Vēsma, Fanija

Festivāla „Rīgas Ritmi” dienasgrāmata. 1. diena

Ugunīgi izjusts argentīniešu skatījums uz romu un tango mūzikas sajaukumu, džeza un fanka piesātināta pievakare stacijas laukumā pie tirdzniecības centra “Origo” un divas informatīvi un muzikāli bagātas amerikāņu mūziķu meistarklases. Tāda bija jubilejas festivāla “Rīgas Ritmi” pirmā diena jeb 1. jūlijs.

Neoficiāli festivālu jau dienas vidū atklāja ģitārista Deiva Menlija (Dave Manley) un uzreiz pēc tam arī vokālistes Tafijas Spenseres (Taphy Spencer) sniegtās meistarklases Latvijas Radio 1. studijā. Auditorijā pārsvarā bija manāmi studiju gados esoši abu dzimumu vokālisti un instrumentālisti. Iesākumā kautrīgi, bet pēcāk jau droši tika uzdoti jautājumi, kā arī kopā ar festivāla viesiem uzspēlēts un uzdziedāts.

Deivs gan atvainojās, ka maz gulējis, jo pēdējo diennakti pavadījis ceļā no Ostinas Teksasā, turklāt “Aeroflot” bija pamanījušies nozaudēt viņa bagāžu. Par laimi ģitāra kopā ar visiem efektu pedāļiem un vadiem tajā neatradās un meistarklase varēja noritēt pilnvērtīgi. Kā pēcāk atzina uz pašmāju mūzikas skatuves zināmākais meistarklašu apmeklētājs, vokālists Ralfs Eilands, tad viņš guvis vērtīgas atziņas no abu mūziķu stāstītā, no Deiva stāstījuma izceļot kaut vai vērtīgas muzikālo treniņu mobilās aplikācijas “iReal” ieteikšanu un nodemonstrēšanu. Ralfs, starp citu, arī nepakautrējās kopā ar abiem pasniedzējiem uzdziedāt izjustu Džeimsa Brauna (James Brown) “It’s A Man’s Man’s Man’s World” versiju.

Tafija izskatījās un izklausījās mundrāka par kolēģi Deivu un, viņam piespēlējot ģitāru, nodziedāja vairākas dziesmas, standartu “Summertime” un Noras Džonsas (Norah Jones) “Don’t Know Why” ieskaitot. Viņas vērtīgākie ieteikumi? Izveidojiet savu ierakstu studiju, lai nav jāmaksā par lielajām un attiecīgi dārgajām, un dzeriet labi daudz ūdens, jo tas palīdz balsij!

Oficiāli festivāls tika atklāts plkst. 17.00 ar bezmaksas koncertu stacijas laukumā uz “Origo Summer Stage”, pie kuras uz vairākās rindās izvietotajiem krēsliem bija sasēduši ap 200 klausītāji, kuriem koncerta laikā pievienojās vēl daudzi garāmgājēji. Pēc īsas festivāla mākslinieciskā direktora Māra Briežkalna uzrunas, kā pirmais uzstājās konkursa “Riga Jazz Stage” laureātu un pavadošā sastāva kopprojekts “Riga Jazz Presents”. Tajā muzicēja taustiņinstrumentālists Viktors Ritovs, ģitārists Mārcis Auziņš, saksofonists Dāvis Jurka, basists Toms Lipskis un bundzinieks Artis Orubs, kā arī vokālistes Kristīne Prauliņa un Malēne Kergorda (Malene Kjaergaard) no Dānijas, kura pirms uzstāšanās atzina, ka festivālā Rīgā jau jūtas kā mājās.

Programmā bija iekļautas gan Maestro Raimonda Paula speciāli Kristīnei rakstītas dziesmas, gan Malēnas oriģinālskaņdarbi, gan Mailsa Deivisa (Miles Davis) kompozīcijas. Noslēgumā abas lēdijas uzdziedāja arī duetā, kā pašu pēdējo izpildot Stīvija Vondera (Stevie Wonder) saulaino hitu “Isn’t She Lovely”.

Pēc pauzes, kuras laikā koncerta vadītājs – aktieris Kristaps Rasims – izspēlēja vairākus konkursus skatītājiem, uz skatuves satilpa pašmāju deviņvīru džezfanka spēks jeb apvienība “Bunch of Gentlemen”, kas piedāvāja īstu pievakares ballīti, izpildot gan savas, gan stila leģendu sacerētas kompozīcijas. Daži drosmīgākie koncerta vērotāji sāka arī dejot. Turklāt elegantajiem džezfanka džentlmeņiem uzstāšanās otrajā daļā pievienojās arī harizmātiskā vokāliste Arta Jēkabsone.

Festivāla pirmo dienu ar reizē ekspresīvu un niansētu koncertu plkst. 21.00 Kaņepes Kultūras centra pagalmā noslēdza Argentīnas mūziķu trio “Zingaros”. Ģitārists Alehandro Montero (Alejandro Montero), vijolnieks Dāvids Mačione (David Macchione) un akordeonists Aleksandrs Gārate (Alexander Garate) brīvi spēlējās ar romu un tango mūzikas iezīmēm, pievēršoties gan franču čigānu melodijām, gan dzimtās zemes karstasinīgajām deju noskaņām. Ja KKC pagalmu piepildījušajai publikai no tā vien kļuva acīmredzami silti, tad paši mūziķi gan godīgi atzina, ka nedaudz salst, jo mājās esot plus 40… Tas gan netraucēja koncerta raitai norisei, pieskandinot Lāčplēša un Skolas ielas krustojumu un piesaistot arvien vairāk garāmgājējus, kas vien liecināja par mūziķu augsto profesionalitāti un spēju muzikāli uzrunāt ļoti dažādu publiku.

Priekšā vēl trīs koncertiem un meistarklasēm piesātinātākas 15 gadu jubileju svinošā festivāla “Rīgas Ritmi” dienas, tādēļ pievienojies un jūti ritmu!

Jaunākie raksti