Aldonis, Agija

Baltijas baleta festivālā šogad Čikāgas, Pekinas un Itālijas deju kompāniju priekšnesumi

Šā gada pavasarī – no 7. līdz 24. aprīlim – jau  22. reizi norisināsies 22. starptautiskais Baltijas Baleta festivāls, skatītājiem piedāvājot izrādes Rīgā, Rēzeknē, Preiļos un Ventspilī. Festivāla devīze joprojām ir “No klasikas līdz avangardam”, savukārt šā gada tēma ir “Mīlestība”, lai pasaulē un cilvēkos vairotu labo, skaisto, cildeno un mūžīgo.

Kā informē festivāla direktore Lita Beiris, šā gada festivāla īpašie viesi ir Pekinas Dejas teātris un Džordāno Čikāgas džeza dejas kompānija. Tāpat festivāla programmā paredzēts tradicionālais atklāšanas koncerts Rīgas Starptautiskajā dzelzceļa stacijā (t/c ORIGO), festivālam veltītā izstāde Galerijā Centrs, Zviedrijas kino vakars  kā arī citas aktivitātes.

Jāpiebilst,  ka tieši Pekinas Dejas teātra avangarda baleta programma, kas 24. aprīlī būs skatāma Latvijas Nacionālajā operā, ir šā gada festivāla galvenā izrāde, un sadarbība ar šo kompāniju iekļaujas Ķīnas, Centrāleiropas un Austrumeiropas Zīda ceļa platformas lokā, sekmējot valstu kultūras atpazīstamību. Pekinas Dejas teātris ir dibināts 2008.gadā, un tas pārstāv moderno baleta žanru. BDT vada  horeogrāfe Vanga Juaņjuaņa (Wang Yuanyuan), kuras horeogrāfijas ir ieguvušas atzinību un augstu novērtējumu starptautiskā vidē, visos pasaules kontinentos. Dejas teātra programmā ir  trīs  viencēlieni, kas katrs ir atšķirīgi, lai kopumā  uzrunātu dažādu skatītāju profilu: gan jauniešus, gan seniorus, gan neoklasikas cienītājus un avangarda pielūdzējus,” pauž festivāla direktore. Baudīt šo izrādi būs iespējams arī 23. aprīlī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS. Abās izrādēs skatītājiem tiks  piedāvātas Vangas Juaņjuaņas jaunākās horeogrāfijas “Farwell shadows”, “Poison” un  “Nightingale and the Rose” (pēc  Oskara Vailda darba motīviem). Vairāk informācijas par Pekinas Dejas teātri var atrast šeit: www.beijingdancetheater.org.

Savukārt 1963. gadā dibinātā Džordāno Čikāgas dejas kompānija (Giordano Dance Chicago, GDC) ir Amerikas oriģinālā džeza dejas kompānija, kas apbur skatītājus dažādās pasaules valstīs ar spēcīgu dinamiku un daudzveidīgu repertuāru. Horeogrāfijas atspoguļo inovatīvas džeza ekspresijas. Noskatīties viņu priekšnesumus varēs 9. aprīlī Preiļu novada Kultūras centrā,  11. aprīlī Ventspils teātra namā “Jūras Vārti”,  13. aprīlī Rīgas Kongresu namā,  tāpat paredzēts, ka 10. aprīlī notiks Čikāgas deju kompānijas baletmeistara vadītā meistarklase dejotājiem un baleta māksliniekiem. Vairāk informācijas par Čikāgas džeza dejas kompāniju var atrast šeit:  http://giordanodance.org/history.html

Šā gada festivāla īpašais pārsteigums būs itāliešu horeogrāfes Benedetas Capanas (Benedetta Capanna) izrāde “Saknes” – veltījums viņas vecmāmiņai, kādreizējai Latvijas baleta solistei Mirdzai Kalniņai. Šī izrāde notiks 23. aprīlī Kultūras akadēmijas Teātra mājā  “Zirgu pasts”.

“Un, protams, jau tradicionāli notiks festivāla Atklāšanas koncerts Rīgas Starptautiskajā dzelzceļa stacijā t/c ORIGO, kas šogad ieplānots 7. aprīlī. Tajā skatītājiem tiks piedāvāta mūzika, dziesma un deja,”  uzsver festivāla direktore Lita Beiris.

Festivālu īsteno sabiedriskā labuma statusa bezpeļņas organizācija “Dejas varavīksne.” Kā uzsver Lita Beiris, festivāls turpina īstenot savu uzstādījumu – bagātināt Latvijas kultūras telpu, popularizēt profesionālā baleta mākslu, izglītot iedzīvotājus par jaunākajām tendencēm klasiskajā un modernā baleta mākslā, kā arī organizēt labdarības akciju sociāli mazaizsargātajām grupām.

Biļetes uz 22. starptautiskā Baltijas baleta festivāla izrādēm un koncertiem drīzumā varēs iegādāties “Biļešu Paradīzes” un “Biļešu Servisa” tīklā.

Jaunākie raksti