Vēsma, Fanija

Purvīša balvas 2015 skatītāju balsojumā uzvar Ginters Krumholcs

Noslēdzoties Purvīša balvas 2015 izstādei, kura no 21. februāra līdz 12. aprīlim bija apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē Arsenāls un kuru kopumā apmeklējuši vairāk nekā 8 000 cilvēku, noskaidrojies, ka, būdami žūrijas vietā, mākslas mīļotāji pirmo vietu astoņu balvas finālistu konkurencē piešķirtu Ginteram Krumholcam par personālizstādi „Kāpēc tu mani nepamodināji?”. Šādu izvēli pauduši 570 jeb 30% no tiem Purvīša balvas izstādes apmeklētājiem, kuri aizpildījuši balsojuma anketas Arsenālā.

Kopumā teju 2 000 balsotāju izteikuši savu viedokli par to, kuram no Purvīša balvas 2015 kandidātiem viņu skatījumā pienāktos Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sadarbībā ar muzeja patronu SIA „Alfor” organizētā Latvijā lielākā balva vizuālās mākslas jomā.

2. vietā pēc balsojuma LNMM izstāžu zālē Arsenāls ierindojies šā gada Purvīša balvas ieguvējs Miķelis Fišers ar personālizstādi „Netaisnība” (24%), bet 3. vietā – Artūrs Riņķis ar darbu „Pulsārs Q” (23%).

Ņemot vērā publikas lielo interesi un aktivitāti balsojuma laikā, izlozē noteikti arī divi laimīgie balsojuma dalībnieki, kuri ieguvuši LNMM abonementu. Turpmāk veselu gadu bez maksas muzeja organizētās izstādes varēs apmeklēt Juta Stradiņa un Jānis Klauss.

Jāatgādina, ka ceturtā Purvīša balva tika pasniegta 2015. gada 20. februārī, un to ieguva mākslinieks Miķelis Fišers ar personālizstādi „Netaisnība”, kas bija izstādīta Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (28.11.2014–18.01.2015).

Purvīša balva iedibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kuri pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir EUR 28 500,- (ieskaitot nodokļus). Tā ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu „Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi „Varbūt”. Trešo Purvīša balvu 2013. gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi „Zemes darbi”. Ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi „Netaisnība”.

Jaunākie raksti