Aldonis, Agija

8. martā Dzintaru koncertzālē - Xylem Trio. Šampanieša mūzika

8. marta vakarā Dzintaru koncertzālē uz dzirkstošu koncertu, kuram nosaukums dots “Šampanieša mūzika” aicinās talantīgā kungu trijotne – sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe, saksofonists Oskars Petrauskis un pianists Raimonds Petrauskis, kuri ne tikai lieliski spēlē, bet arī paši raksta savu mūziku, ģenerē jaunas skanējumu kombinācijas jau zināmiem skaņdarbiem.

Šim koncertam mākslinieki gatavo īpaši dzirkstošu programmu ar Fridriha Šopēna, Ādolfa Skultes, Emīla Dārziņa, Astora Pjacollas, Alberto Villodo un Stinga melodijām “Xylem trio” apdarē. Pianistu Raimondu Petrauski pazīstam ne tikai kā lielisku improvizētāju un aranžētāju, bet arī kā komponistu, tāpēc šajā koncertā dzirdēsim vairākas arī viņa komponētas melodijjas.

Xylem TRIO apvieno trīs starptautiski atpazīstamus Latvijas mūziķus jau no 2006. gada, taču nosaukumu ieguvuši 2010. gadā. TRIO galvenā ideja ir apvienot unikālo taustiņinstrumentu, saksofona un marimbas/perkusiju skanējumu. Šāds ansamblis nav bieži sastopams, tieši tādēļ puišiem šis projekts ir liels izaicinājums, jo lielākoties mūzika ir viņu pašu radīta un aranžēta. Xylem TRIO dalībnieki ir ne tikai lielisks trio, bet arī veiksmīgi un atpazīstami solisti gan Latvijā, gan ārpus tās. Xylem TRIO repertuāram piedēvēt kādu konkrētu mūzikas žanru ir diezgan neiespējami un tādēļ tas tiek dēvēts par ‘crossover’, proti, dažādu mūzikas stilu un novirzienu apkopojums un sajaukums. Xylem TRIO aktīvi koncertē gan ārpus Latvijas, gan Latvijā un līdz šim piedlījušies tādos projektos, kā Saulkrastu Jazz festivāls, Liepājas Pianisma zvaigžņu festivāls, 7 Stories Of The Gospel of Thomas – sadarbībā ar kori MASKA un diriģentu Jāni Ozolu, Eiro Radio tiešraides koncerts Eiropā un Kanādā projekta “Eiropas Ziemassvētki” ietvaros u.c. Puišu izveidotais albums “In The Mood of Giya Kancheli” ir ieguvis Latvijas Mūzikas ierakstu Gada Balvu 2010 nominācijās Gada Debija un Labākais instrumentālais Filmu vai Teātra mūzikas albums. No pasaules un filmu mūzikas, ar akadēmiskās mūzikas akcentiem līdz džeza improvizācijai.

Vēsturiskā Dzintaru Mazā zāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbību Dzintaros turpināt visa gada garumā.

Jaunākie raksti