Aldonis, Agija

Notiks velobrauciens par bibliotēkām

Pirmdien, 30. jūlijā plkst. 10.00 pie Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja pulcēsies "Velobrauciena par bibliotēkām" dalībnieki no visas pasaules, lai kopā ar atbalstītājiem veiktu goda apli ap Gaismas pils jaunceltni.  Pēc tam  velobraucēji-bibliotekāri dosies uz Rātslaukumu, kur tos uzrunās Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme–Grende, Rīgas Domi pārstāvēs priekšsēdētaja vietnieks Andris Ameriks, Eiženija Aldermane un Dzidra Šmita, pasākumā piedalīsies arī citi sabiedriski un kultūras darbinieki, informēja Kultūras ministrijā.

"Velobrauciens par bibliotēkām" ir dažādu  pasaules valstu bibliotekāru brauciens ar velosipēdiem vairāk kā 600 km garumā, lai apspriestu svarīgus jautājumus nozarē un rastu problēmu risinājumus, sarunājoties, diskutējot, apmeklējot bibliotēkas un tiekoties ar politiķiem, bibliotēku atbalstītājiem un oponentiem.

Šogad bibliotekāri-velobraucēji iepazīs Baltijas valstis. "Velobrauciena par bibliotēkām" dalībnieki ceļos no Viļņas uz  Tallinu. Braucienā piedalīsies 120 velobraucēji-bibliotekāri no Somijas, Spānijas, Serbijas, Norvēģijas, Taivānas, Ukrainas, Vācijas, Rumānijas, Zviedrijas, ASV, Dānijas, Arābu Emirātiem, Indijas, Beļģijas, Baltkrievijas, Francijas, Mongolijas, Jaunzēlandes, Krievijas, Kanādas, Lielbritānijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Arī brauciena starpposmos visā Latvijā viņiem pievienosies bibliotēku atbalstītāji.  Šis ir jau otrais bibliotekāru-velosipēdistu ceļojums. To organizē Somijas kolēģi, ciešā sadarbībā ar Baltijas bibliotēku speciālistiem. Neparasto iniciatīvu atbalsta daudzas institūcijas un organizācijas, maizes stiprinājumu visam ceļam dod "Fazer" maiznīca.

30. jūlijā, dodoties cauri Rīgai, ārvalstu viesi apmeklēs Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēku "Vidzeme", Rīgas CB ārējās apkalpošanas punktu "Saulaino dienu bibliotēka" Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un Biznesa Augstskolas "Turība" bibliotēku. Jau nākamajā dienā velobrauciena dalībnieki dosies tālāk, lai viesotos Allažu pagasta un Siguldas pilsētas bibliotēkās, tiktos ar Cēsu galvenās bibliotēkas darbiniekiem un pilsētas iedzīvotājiem, iepazītu Valmieras integrēto bibliotēku, apmeklētu bibliotēku-saieta namu "Jaunklidzis" un cauri Valkai dotos tālāk līdz Tallinai. Kā krāsains akcents, braucienu pavadīs Igaunijas bibliobuss, kam dots vārds "Katarina Jee". Pieturvietās notiks rakstnieku lasījumi, tikšanās ar pilsētu un pagastu iedzīvotājiem.

"Velobrauciens par bibliotēkām" vieno visus kontinentus, atbalsta starptautiskas sabiedrības saprašanos, stiprina bibliotēku speciālistu fizisko un garīgo labklājību, nodrošina pieredzes apmaiņu, kā arī veicina videi draudzīgu un ekoloģisku dzīvesveidu. Daudzas vērtības, kas izpaužas bibliotēku ikdienā, būs klātesošas arī braucienā: informācijas pieejamība, mūžizglītība un inovācijas. Globālais bibliotēku tīkls sevī ietver humānisma, internacionālisma, pārrobežu sadarbības idejas, bet "Velobrauciens par bibliotēkām" personificē to mikro modelī.

Jaunākie raksti