Mirta, Ziedīte

LNMM izdod izstādes „Saules sistēmas perspektīva” katalogu

Latvijas Nacionālais mākslas muzeja izdevis izstādes „Saules sistēmas perspektīva” katalogu. Ar ekspozīciju skatītāji var iepazīties līdz 1. februārim.

Katalogs ietver plašu tekstuālo un bagātīgu ilustratīvo materiālu, apliecinot, ka cilvēks vienmēr vēlējies izprast sevi attiecībā pret Universu. Mākslā ir radušies un joprojām top darbi, kuru autori ietekmējas no dažādu pasaules reliģiju kosmoloģijām – līdz pat mūsdienu zinātnes centieniem atklāt „Dieva daļiņu” subatomārajā bozonu dimensijā.

Grāmata atspoguļo izstādes struktūru vairākās nodaļās: „Pasaules rašanās un evolūcija”, „Lielais sprādziens”, „Pasaule kā optiska ilūzija”, „Bezgalība”, „Dievs”, „Kosmosa izpētes dialektika”, „Krievu kosmisms”, „Evolucionisms”, „Kosmoss Zentas Loginas mākslā”, „Sigurda Vīdzirkstes kibernētiskā glezniecība”, „Pitagora koncepcija – pasaule kā muzikāla harmonija”, „Artūra Riņķa sinestēzija, kinētiskie objekti un māksla nekurienes vidū”, „Mandala”, „Latvju raksta kosmoloģija Valda Celma interpretācijā”, „Dabas parādību struktūras Tatjanas Krivenkovas mākslā”, „Molekulārā estētika”, „Romantisma līnija”.

Kataloga autore un izstādes kuratore Elita Ansone ekspozīcijai atlasījusi vairāk nekā 70 autoru 163 darbus, kuros iespējams saskatīt kosmisko procesu izziņas transformāciju caur radošā redzējuma prizmu. Projekts apvienojis dažādas mākslinieciskās izteiksmes formas – glezniecību, grafiku, tēlniecību, tekstilmākslu, fotogrāfijas, video un skaņas instalācijas, pat neparastas zinātniski tehnoloģiskās konstrukcijas. Analizējamo kompozīciju tēlainība vai konceptuālisms pauž mākslinieku domas par Visumu, par to, kā veidots viss esošais, no kā tas sastāv, kā radies un kā attīstīsies. Reliģija, zinātne, astronomija, kosmosa apguve, science fiction ir visbiežāk izmantotie instrumenti, lai mākslā interpretētu to, ko mēs savā Saules sistēmā varam saskatīt debesīs un redzēt aiz Saules sistēmas, bet dažkārt vērojams, ka mākslinieki pasaules mikroprocesus vizualizē tēlainās līdzībās ar noslēpumainā Universa parādībām.

Izstādes daudzpusība patīkami pārsteigusi tās skatītājus. Lūk, dažas apmeklētāju atsauksmes:

„Es izstādē pavadīju vairāk nekā divas stundas. Mācos astroloģiju un esmu caur LU teleskopu lūkojusies uz Jupiteru, un ar apbrīnu esmu klausījusies Ilgoni Vilku. Šis priekš manis ir kas jauns un visnotaļ pozitīvs. Paldies visiem jums brīnišķīgajiem, kas šo te ir radījuši, saglabājuši un parādījuši. Paldies, ka es to varu redzēt un sajust, un dzirdēt.”

„Ļoti patika, ka parādīts, cik esam dažādi, un kā uztveram šo pasauli. Tas vēlreiz pierāda, ka radīti esam ar Dieva svētību un līdzdalību. Paldies.”

„Paldies par izstādi, kas apkopo mūsu mākslinieku darbus ar vienotu tēmu, bet dažādu interpretāciju, jo katrs jau sauli, pasauli un Visumu uztver citādāk. Ļoti interesanta izstāde un lepnums par to mākslas un domu bagātību un dažādību, kas mums ir.”

Izstāde „Saules sistēmas perspektīva” ir apskatāma līdz 1. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls Rīgā, Torņa ielā 1. Katalogs ir pieejams interesentiem muzeja kasē.

Jaunākie raksti