Vēsma, Fanija

Durvis vērusi atjaunotā Jaunmoku pils Meža muzeja ekspozīcija

Pēc trīs mēnešus ilgiem atjaunošanas darbiem durvis vērusi Jaunmoku pils Meža muzeja jaunās ekspozīcijas “Mežs un tā nozīme cilvēka dzīvē” pirmā kārta. Jaunā ekspozīcija veidota tā, lai meža izziņas process notiktu ne vien ar redzi, bet arī ar dzirdi, tausti un ožu.

Ekspozīcijā uz īpaši dizainētiem paliktņiem izvietoti izbāžņi un medību trofejas, par kuriem plašāka informācija apskatāma skārienjutīgos ekrānos, kuros tā papildināta  ar attiecīgā dzīvnieka izdotām skaņām. Krājuma priekšmeti ir savienoti ar īpašu apskaņošanas un apgaismošanas sistēmu, kas palīdz radīt patiesāku priekšstatu par dzīvo pasauli mežā. Meža klātbūtnes sajūtu rada arī gaismas kastes, bet par procesiem dabā informē divas magnētiskās planšetes, kur ikviens aicināts pašrocīgi salikt dabā un cilvēku dzīvē notiekošos procesus loģiskā secībā. Savukārt aptaustīt iespējams dažādu dzīvnieku kažoku paraudziņus, kā arī pēdu nospiedumus. Ar dzīvnieku skaitu Latvijā iespējams iepazīties, izpētot Latvijas virsmežniecību karti ar medījamo dzīvnieku blīvuma attēlojumu. Mazākie muzeja apmeklētāji var iejusties putnēnu lomā, uz brīdi apmetoties stilizētā putna ligzdā, kuru joprojām var turpināt “vīt”, izmantojot otrreizēji pārstrādājamus tekstilmateriālus.

Jaunās ekspozīcijas projekts tika uzsākts 2015. gadā ar dizaina izstrādi sadarbībā ar radošo apvienību “Brandeleven”, bet tā realizācija sākta 2016. gadā pateicoties Mežu attīstības fonda un Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursos piešķirtajam finansējumam. Pirmā kārta ir noslēgusies, tomēr darbs pie muzeja ekspozīcijas un atjaunošanas turpināsies arī 2017. gadā, kad tā tiks papildināta ar skārienjutīgajiem ekrāniem, interaktīvām spēlēm par meža un citām ar dabu saistītām tēmām, kā arī informāciju par medībām un to nozīmi meža resursu saglabāšanā.

Muzeja ekspozīcija apskatei atvērta katru dienu 9:00 – 17:00. Esiet laipni aicināti!

Jaunākie raksti