zelta pavārnīca ir ceļojošais kauss.

Latvijas pavāru kluba valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova, kura ir galvenā konkursu organizatore atzina, ka beidzot ir piepildījusies ideja rīkot konkursu Baltijas valstu draudzībai. Ideja radās jau sen, bet konkursa nolikums izstrādāts aptuveni pirms pusgada, satiekoties visu trīs valstu asociācijām. „Konkursa galvenais mērķis ir turpināt draudzēties. Tas, kura komanda uzvarēs, nav tik svarīgi, tā būs laime un veiksme, bet, protams, ka mūsu komanda ir vislabākā,” uzsver S.Riškova.

Visu trīs konkursu žūrija ir starptautiska un sastāv no pieciem pārstāvjiem – divi no Zviedrijas – Ulrihs Frēde (Ulrich Frehde), itāļu izcelsmes zviedriete Fransīne Vieira Tartari (Franciane Vieira Tartari), kura vērtēs desertus, kā arī divi pieredzējuši pārstāvji no Lielbritānijas – Daniels Eitons (Daniel Ayton), Gerijs Filbejs (Gary Filbey) un islandietis Jakobs Magnussons (Jakob Magnusson). Žūrijas pārstāvis priekšsēdētājs Ulrihs Frēde, pasniedzot Baltijas uzvarētāju kausu, sacīja: „šī ir vēsturiska diena, pirmoreiz notiek Baltijas pavāru konkurss un neatkarīgi no tā, kurš uzvar, visi komandu dalībnieki ir daļa no šī vēsturiskā brīža.

Piektdienas vakarā īpašā konkursu apbalvošanas ceremonijā kultūras pilī Ziemeļblāzma tika apbalvota arī jaunā Reaton Zelta pavārnīcas īpašniece – Kristīne Strode no restorāna Le Dome. Kristīne pavārnīcu iegūst jau otro reizi, jo uzvarēja arī 2014.gada konkursā.

Jaunākie raksti