Aldonis, Agija

Decembrī Rīgā gaidāmi starptautiski vērienīgi kino notikumi

Nodibinājums „Rīga 2014” ziņo, ka decembrī Rīgā vienuviet pulcēsies ārvalstu kino profesionāļi un Latvijas kino industrijas pārstāvji, lai ar kino festivāla, kino profesionāļu meistardarbnīcu, lekciju starpniecību un kinoseansiem plašākai auditorijai veicinātu starptautisku kopprojektu rašanos, kā arī būtisku kontaktu dibināšanu. No 2. līdz 12.decembrim pirmo reizi norisināsies Rīgas Starptautiskais kino festivāls (SKF), kurā skatītājiem tiks piedāvātas vairāk nekā 120 filmas, tai skaitā Latvijas Nacionālā filmu festivāla „Lielais Kristaps – 2014” konkursa un ārpus konkursa skates.

Šogad „Lielā Kristapa” žūrijā piedalīsies vairāki Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) biedri. Jaunums ir īpašā „Lielā Kristapa” skatītāju simpātiju balva, kas pirmoreiz tiks piešķirta vienai no Rīgas SKF programmā iekļautajām Eiropas filmām. Rīgas SKF programmas viens no centrāliem akcentiem būs EFA balvai nominēto filmu programma.

Tāpat kino festivāls piedāvās Eiropas kino retrospektīvu, kas atvedīs uz Rīgu ļoti īpašu viesi. Programma veltīta EFA balvai par ieguldījumu pasaules kinematogrāfā. Programmā tiks iekļautas filmas no deviņdesmito gadu vidus līdz mūsdienām - arī jaunākā norvēģu aktrises, režisores un Ingmara Bergmana mūzas Līvas Ulmanes režisētā filma – „Jūlijas jaunkundze”. Turklāt festivāla goda viešņa būs pati režisore, novadot lekciju, kā arī tiekoties ar auditoriju pirms savas filmas seansa.

Filmu festivāls „2ANNAS” Rīgas SKF ietvaros piedāvās EFA balvai nominēto īsfilmu programmu „Short matters”, kā arī programmu „Latvijas robežpārkāpēji” - filmas, kuras varam uzlūkot kā drosmīgus pagrieziena punktus Latvijas kinovēsturē. Festivāla jaunākajiem skatītājiem sagatavota Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma - 10 filmas no Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas, Islandes, Norvēģijas, Dānijas, Somijas un citām valstīm, kas ievadīs svētku sezonu skolēniem.

Sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju tiks īstenots projekts „Kino 1914”, kurā kinoteātrī „Splendid Palace” tiks rādīta pirms simt gadiem veidotu filmu izlase tā, kā to darīja pirms 100 gadiem - bez seansu starplaikiem un ar dzīvo apskaņojumu. Savukārt sadarbībā ar vadošo Krievijas dokumentālo filmu festivālu „ARTDOCFEST” skatītājiem Rīgā tiks piedāvāta drosmīga un aktuāla dokumentālo filmu programma „Artdocfest Riga” - septiņu filmu Latvijas pirmizrādes.

„Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas norise Rīgā ļauj mums pilnvērtīgi ierakstīt Latvijas kino Eiropas kontekstā, kā arī, cerams, veidot un turpināt daudzpusīgu sadarbību ar Eiropas kino profesionāļiem. Lekcijas un radošās darbnīcas, kas decembrī notiks Rīgā, ir iespēja apmeklētājiem klātienē tikties arī ar leģendāriem kino veidotājiem,” pauž Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma.

Jaunākie raksti