Gunta, Ginta, Gunda

Dejotāji, mūziķi, dziedātāji un solisti gatavojas vērienīgajam Rīgas svētku lielkoncertam

Dejotāji, mūziķi, dziedātāji un solisti gatavojas vērienīgajam "Rīgai 810" lielkoncertam "Meistars. Dziesma. Leģenda", informē Rīgas domes kultūras pārvalde.

Jau ziņots, ka Rīgai 810 veltītais svētku lielkoncerts "Meistars. Dziesma. Legenda", 20. augustā plkst. 20.00 Mežaparka Lielajā estrādē pulcēs 7000 kora dziedātāju, 400 dejotāju un pūtēju orķestru mūziķu no visas Latvijas, aicinot piedalīties monumentālā un krāšņā muzikāli skatuviskā notikumā, kas izskanēs kā svētku himna Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku kustībai, dziesmā vienojot korus, diriģentus un komponistus.

Lielkoncerta mākslinieciskais koncepts balstīts uz kuģa tēlu un četriem simboliskiem vējrāžiem

Lielkoncerta muzikālās partijas izpilda Nacionālās operas solisti Sonora Vaice, Ieva Parša, Krišjānis Norvelis un Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs.

Simboliskos dabas stihijas tēlos lielkoncerta noskaņu veidojis arī scenogrāfs Aigars Ozoliņš un horeogrāfs Agris Daņiļēvičs. Horeogrāfija balstās uz deviņām ritmiskām un horeogrāfiskām intermēdijām, kas uzbur atšķirīgas dabas stihijas noskaņas, sagatavojot klausītājus attiecīgās mūzikas skanējumam. Viens no galvenajiem lielkoncerta caurviju tēliem ir Vecais bocmanis – aktieris Kaspars Pūce, kas rūpēsies par to, lai kuģa tilpnes tiktu piekrautas ar meistardarbiem un kuģis būtu gatavs doties jūrā.

Lielkoncerta režisors Uģis Brikmanis attiecībā par lielkoncerta horeogrāfiju uzsver „Apvienotās deju grupas veido horeogrāfiskas intermēdijas, kas nav tikai starpspēles, tām piemīt augstvērtīga mākslinieciska kvalitāte. Dejotāji uzbur krāšņas kustīgās bildes – mākoņus, vēju, viļņus un vējrāžus. Intermēdijas pēc lielkoncerta scenārija ir ne tikai starpspēles, kas piesaka katru nākamo meistaru – komponistu un diriģentu tandēmu, bet lielkoncerta konceptā veido nobeigtas horeogrāfiskās etīdes.”

9 meistaru tandēms

"Rīgas svētki 2011" lielkoncerta skatītājiem un dalībniekiem būs iespēja novērtēt deviņus meistaru tandēmus: Mārtiņa Klišāna un Valta Pūces, Andra Veismaņa un Jāņa Lūsēna, Ivara Cinkusa un Jura Kulakova, Mārtiņa Ozoliņa un Artura Maskata, Inta Teterovska un Ulda Marhilēviča, Agitas Ikaunieces un Uģa Prauliņa, Romāna Vanaga un Zigmara Liepiņa, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna, Airas Birziņas un Imanta Kalniņa veikumu.

Lielkoncertā skanēs arī mūzika no klasiskā Dziesmu svētku repertuāra, to skaitā Pētera Barisona, Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola dziesmas, kā arī maestro Raimonda Paula kompozīcijas, ko diriģēs Vispārējo dziesmu svētku virsdiriģenti Arvīds Platpers, Edgars Račevskis, Jānis Zirnis un Haralds Bārzdiņš.

Īpašs notikums būs vecmeistaru Imanta un Gido Kokaru godināšana 90. dzimšanas dienā. Imants Kokars dzimis 1921. gada 16. augustā, Gido Kokars – 1921. gada 17. augustā. Paredzēts, ka abi brāļi uzstāsies virsdiriģenta ampluā.

Jaunākie raksti