Aldonis, Agija

Dzintaru koncertzāles sezonas noslēguma koncertā izcili džeza solisti

Dzintaru koncertzāles sezonas noslēguma koncertā 27.augustā plkst. 19:30 klausītājiem džeza mūziku piedāvās izcils mūziķu ansamblis – kopā ar profesionāli spožo Latvijas Radio bigbendu uzstāsies jaunā un talantīgā vairāku konkursu laureāte ar spēcīgo balsi Kristīne Prauliņa, zviedru trompetes virtuozs Lasse Lindgrēns un viens no Latvijas Radio bigbenda „tēviem” – Maestro Raimonds Pauls.

Jaunais latviešu talants Kristīne Prauliņa savas muzikālās gaitas sākusi kā dziedātāja Rīgas gospeļkorī, taču spēcīgā balss meitenei ļāvusi kļūt par atzītu solisti. 2013. gadā Kristīne atzīta par labāko izpildītāju ielu sporta un kultūras kustības „Ghetto Games” vokālajā konkursā, kur balvā saņēma iespēju filmēt videoklipu džeza mūzikas dzimtenē Ņujorkā. Pirms pāris mēnešiem meitene kļuvusi arī par „Riga Jazz Stage 2014” Grand Prix ieguvēju, izpelnoties tieši džeza mūziķu atzinību un novērtējumu. Konkursa ietvaros Kristīne ieguva arī īpašo “Tele2” balvu, kā arī uzaicinājumu sniegt priekšnesumu “Nardis Jazz Club” Turcijas galvaspilsētā Stambulā. 2013. gada izskaņā Kristīne jau piedalījusies vairākos Latvijas Radio bigbenda un Maestro Raimonda Paula koncertos, bet tagad strādā pie sava pirmā albuma ar īpaši viņai sakomponētām Maestro Raimonda Paula džeza kompozīcijām latviešu valodā, kas tiks izdots 2015. gadā.

Zviedru džeza trompetes virtuozs Lasse Lindgrēns pievērsies šim instrumentam, iedvesmojoties no leģendārā trompetista Luija Ārmstronga, kura izpildījumu piecu gadu vecumā pirmo reizi dzirdējis pa radio. Lindgrēns apguvis tromepetes spēli Stoholmas Karaliskajā mūzikas koledžā, spēlējis dažādu bigbendu sastāvos - Danish Radio Big Band, Bohuslän Big Band, Bohuslän Big Band, kā arī vadījis pats savus sastāvu - “Outfront” un Bigbendu kopā ar trombonistu un komponistu Bobu Brūkmeijeru. Koncertā dzirdēsim, kā Lasses trompetes dziedošajā izpildījumā skanēs kādreiz tik populārās zviedru grupas „ABBA” dziesmas.

Raimonds Pauls ar Latvijas Radio bigbendu kopā uzstājas bieži, pat savas jubilejas koncertu šī gada janvārī Maestro uz skatuves svinējis kopā ar sev tik tuvo kolektīvu. Maestro neatkārtojamais spēles stils un piesitiens, perfektā muzikālā stila izjūta un nepārspējamais humors visiem mūziķiem, kam dota iespēja ar viņu sadarboties, paver plašas izaugsmes iespējas un profesionālu attīstību.

Latvijas Radio bigbends, kas 2012. gadā atjaunots pēc 16 gadu pārtraukuma, strādā Raimonda Paula,  Māra Briežkalna un Kārļa Vanaga vadībā. Kolektīvs neilgajā pastāvēšanas laikā sadarbojies ar tādām pasaulē atzītām džeza figūrām kā dziedātājiem Robertu Gambarini un Kurtu Ellingu,, kā arī vokālo grupu „New York Voices”, bundzinieku Džodžo Maijeru, trompetistu Rendiju Brekeru un gada nogalē gatavo jaunu koncertprogrammu ar Austrālijas supertalantu  Džeimsu Morisonu.

Dzintaru koncertzāle ir viena no pirmajām atvērta tipa koncertzālēm Latvijā, bet tās akustiskais un konstruktīvais risinājums ir viens no labākajiem sasniegumiem šajā jomā. Savukārt mazā (slēgtā) Dzintaru koncertzāles zāle ir novērtēta kā nozīmīgs kultūras vēstures piemineklis un šobrīd tiek restaurēta, lai tajā varētu radīt laikmeta prasībām atbilstošu komforta līmeni gan koncertu apmeklētājiem, gan izpildītājiem kā ziemas, tā vasaras sezonā.

Jaunākie raksti