Laura, Jadviga

Intervija: Mūzika man palīdz izprast sevi un citus

17.oktobrī savas Eiropas tūres ietvaros ar koncertu un meistarklasi Rīgā viesosies amerikāņu džeza ģitārists Džonatans Kraisbergs. Koncerta norises vieta – koncertzāle „Rīga”, Latvijas Zinātņu akadēmijā. Amerikāņu ģitārists un komponists Džonatans Kraisbergs (Jonathan Kreisberg) ar savu nemitīgo mainību jau kopš deviņdesmitajiem gadiem spilgti sevi piesaka uz mūsdienu džeza, roka, svinga un improvizācijas mūzikas skatuves.

Ko Jūs visvairāk sagaidāt no sava brauciena uz Latviju, Rīgu?

Latviju un Rīgu apmeklēšu pirmo reizi, tāpēc ar prieku sagaidu pilnīgi visu! Jau līdz šim pateicoties savai mūzikai, esmu ļoti daudz ceļojis. Šis ir ļoti rets gadījums, kad kaut kur esmu pirmo reizi, un tā man būs iespēja piedzīvot ko jaunu.

Jūs dodaties tik daudz koncerttūrēs. Kādu Jūs iztēlojaties latviešu publiku? Kā atšķiras publika dažādās pasaules valstīs (ja atšķiras)?


Dažviet publika ir mierīga, citur tā var būt ļoti aktīva, taču tas ne vienmēr ir saistīts ar to, cik ļoti cilvēki izbauda mūziku. Man būs ļoti interesanti uzzināt, kāda publika ir Latvijā. Bet es vēlos piebilst to, ka publikai mūsu koncertā nevajadzētu justies tā, it kā viņi atrastos klasiskās mūzikas koncertā. Mūsu spēlētā mūzika ir nopietna, bet cilvēki, ja viņi to vēlas, pilnīgi noteikti drīkst tai aktīvi just līdzi.

Kādā intervijā Jūs esat teicis, ka džeza mūziķiem ir grūti runāt par sasniegumiem, jo džezs ir nepārtraukta attīstība, kurā jau sasniegtos mērķus vienmēr nomaina atkal jauni. Kāds pašlaik ir Jūsu tuvākais mērķis?

Lielisks jautājums! Manuprāt, jaunā albuma „Wave upon wave” komponēšana un ierakstīšana bija sasniegums, un tagad es ar prieku gaidu, kad varēšu šo albumu piedāvāt saviem klausītājiem. Nākamie tuvākie mērķi droši vien ir dažādas muzikālas un tehniskas iemaņas ģitārspēlē, ko es vienmēr esmu vēlējies izprast. Pēc tam atkal būs laiks sākt komponēt!

Kas Jums sagādā vislielāko prieku Jūsu karjerā, tik daudz laika pavadot koncerttūrēs?

Mūzika joprojām ir tas, kas man sagādā vislielāko prieku manā karjerā. Ceļošana var būt nogurdinoša, bieži pietrūkst laba miega, un daudz laika tiek pavadīts lidojumos. Bet, kad sākas koncerts, es atceros, kāpēc to visu daru. Es aizveru acis un aicinu publiku pievienoties man šajā piedzīvojumā. Manuprāt, upurēt dažas dzīves sastāvdaļas, nepārtraukti esot ceļā, ir visa tā vērts, lai caur mūziku prastu un spētu komunicēt ar cilvēkiem no dažādam kultūrām.

Rīgā būs ne tikai koncerts, bet arī Jūsu vadītā meistarklase jaunajiem mūziķiem un interesentiem. Kas ir būtiskākais, ko Jūs vēlētos viņiem iemācīt? Ko viņiem, kā jauniem mūziķiem, ir īpaši svarīgi zināt?

Ir tik daudz kā, ko es viņiem varētu stāstīt. Tas būs atkarīgs no viņu zināšanu līmeņa un tā, pie kā viņi pašlaik strādā, bet es noteikti gribētu pievērst uzmanību tam, cik svarīgi ir attīstīt ģitārspēles pamatus. Papildinot kvalitatīvu pamatu ar ko interesantu un sarežģītu, iespējām nav robežu.

Vai Jūs varat pastāstīt ko vairāk par Jūsu pēdējā albuma „One” radīšanas procesu?

„One” ir ģitāras solo albums, tieši tāpēc es tajā ļoti iedziļinājos, cenšoties izprast, ko ar šo vienu instrumentu ir iespējams panākt. Šis ir ļoti personisks albums, un tas man sagādāja ne mazums grūtību, bet reizē arī lielu gandarījumu. Albuma radīšanas laikā es mēģināju darīt to, ko es lielākoties arī daru – es mēģināju izstāstīt stāstu un aizvest klausītāju muzikālā piedzīvojumā.

Un kā ar Jūsu jauno albumu „Wave upon wave”?

Mans nākamais albums “Wave upon wave” oficiāli tiks izdots šī gada novembrī, bet Rīgas koncerta apmeklētājiem tas būs pieejams jau 17.oktobrī koncerta laikā. Šajā ierakstā ir piedalījusies tā pati grupa, kas ar mani uzstāsies koncertā Rīgā. Albuma ietvaros es mēģināju rakstīt kvalitatīvu un augstvērtīgu mūziku, bet ceru, ka tā vēl joprojām ir arī ļoti emocionāla. Es nevēlējos, lai tā būtu pārāk intelektuāla. Liela daļa jauno mūziķu, absolvējot skolas, ir uzņēmuši ļoti daudz informācijas, tomēr es uzskatu, ka džezs vairāk ir par sajūtām, mazāk – par domāšanu. To mēs nedrīkstam aizmirst.

Kas Jums pašam visvairāk patīk pašreizējā koncerttūrēs programmā, kas varētu iedvesmot arī citus atnākt uz Jūsu koncertu?


Atkal lielisks jautājums! Manuprāt, mēs dzīvojam laikā, kad ietekmīgas ierakstu kompānijas cenšas radīt ne pārāk gudru un izvēlīgu publiku. Lielā daļā skolu netiek piedāvāta laba muzikālā izglītība, un, godīgi sakot, ierakstu kompānijām tas patīk. Tas ļauj viņiem piedāvāt klausītājiem netalantīgus māksliniekus. Šis ir tas brīdis, kad mēs – radoši džeza mūziķi – kļūstam nozīmīgi. Mūsu mūzika balstās prasmēs, jaunu skaņu meklēšanas meistarībā un jaunu improvizāciju veidošanā. Tieši tāpēc šī koncertprogramma ir unikāla un emocionāla, jo tādu publika nevarētu atrast ar masu mediju palīdzību.

Visbeidzot – kādu lomu Jūsu dzīvē spēlē ģitāra?

Mūzika man palīdz izprast sevi un citus. Es nevaru iztēloties savu dzīvi bez ģitāras.

Biļetes nopērkamas visās „Biļešu Serviss” kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv.

Jaunākie raksti