Līksma, Bārbala

Festivāls „Rīgas Ritmi 2015” - 3. diena

Beidzot Rīgā Rauls Midons un arī duets “Fresu / Bonaventura” pilnā komplektā, showcase programmas otrā daļa ar “DAGAMBA” sprādzienu, jau trešais džezfanka džentlmeņu koncerts, Ralfa Eilanda izplosīšanās, “Jāņa Ruņģas Klātbūtnes” psihedēlija Kaņepes Kultūras centra pagalmā, “Riga Jazz Presents” Daugavas krastos un vēl divas lieliskas meistarklases. Tāda bija festivāla trešā diena jeb 3. jūlijs.

Iesākās festivāla diena nu jau ierasti plkst. 10.00 ar meistarklasi Latvijas Radio 1. studijā. Kā pirmais to pasniedza neredzīgais multiinstrumentālists Rauls Midons (Raul Midon), kurš gan gana daudz uzspēlēja, demonstrēdams dažādas savas ģitārspēles tehnikas, gan aprunājās ar auditoriju, dodot vairākus vērtīgus padomus, ko ar lielu ieinteresētību noklausījās arī tādi uz Latvijas skatuves jau atzīti mākslinieki kā ģitārists Kaspars Zemītis un dziedātājs Ralfs Eilands.

Pēc tam sekoja dziedātāja un ģitārista Alana Harisa (Allan Harris) otrā meistarklase, kuru nepasniedza viņa ļaunais dvīnis, kā tika solīts dienu iepriekš, bet gan tas pats informatīvi bagātais un humora pārpilnais pedagoģijas mākslas meistars, tikai tērpies krietni vasarīgāk. Kā iepriekš solīts, tika arī uzdziedāts kopā ar meistarklašu apmeklētājiem, finālā duetā ar pianistu Viktoru Ritovu nospēlējot arī Neta Kinga Kola (Nat King Cole) programmas skaņdarbu “I Wish You Love”.

Arīdzan jau ierasti plkst. 14.00 notika showcase programmas koncerti Kongresu nama Jaunajā zālē, kur šoreiz uzstājās dziedātāja Kristīne Prauliņa ar draugiem, kuru bija vesels pulks – gluži kā “Bunch of Gentlemen” gadījumā īsts deviņvīru spēks. Tajā muzikāli ērti satilpa arī viss trio “Jāņa Ruņģa Klātbūtne”, kura dalībnieks Reinis Ozoliņš ir Kristīnes dziesmu līdzautors un kopīgi radīto mūziku dēvē par soulroku. Īpaši efektīgi tika nospēlēts blūzīgais skaņdarbs “Long Way Home”, kurā Reinis ņem rokās ģitāru un izmanto slaideri.

Kā nākamās uzstājās indie folk lēdijas “Sus Dungo”, kurām bija pievienojusies arī čelliste Erna Daugaviete, piešķirot grupas skanējumam vēl vairāk nianšu. Meitenes nepakautrējās uzdziedāt arī latviski, tādējādi vēl konkrētāk iezīmējot savu latviskajai dabai tuvo skanējumu.

Tikai šodienas rītā no koncerta Londonā ar autobusu atbraukušie čellu un pasaules mūzikas meistari “DAGAMBA” burtiski uzspridzināja Jauno zāli, piedāvājot viennozīmīgi enerģijas pārpilnāko showcase programmas priekšnesumu, kas pamatīgi uzkurināja arī publiku. Vislielākās ovācijas izpelnījās, kā pieteica pats grupas dalībnieks Valters Pūce, mash-up skaņdarbi “Paranoid Amadeus”, kurā apvienota grupas “Radiohead” dziesma “Paranoid Android” un Volfgana Amadeja Mocarta skaņdarbs “Lacrimosa”, un “Prokofiev the Knight Rider”, kurā kopā sakausēts Sergeja Prokofjeva skaņdarbs “Dance of the Knights” un kādreiz populārā TV seriāla “Knight Rider” pamattēma.

Showcase programmu noslēdza elektroniskas ievirzes poproku spēlējošie “Catalyst”, kuru pamatduetam – par dažāda veida elektroniku atbildīgajam Kārlim Boreišam-Visockim un bundziniekam Ronaldam Briežkalnam – bija pievienojies ģitārists Jānis Ancveirs un gan audiāli, gan vizuāli apburoša dziedātāja Zane Bratuškina.

Tad jau arī bija pienācis laiks otrajam festivāla dubultlielkoncertam Kongresu nama Lielajā zālē, kurā vispirms uzstājās itāliešu meistaru duets “Fresu / Bonaventura” jeb trompetists Paolo Fresu un bandoneonists Daniele di Bonaventura. Abi piedāvāja smalki niansētu muzikālo ceļojumu dažādu pasaules valstu mūzikā, pievēršoties gan dienvidamerikāņu noskaņām, gan klasiskajai Eiropas mūzikai. Lai arī sākumā Paolo draudēja, ka, neskatoties uz bandoneona klātbūtni, argentīniešu tango spēlēts netiks, viņu muzikālā automašīna tomēr tika aizstūrēta arī līdz Buenosairesai.

Pēc nelielas pauzes uz skatuvi devās arī ilgi gaidītais festivāla viesis no ASV – Rauls Midons. Lai arī viņš uzstājās viens pats, ik pa laikam klausītājus pārņēma sajūta, ka viņu priekšā muzicē vismaz trio, kura sastāvā ir gan ģitārists, gan trompetists, gan perkusionists. Trompetes skaņas Rauls māk perfekti atdarināt ar lūpām, savukārt viņa ģitāras spēles pamatstils ietver sevī perkusiju elementus. Vienu skaņdarbu Midons izpildīja arī spēlējot klavieres. Publikas ovācijas bija vētrainas un visticamāk, ka Rauls realizēs vēl rīta meistarklasē intervijā pausto domu, sarakstīt skaņdarbu “Latvia”, kas jau radies viņa galvā šeit piedzīvoto patīkamo iespaidu rezultātā. Ar nepacietību gaidīsim nākamo albumu!

Tikmēr atpūtas parkā “Egle” no plkst. 20.00 par pamatīgu karstas ballītes sajūtu parūpējās gan “Bunch of Gentlemen”, kuriem arī šoreiz pievienojās burvīgā vokāliste Arta Jēkabsone, gan Ralfs Eilands ar grupu “PeR”. Uzminēji, Ralfs arī šoreiz izģērbās līdz pusei kails. Skatot no augšpuses. Tie, kas aizdevās uz viņa koncertu, noteikti nebija vīlušies, lai arī Ralfs pats no rīta jokoja, ka visiem saviem draugiem iesaka paralēlo Raula Midona koncertu Kongresu namā.

Pēc plkst. 21.00 Kaņepes Kultūras centra pagalmu savā maģiskajā skaņu dizaina varā pārņēma “Jāņa Ruņģa Klātbūtne” jeb ģitārists Jānis Ruņģis, basists Reinis Ozoliņš un bundzinieks Rūdolfs Dankfelds. Tāpat, kā showcase koncertā vakar arī šodien neizpalika Jāņa smalkais izgājiens ar stabules uzspēlēšanu it kā no malas, bet koncerta beigās viņš spēlēja arī klarneti.

Festivāla diena arī šoreiz tika noslēgta Daugavas krastos, kur Daugavas koncertzālē no plkst. 22.00 “OlainFarm Jazz Nights” koncertsērijas ietvaros uzstājās konkursa “Riga Jazz Stage” laureātu un pavadošā sastāva kopprojekts “Riga Jazz Presents”.

Atlikusi vēl viena festivāla diena. Nenokavē tās koncertus un jūti ritmu!

Jaunākie raksti