Vēsma, Fanija

Rīgā pasniegtas Gada balvas kultūrā

Ceturtdien, 10. aprīlī, Mūzikas namā „Daile” pasniegtas Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta gada balvas kultūrā „Baltais zvirbulis”. Tās saņēma 10 Rīgas pašvaldības kultūras darbinieki un sadarbības partneri par kvalitatīvu kultūras procesa nodrošināšanu galvaspilsētā 2013. gadā.

Šogad apritēja desmit gadi kopš Rīgas pašvaldība pasniedz Gada balvu kultūrā „Baltais zvirbulis”. Jubilejas pasākumā tika sveikti 2013. gada balvas ieguvēji, kā arī tika prezentēts desmitgades svinībām veltīts izdevums „Baltais zvirbulis. Gada balva kultūrā 2004 – 2014”, kurā apkopota informācija par visiem 164 balvas ieguvējiem, kas „Balto zvirbuli” saņēmuši šajos 10 gados. Izdevums būs pieejams visās Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēs.

Nominācijā „Par ilggadēju un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu” balvu saņēma pieci laureāti. To ieguva Ilda Sīlis, Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra „Mazā ģilde” Tautas lietišķās mākslas studijas „Nianse” vadītāja, par ilggadēju un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu tautas lietišķās mākslas attīstībā un kultūras mantojuma saglabāšanā. Balvu pasniedza arī Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Kultūras un atpūtas centra „Imanta” vīru kora „Absolventi” mākslinieciskajam vadītājam Arvīdam Platperam par ilggadēju un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu kora mūzikas attīstībā. Šajā nominācijā par radošo ieguldījumu latviešu tautas mūzikas saglabāšanā un popularizēšanā balva piešķirta VEF Kultūras pils Vīru vokālā ansambļa mākslinieciskajam vadītājam Vilnim Salakam. Apbalvojumu saņēma arī Ilze Dzērve - Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas „Ave Sol” Rīgas koru grupas koncertmeistare par ilggadēju un izcilu koncertmeistares darbu. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas kultūras centra „Iļģuciems” amatierteātra „Rampa” režisore Ināra Čakste balvu saņēma par ilggadēju un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu Rīgas pilsētas amatierteātru attīstībā.

Nominācijā „Rīgas pilsētas pašvaldības bibliotēkas darbinieks” balvu ieguva Rīgas Centrālās bibliotēkas Pieaugušo literatūras nodaļas galvenā bibliotekāre Gunta Ozola par ieguldījumu Rīgas Centrālās bibliotēkas kā Eiropas līmeņa publiskās bibliotēkas tēla veidošanā.

Nominācijā „Rīgas pilsētas pašvaldības mūzikas un mākslas skolu darbinieks” tika sumināts Māras Muižnieces Rīgas Mākslas skolas kompozīcijas skolotājs Vilnis Heinrihsons par novatorisku pieeju izglītības programmu pilnveidošanā.

Nominācijā „Rīgas pilsētas pašvaldības amatiermākslas kolektīva vadītājs” balvu saņēma Jānis Liepiņš, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas „Ave Sol” jauniešu kora „Kamēr…” mākslinieciskais vadītājs par komponista Džona Lutera Adamsa koncertuzveduma „Svētā vēja dziedājumi” mākslinieciski augstvērtīgu pasaules pirmatskaņojumu.

Nominācijā „Sadarbības partneris” pasniedza divas balvas. Vienu saņēma vides un grafiskā dizaina mākslinieks Visvaldis Asaris par radošumu svētku noformējuma koncepciju izstrādē un augstā mākslinieciskā kvalitātē īstenotiem dizaina objektiem pilsētvidē. Savukārt otra balva šajā nominācijā tika pasniegta apvienībai „ARS Nova” par multifunkcionālās koncertzāles „Mūzikas nams „Daile”” izveidi un augstā mākslinieciskā līmenī īstenotiem projektiem un koncertiem Rīgā.

Balvu „Baltais zvirbulis” piešķir, lai izteiktu atzinību un apbalvotu Rīgas pašvaldības kultūras darbiniekus un sadarbības partnerus par kvalitatīvu kultūras procesa nodrošināšanu galvaspilsētā. Balvu veidojis mākslinieks Aigars Bikše un to pasniedz kopš 2004. gada. Pretendentus balvai izvirza Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un tā padotībā esošās kultūras un kultūrizglītības iestādes.

Jaunākie raksti