Aldonis, Agija

Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi „Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015” apmeklējuši vairāk nekā 30 000 cilvēku

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) ir noslēgusies pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde “Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015”, kura sniedza iespēju skatīt skaistāko balles un vakartērpu izlasi simts gados. Laikā no 2015. gada 16. jūlija līdz 25. oktobrim izstāde, tās sakarā organizētie pasākumi un izglītības programmas piesaistīja 30 012 apmeklētāju uzmanību.

“Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015” ir apmeklētākā tērpu vēstures izstāde septiņu projektu vidū, ko Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) īstenojis sadarbībā ar kolekcionāru Aleksandru Vasiļjevu (Александр Васильев) un izstādes pastāvīgo ģenerālsponsoru ABLV Bank. Visas līdz šim realizētās izstādes viennozīmīgi kļuvušas par ievērojamiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē, par ko liecina nemainīgi augsta apmeklētāju atsaucība. Salīdzinājumam: izstādi “Viktorijas laikmeta mode” (2009) aplūkojuši 25 442 cilvēki, “Art Deco stils – starpkaru perioda mode” (2010) – 25 132, “No mini līdz maksi. 20. gadsimta sešdesmito gadu mode” (2011) – 23 743, “Jūgendstila mode” (2012) – 26 565, “No kara uz mieru. 1940.–1950. gadu mode” (2013) – 23 335, “Dumpis buduārā. 1970. gadu mode” (2014) – 21 363, “Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015” (2015) – 30 012.

ABLV Bank Valdes loceklis Romans Surnačovs: “Katra izstāde, ko uz Rīgu ved Aleksandrs Vasiļjevs, ir īpašs piedzīvojums – gan muzeja darbiniekiem, gan apmeklētājiem, gan mums kā galvenajiem atbalstītājiem. Vienlaikus ar lepnumu un līdzatbildību par izdošanos ir arī tīri cilvēciska interese un zinātkāre – Aleksandrs Vasiļjevs no saviem krājumiem gluži kā no burvju mākslinieka cepures izceļ jaunus un jaunus brīnumus – viņa kolekcija, tāpat kā zināšanas modes vēsturē, šķiet teju neizsmeļamas. Esam patiesi gandarīti par mūsu ilgstošo sadarbību jau septiņu gadu garumā un pateicamies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja darbiniekiem par milzumlielo ieguldīto darbu, bez kura šo izstāžu tapšana un panākumi nebūtu iespējami.”

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) vadītāja Inese Baranovska: “Šī izstāde bija ne vien grezns dažādu laikmetu modes un dzīves stila demonstrējums, bet arī veids, kā bagātināt mūsu sabiedrības priekšstatus par mākslas un vēstures kopsakarībām. Tērps spēj mums ļoti daudz atklāt par savu laiku, tradīcijām un paražām, un caur to mēs koncentrētā veidā iepazīstam 20. gadsimta notikumus. Par spīti visam, balles un vakartērpi nav kļuvuši par anahronismu arī 21. gadsimtā. Tas ir apliecinājums cilvēka vēlmei svinēt dzīvi un rotāties, izcelt nozīmīgus notikumus un triumfa brīžus, pacelties virs ikdienas rutīnas.

Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas skates sajūsmina, pārsteidz un priecē visdažādāko mērķauditoriju, tās diapazons ir visas vecumu un interešu grupas. Sekojot daudzajiem ierakstiem izstādes viesu grāmatā, varam secināt, ka ļoti plašs ir arī ārvalstu viesu ģeogrāfijas areāls: ASV, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Izraēla, Japāna, Kanāda, Krievija, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Rumānija, Šveice, Vācija un Zviedrija. Muzeja vārdā vēlos pateikties visiem, kas iesaistījās šīs unikālās izstādes tapšanā, kā arī ABLV Bank par stabilu un ilgtspējīgu projekta atbalstu.”

Jaunākie raksti