Aldonis, Agija

Latvijas tautas mūzika jaunās skaņās

Trompetists Džeimss Morisons, kurš Rīgā ieradies, lai 28. novembra vakarā plkst.19 Rīgas Kongresu namā uzstātos kopā ar Latvijas Radio bigbendu, izdos albumu ar paša aranžētām latviešu tautasdziesmu apdarēm. Kā šodien preses konferencē pastāstīja Latvijas Radio bigbenda un starptautiskā mūzikas festivāla "Rīgas ritmi" vadītājs Māris Briežkalns, Morisona radītās aranžijas, kuras viņš kopā ar bigbendu atskaņos koncertā, tiks ierakstītas CD formātā, un mūziķis tās ņems līdzi uz Austrāliju, lai sagatavotu albumu izdošanai.

Džeimss Morisons pārvalda visdažādākos instrumentus — trombonu, flīgelhornu, saksofonu, klavieres un kontrabasu — tomēr vislabāk pazīstams kā džeza trompetists. Mūziķis uzstājies kopā ar Londonas simfonisko orķestri, kā arī īpašos koncertos Karalienei Elizabetei II, līdzās tam — par nopelniem mūzikā apbalvots ar Austrālijas goda ordeni. 2013.gadā Morisons diriģējis pasaules lielāko orķestri 7224 dalībnieku sastāvā.

Latvijas tautas mūzika jaunās skaņās tādējādi varēs tikt izplatīta visā pasaulē, šodien preses konferencē norādīja starptautiskā mūzikas festivāla "Rīgas ritmi" vadītājs Māris Briežkalns. Projekta tituldziesma būs paša Morisona kompozīcija, iedvesmojoties no latviešu tautasdziesmām.

Morisons aranžējis tādas dziesmas kā "Auga, auga rūžeņa", "Kas dārzā","Upe nesa ozoliņu", "Tumša nakte, zaļa zāle", "Pūt, vējiņi!" un citas - kopumā vairāk nekā desmit skaņdarbus.

Vaicāts par to, kura bijusi viņa mīļākā latviešu tautasdziesma, Morisons atbildēja, ka viņam katra dziesma bijusi kā bērns, kurus mīl vienādi. Kāda dziesma labāk atbildusi rotaļīgam noskaņojuma, kāda cita - citādākam. Neesot bijusi neviena dziesma, kura mūziķim nepatiktu. "Kamēr spēlēju kādu dziesmu, tā ir vienīgā, kas pastāv, tāpēc arī tā ir pati labākā," mūzikas izpildīšanu raksturoja Morisons.

Mūziķis norādīja, ka būtu bijis daudz vieglāk veidot pašam savu programmu, bet latviešu tautasdziesmu aranžēšana izrādījusies daudz interesantāka un oriģinālāka. "Mēs šeit Rīgā uz skatuves būsim latviešu bigbends un austrāliešu solists, tad nu mēs arī spēlēsim latviešu mūziku austrāliešu komponista apdarē. Kāpēc lai mēs spēlētu amerikāņu "standartus"?" uzsvēra Morisons.

Māris Briežkalns pauda, ka nebaidās no pārāk lielas Morisona gaidāmā koncerta slavēšanas, jo neesot neviena mūziķa, kurš varētu tik viegli iemācīties spēlēt jebkuru instrumentu kā Morisons. Piedevām viņš uzstāsies ar oriģinālu koncertprogrammu pieredzējuša bigbenda pavadībā.

Kā norādīja nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle, latviešu mūzikas aranžijas no citas puses vienmēr ir īpašs gadījums, tāpēc tas arī iekļauts daudzveidīgajā "Rīga 2014" programmā. "Šajā projektā unikālais ir tas, ko Morisons ir uztvēris un attīstījis šajā mūzikā. Jebkurš viņa melodijas lasījums varētu būt notikums," uzsvēra Čivle.

Dienu pirms sava koncerta Rīgā 27. novembrī plkst.11 Morisons sniegs meistarklasi Latvijas Radio 1.studijā. Pieteikties meistarklasei iespējams, rakstot uz e-pastu "[email protected]" vai "[email protected]".

Jaunākie raksti