Aldonis, Agija

Rīgā ieradīsies pasaulē pirmais cilvēks kiborgs

Lai uzstātos inovāciju un biznesa konferencē „Riga comm 2014” Rīgā 13. novembrī ieradīsies pasaulē oficiāli par vienīgo atzītais cilvēks – kiborgs Neils Herbisons. Pie Herbisona galvas ir pievienota kibernētiskā acs, kas vīrietim palīdz pārvarēt iedzimto defektu un saredzēt krāsas.

Neils Herbisons starptautiskajā lidostā „Rīga” ieradīsies 13. novembrī, informēja starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības „BT 1” mediju koordinatore Inese Libere.

Pie Herbisona galvas ir pievienota kibernētiskā acs jeb acsborgs, kas ar ķirurģiskas iejaukšanās starpniecību Neila galvai tika pielikta 2003. gadā, lai viņš varētu saredzēt – sadzirdēt krāsas (tās tiek nodotas ar skaņas signāliem), kas līdz tam nebija iespējams iedzimta defekta dēļ. 2004. gadā vīrietis panāca, ka Lielbritānijas valdība viņu atzīst par oficiālu kiborgu un ļauj pases fotogrāfijai bildēties ar visu acborgu, tādējādi atvieglojot ceļošanas procesu.

Kopš acsborga pievienošanas galvai Neils bieži sastopas ar cilvēku izbrīnu un neuzticēšanos. 2010. gadā Neils nodibināja Kiborgu asociāciju, starptautisku organizāciju, kuras mērķis ir aizstāvēt kiborgu tiesības, tomēr kiborgam ik dienas nākas saskarties ar nepatīkamām situācijām. Neils regulāri tiek izraidīts no sabiedriskām vietām, jo tiek uzskatīts par draudu drošībai. Viņš netiek ielaists neskaitāmos kazino, kino un lielveikalos gan Lielbritānijā, gan citviet pasaulē, jo to darbinieki ir uzskatījuši, ka viņš ar savu acsborgu veiks slepenu filmēšanu informācijas ievākšanai.

Pats Neils apgalvo: „Kiborgu lielākais izaicinājums ir kļūt par daļu no sabiedrības – par tādiem, uz kuriem neskatās ar aizdomām vai pārmetumiem. Sabiedrībai ir laiks pieņemt, ka pasaulē ir tādi cilvēki, kas vēlas izmantot tehnoloģijas kā daļu no sava ķermeņa.”

Neila galvai pievienotā kibernētiskā acs ir sagādājusi problēmas iziet drošības kontroli daudzās pasaules lidostās. Savukārt lidosta „Rīga” ir informēta par viņa ierašanos un lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane saka: „Starptautiskā lidosta „Rīga” iepriekš nav apkalpojusi šādu pasažieri. Vēlamies norādīt, ka lidosta gadā apkalpo ap 2,4 miljonus izlidojošo pasažieru, kuru vidū ir dažādi ceļotāji, arī ar īpašām vajadzībām. Pasažieri šādos gadījumos parasti iepriekš informē Drošības departamenta darbiniekus, kuri piemeklē atbilstošu drošības pārbaudes veidu,” stāsta starptautiskās lidostas „Rīga”.

14. novembrī cilvēks kiborgs Neils Herbisons uzstāsies starptautiskajā inovāciju un biznesa konferencē „Riga coom 2014”, kurā stāstīs par dzīvi kiborgu laikmetā un kā mūsdienu tehnoloģijas iedzimtus defektus ļauj pārvērst efektos, tādējādi dāvājot iespēju cilvēkam pilnvērtīgi baudīt dzīvi.

Neparastais mākslinieks Neils Herbisons pazīstams ar savu pielāgoto spēju dzirdēt krāsas, kā arī uztvert starojumu, kas atrodas ārpus cilvēku maņu uztveres. Tā kā Herbisons no dzimšanas pasauli redz tikai melnbaltās krāsās, ikdienā viņš izmanto speciālu redzes ierīci, kas reaģē uz krāsām, to toņiem, kā arī krāsas toņa piesātinājumu, un pārtulko šo informāciju skaņā, tā radot ko līdzīgu sinestēzijai (neiroloģisks stāvoklis, kurā divas vai vairākas maņas ir apkopotas pārī). Ar šo ierīci Herbisons rada laikmetīgās mākslas objektus, piemēram, cilvēku portretus, kas veidoti tikai no krāsām vai skaņas frekvencēm. Redzes ierīci Herbisons uzskata par no sevis neatraujamu sastāvdaļu, tāpēc ar to mākslinieks redzams arī savā pases fotogrāfijā. 2010. gadā mākslinieks nodibinājis starptautisku Kiborgu fondu.

Jaunākie raksti