Aldonis, Agija

Šerloka Holmsa dzimšanas dienā – krāšņa kostīmu parāde

8. janvārī pašā Rīgas centrā tika svinēta Šerloka Holmsa dzimšanas diena – krāšņa kostīmu parāde, kas notiek vienīgi Rīgā.

Šogad svinības pulcēja ap 1000 slavenā privātdetektīva gaitu aizrautos, kuri kā ierasts pulcējās, lai par godu iemīļotā varoņa dzimšanas dienai dotos krāšņā kostīmu parādē. Svētku programmas svinīgā daļa un labāk ģērbto dalībnieku apbalvošana norisinājās uz Vērmanes dārza skatuves. Pārtapšana Artūra Konana Doila stāstu varoņos uzbūra teatralizētu gaisotni. Dalībnieki demonstrēja vizuālo tēlu, ko pasvītroja ar nelieliem aktieriskiem monologiem, savukārt pasākuma vadītāji - aktieris un radio personība Edmunds Kaševskis, kurš bija iejuties elegantā doktora Vatsona lomā, un aktieris un šovmens Artūrs Fedjajevs, kurš bija pārtapis harizmātiskā Holmsa tēlā – neļāva apdzist humora dzirkstij, vēsā angļu mierā uzturot sarunas par laikapstākļiem un situāciju kolonijās.

Labākos no labākajiem izraudzīja svētku žūrija, kuras sastāvā bija: aktrise Svetlana Ivaņņikova, žurnāla “Ļubļu” galvenā redaktore Inna Avina, uzņēmuma Baltic Travel Group vadītājs Vladislavs Korjagins, fonda “Atklātā pasaule” dibinātājs Konstantīns Kazakovs un KVN Augstākās līgas čempions, Comedy Club rezidents Dmitrijs Gračevs. Dalībnieku izdoma izpelnījās kā skatītāju, tā žūrijas sajūsmu. Holmsa dzimšanas dienas viesu vidū bija gan vācu spiedze, gan aģenta fon Borka asistents, gan lords Roberts Volsingems de Virs Seintsaimons, gan lēdija Hilda Trelonija Houpa, gan jorkšīras terjers Šerloka Holmsa ampluā un pat Holmsa meita.

Par galveno Holmsu tika atzīts Maksims Pavlovs, kurš atveidoja ievērojamo izmeklētāju, kad viņš maskējās kā Londonas ubags. Par elegantāko džentelmeni vienbalsīgi tika izvēlēts viesis no Stokholmas Jakobs Lalanders (Jacob Lalander), viņš nevainojami attēloja Šerloka Holmsa ietekmīgo brāli Maikroftu Holmsu. Jau otru gadu pēc kārtas žūrija izceļ Džonatana Smolla tēlu – cilvēku ar koka kāju, ko meistarīgi attēloja Vladimirs Gartenbergs, bet viņa dēls iejutās mazā Tongas tēlā. Žūriju ar neparastu tēlu piesaistīja Ilona Dzene, kura jaunā, sievišķīgā ampluā atklāja profesoru Moriartiju.

Pēc labāko sumināšanas, svētku dalībnieki tika aicināti ņemt dalību zibakcijā – “Lielākais Holmsa fotouzņēmums no putna lidojuma”. No 49 daļām ar kopējo platību 48m2 tika izveidots aktiera Vasīlija Ļivanova attēlu. Ļivanovu mēdz uzskatīt par labāko Holmsa lomas atveidotāju kino vēsturē. Foto uzņēmumu nodrošināja fotogrāfi Vadims Siščikovs un Sergejs Ortinskis.

No Vērmanes dārza svētku dalībnieki devās uz Rīgas Beikerstrītu (Jaunielu), kur īpaši pasākumam bija atvērtas slavenās durvis uz Šerloka Holmsa un Doktora Vatsona dzīvokli. Šī vieta jau kļuvusi par tūristu iecienītu apskates objektu. Rīgas viesi nelaida garām izdevību nofotografēties ar krāšņajos kostīmos tērptajiem svinību dalībniekiem un pievienojās viņiem gājienā. Vakars vainagojās ar unikālu projektu, kurš tapa īpaši par godu šī gada Šerloka Holmsa dzimšanas dienai – 1916. gadā uzņemtās mēmās filmas “Šerloks Holmss” seanss ar džeza dueta dzīvo pavadījumu, par ko rūpējās saksofonists, džeza apvienību līderis Deniss Paškevics un lietuviešu perkusionists, avangarda džeza un laikmetīgās mūzikas izpildītājs Arkādijs Gotesmans.

Svētki paiet, bet Šerloks Holmss paliek Rīgā.

Jaunākie raksti