Vēsma, Fanija

Izstāde „Provansas valdzinājums” kļuvusi par apmeklētāko izstādi pēdējo 20 gadu laikā

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” ir noslēgusies izstāde „Provansas valdzinājums”, kura sniedza iespēju skatīt izcilu 19. gadsimta beigu – 20. gadsimta pirmās puses Francijas mākslinieku darbus. Laikā no 2015. gada 1. maija līdz 5. jūlijam izstāde, tās sakarā organizētie pasākumi un izglītības programmas piesaistīja 50 155 skatītāju uzmanību. „Provansas valdzinājums” ir apmeklētākā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāde pēdējo 20 gadu laikā.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu Mākslas muzejā „Rīgas Birža” piedāvāja unikālu ekspozīciju, kas iepazīstināja ar leģendāru mākslas pasaules personību – Pjēra Ogista Renuāra (Pierre-Auguste Renoir), Anrī Matisa (Henri Matisse), Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh), Pola Gogēna (Paul Gauguin), Marka Šagāla (Marc Chagall), Raula Difī (Raoul Dufy), Pablo Pikaso (Pablo Picasso), Pola Sezāna (Paul Cėzanne), Otona Friēza (Othon Friesz), Luī Valtā (Louis Valtat), Pola Siņaka (Paul Signac) un Ogista Šabo (Auguste Chabaud) – daiļradi. Izstādē tika eksponēti arī latviešu gleznotāju Aleksandras Beļcovas un Alekseja Naumova mākslas darbi.

„Mēs no sirds esam pateicīgi saviem sadarbības partneriem par atsaucību! Ja varētu pārfrāzēt – tā bija kā spēle augstākajā līgā, kur profesionalitātē netika dota ne vismazākā atlaide. Strādāt ar Orsē muzeju nozīmēja strādāt tāpat kā Orsē muzejam. Tādi ir viņu noteikumi. Lai arī spēku samēri ir nesalīdzināmi, mēs to paveicām. Šobrīd jau pārrunājam sadarbības turpināšanu 2018. gadā, kad Mākslas muzejā „Rīgas Birža” tiks veidota izstāde „Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība”. Tomēr vissirsnīgākais paldies Inārai un Borisam Tetereviem, jo bez viņiem mēs šo ilgi loloto sapni nebūtu piepildījuši,” komentē Mākslas muzeja „Rīgas Birža” vadītāja Daiga Upeniece.

„Esam ļoti gandarīti un lepni, ka šī izstāde izraisījusi vislielāko cilvēku interesi Latvijas izstāžu dzīvē pēdējo divdesmit gadu laikā. Skatītāju atsaucība ir vislabākā motivācija turpināt mūsu darbu. Varam pačukstēt, ka mums padomā jau ir nākamā grandiozā ideja,” piebilst mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Kopumā izstādē „Provansas valdzinājums” tika eksponēti 29 mākslas darbi, kuri tika atvesti no Orsē muzeja (Musée d'Orsay) un Žorža Pompidu centra (Centre Georges-Pompidou) Parīzē, Pikaso muzeja Antibā (Musée Picasso, Antibes), A. Puškina Valsts tēlotājas mākslas muzeja Maskavā un K. M. Čurļoņa Nacionālā mākslas muzeja Kauņā. Tika eksponēti arī darbi no Belgazprombank (Белгазпромбанк) kolekcijas Minskā un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

Projekta norises laikā tika piedāvāts plašs ar izstādi saistīto pasākumu klāsts dažādām vecuma grupām. Piecas svētdienas ciklā „Sarunas muzejā” apmeklētājiem bija iespēja tikties ar izstādes kuratorēm Daigu Upenieci un Vitu Birzaku, gleznotāju, Latvijas Mākslas akadēmijas rektoru Alekseju Naumovu, mākslas vēsturnieku Eduardu Dorofejevu un LNMM direktori Māru Lāci. Plašu interesi guva ģimenes dienas „Provansas krāsas”, kas ļāva radoši iepazīt ekspozīciju vecākiem ar bērniem. Dažādās lekcijās, ekskursijās, radošajās darbnīcās un izglītības programmās, kas pavadīja izstādi, piedalījās ap 3000 apmeklētāju.

Ar izstādi „Provansas valdzinājums” Borisa un Ināras Teterevu fonds atzīmēja piecu gadu darbību Latvijā. Atbalstot šo projektu, Borisa un Ināras Teterevu fonds, kas ir viens no partneriem topošā Laikmetīgās mākslas muzeja izveidē, vēlējās parādīt laikmetīgās mākslas attīstību 20. gadsimtā, kas nav iedomājama bez tās priekšteča – klasiskā modernisma, kurā ietilpst arī izstādē pārstāvētie mākslas darbi.

Izstāde tapusi ciešā sadarbībā ar Francijas Republikas vēstniecību un Francijas institūtu Latvijā.

Jaunākie raksti