Līksma, Bārbala

Izvēlēta Rīgas galvenā Ziemassvētku egle

Pilsētas galvenā egle ik gadu tiek nolūkota Rīgas skaistākajos mežos. Šim notikumam visi gatavojas jau vasarā – mežziņi apgaitās īpaši vērīgi pēta kociņus, kurš glītāks un smuidrāks, tam ir izredzes tapt rotātam pašā Rātslaukumā.

Visskaistākās egles parametri

Mežziņi ar pieredzi jau zina, kādam jābūt visskaistākajam Ziemassvētku kokam. Tam jābūt smuidram, zaļam, ar labām, biezām skujām, kuplam no visām pusēm un rotai jau pašam par sevi.

Leģenda vēsta, ka pirmā Ziemassvētku egle 1510. gadā uzstādīta tieši Rīgas Rātslaukumā un bija rotāta ar riekstiem, āboliem, virtenēm un vainagiem no kaltētām puķēm un žāvētām ogām, kā arī krāsainām lentēm, rotaļlietām un ornamentiem.

Septiņas Rīgas egles

Pavisam kopā pilsētai būs septiņas egles, pati galvenā – Rātslaukumā. Rātslaukuma egle patiešām būs varena – 40 gadus jauna, 20 metru gara, smuidra, zaļām, biezām skujām, augusi Tīreļu mežsaimniecībā. Iepriekš šajā mežu teritorijā audzēja kokus Slokas papīrfabrikai. Papīrfabrikas vairs gan nav, bet koki palikuši.

No šī paša meža divas egles dosies rotāt krastmalu, bet viena – Doma laukumu. Arī apkaimes nepaliks bez svētku krāšņuma – sava eglīte būs gan Ziemeļblāzmas iedzīvotājiem, kociņi rotās arī teritoriju pie Deglava ielas kalna, Barona un Elizabetes ielas stūri pie Leļļu teātra un Bērnu slimnīcas teritoriju.

Jāstāda vietā jauni kociņi

Protams, no meža nekad neko nedrīkst tikai ņemt, ir arī jādod kas vietā. Par to parūpējās divi “Meža parlamenta” pārstāvji – zaķis un ods, kuri ļāva izvēlēties egles tikai tad, kad tika parakstīta vienošanās, ka vietā tiks stādīti jauni kociņi. Tas arī nevilcinoties tika darīts, un mežā iestādītas jaunas eglītes.

Katru gadu viens no “Rīgas mežu” galvenajiem darbiem ir mežu atjaunošana, kas nozīmē, ka ik gadu tiek iestādīti vismaz 200 tūkstoši egļu. Kokaudzētavā “Norupe” gadā tiek izaudzēti vismaz trīs miljoni jaunu stādiņu – gan egles, gan priedes, gan melnalkšņi.

Piedalies egles iedegšanā

Rātslaukuma galveno egli šogad iedegs jau 2.decembrī, pulksten 18.00, un tas notiks ar vēl nebijušu vērienu. Egle tiks iedegta ar īpašu mehānismu - Rūba Golderga mašīnu, kura veidota no 400 posmiem, tādējādi cerot sasniegt jaunu Ginesa pasaules rekordu.

Jaunākie raksti