Gunta, Ginta, Gunda

Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanas koncertā prezentēs jauno „Steinway & Sons” koncertflīģel

Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanas koncertā 2. jūnijā plkst. 20.00 klausītājus gaida krāšņa programma un tikšanās ar izciliem māksliniekiem - maestro Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, pianistu Hariju Bašu, jauno un talantīgo pianistu Andreju Feldmani, dziedātāju Dināru Rudāni, kā arī Jūrmalas festivāla orķestri diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Savukārt talantīgais pianists Vestards Šimkus, kuru klausītāji mīl jau daudzu gadu garumā, pirmo reizi Latvijā uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves atskaņos Džordža Geršvina otro rapsodiju.

Džordžs Geršvins kā neviens spējis apvienot Eiropas akadēmiskās mūzikas tradīcijas ar džezu, amerikāņu vieglumu un kultūru sajaukumu.  Brodvejas mūzikli, populāras dziesmas, simfodžezs, klasiski skaņdarbi – daudzveidīgs ir komponista mantojums.  Otrā rapsodija klavierēm un orķestrim ir reti atskaņots komponista meistardarbs, kas pašam Geršvinam bijis ļoti tuvs: “Attiecībā uz mūzikas formu un instrumentāciju, tas ir labākais, ko es esmu uzrakstījis,” par šo skaņdarbu izteicies pats Džordžs Gēršvins. Sākotnēji rapsodija komponēta filmai Delicious un tās pirmais nosaukums bija Manhetenas rapsodija, taču Geršvins drīz vien rapsodiju pārstrādāja par izvērstu un patstāvīgu skaņdarbu.

Vasaras sezonas atklāšanas koncertā tiks prezentēts arī jaunais Dzintaru koncertzāles “Steinway & Sons” koncertflīģelis, kas iegādāts ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Jūrmalas pilsētas atbalstu un ir paredzēts lietošanai tikai vēsturiskajā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Šis būs vienīgais koncerts, kurā jaunais koncertflīģelis būs redzams un dzirdams uz Dzintaru koncertzāles Lielās zāles skatuves.

Tieši Vestards Šimkus, aprīļa sākumā Hamburgā, “Steinway & Sons” rūpnīcā izvēlējās jauno Dzintaru koncertzāles koncertflīģeli. Atceroties šo notikumu viņš saka: “Tas nebija viegls uzdevums izvēlēties vienu no astoņiem “Steinway & Sons”  visaugstākās kvalitātes instrumentiem. Jau vairāk nekā gadsimtu šā uzņēmuma klavieres uzskata par “izcilības standartu”, un šoreiz, iemēģinot visjaunākos “Steinway & Sons” rūpnīcā nupat tapušos eksemplārus, secināju, ka arī šī izcilība līdz ar minētā uzņēmuma klavierbūves meistaru uzkrāto pieredzi ir sasniegusi vēl nepieredzētus augstumus. Flīģelis, kuru izvēlējos ir apveltīts ne tikai ar perfekti izstrādātu mehāniku, bet arī ar īpaši garu, izteiksmīgu, spilgtu un virstoņiem bagātu skaņu, kuru patiešām var nodēvēt par “dziedošu”. No sirds priecājos, ka klausītāji Dzintaru koncertzāles augstvērtīgajā akustikā turpmāk pastāvīgi varēs izbaudīt to, kā tur skan jaunais un šai zālei ideāli piemērotais “Steinway & Sons” koncertflīģelis.”

Jaunā “Steinway & Sons” koncertflīģeļa iegāde ir daļa no plašākas sadarbības starp Dzintaru koncertzāli, Jūrmalas pilsētu un Borisa un Ināras Teterevu fondu, kas iesākās ar latviešu dekoratīvās mākslas meistara Anša Cīruļa sienu gleznojumu izgaismošanu vēsturiskās Dzintaru koncertzāles vestibilā 2016. gada novembrī un tai sekojošo leģendārā latviešu diriģenta Marisa Jansona tēva, Arvīda Jansona, skulptūras izveidi un uzstādīšanu vēsturiskās Dzintaru koncertzāles Dienvidu galerijā. Šai sadarbībai ir kultūrvēsturiska, mākslinieciska un izglītojoša nozīme, jo izveidotie mākslas objekti kalpos par iedvesmu mākslas un mūzikas cienītājiem, tūristiem un ikvienam koncertzāles apmeklētājam.

Par Vestardu Šimkus Amerikas klasiskās mūzikas izdevums American Record Guide izskatās atzinīgi: “Būdams komponists, kura skaņdarbi tiek publicēti, Vestards Šimkus ir izcils pianists un sniedz mūzikai visu, ko vien komponists varētu vēlēties”. Starptautisku uzmanību viņš pievērsis, sadarbojoties ar BBC filharmonisko orķestri, Birmingemas simfonisko un Francijas Nacionālo orķestri, Ziemeļvācijas Radio simfonisko orķestri, Kremerata Baltica, u.c. Radoši veiksmīga sadarbība pianistam veidojusies ar daudziem ievērojamiem diriģentiem, kuru vidū īpaši jāatzīmē Lourenss Fosters, Andris Nelsons, Vasilijs Sinaiskis, Karels Marks Šišons un Teodors Kurenciss, savukārt Pāvo Jervi pianistu raksturojis kā fenomenālu mākslinieku. Vestards Šimkus dažkārt spēlē pilnībā improvizētas mūzikas koncertus un ir arī komponists – divu klavierkoncertu, kinomūzikas, teātra mūzikas, kamerdarbu un klaviermūzikas skaņdarbu autors; viņa kompozīcijas izdod vācu prestižais apgāds SCHOTT Music & Media. Par mūziku Lailas Pakalniņas spēlfilmai “Ausma’’ 2016.gadā saņēmis Latvijas Valsts augstāko apbalvojumu kinomākslā - “Lielo Kristapu’’.

Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanas koncertā 2. jūnijā klausītājus gaida lielisko Latvijas pianistu parāde. Izcilā pianista Vestards Šimkus pirmatskaņos Džordža Gēršvina otro rapsodiju, savukārt jaunais pianists – konkursa “Ineses Galantes talanti” uzvarētājs Andrejs Feldmanis juniors, izpildīs Sergeja Rahmaņinova “Prelūdiju”. Koncerta otrajā daļā pie klavieru taustiņiem uguņos džeza lielmeistars Harijs Bašs un maestro Raimonds Pauls, kura īpašā piesitiena skaņa neprasa komentārus. Abi džentelmeņi dosies džeza priekšvēstneša – regtaima – enerģiskajos ritma virpuļos.

Jaunākie raksti